Şafii Mezhebinde Orucun Kazası Nasıl Tutulur? Fidye ve Kefaret verilir mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii mezhebine göre kaza orucu fidyesi

Safii mezhebine gore kaza orucu fidyesi

Şafi mezhebine göre herhangi bir mazeretten veya mazeretsiz Ramazan orucunu tutmayan Ramazan ayından sonra bir sene içinde yani kalan 11 ayda kaza etmesi gerekir şayet mazeretsiz bir şekilde o sene içinde kaza etmezse 21 Ramazan ayı gelirse o zaman cezalı duruma düşmüş olur her kaza orucu için bir gün kaza ile birlikte fakirlere bir fidye vermesi gerekir

İmam şafi’ye göre kefaret sadece oruçlu olduğunu bildiği halde eşine yaklaşarak cinsel ilişkide bulunarak orucu açan kişi verir. Orucun kefareti ise 60 gün peş peşe oruç tutup bir gün kaza etmektir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şafii mezhebinde, Ramazan ayında hastalık, yolculuk, adet gibi geçerli sebeplerle oruç tutamayan kimsenin, tutamadığı oruç günlerini kaza etmesi gerekir. Şafii mezhebinde orucun nasıl kaza edileceğine dair genel bir kılavuz:

    1. Kaçırılan oruç günlerini belirleyin: Geçerli bir nedenle Ramazan ayında kaçırılan günlerin tam sayısını belirleyin.
    2. Niyet: Allah’ın rızasını ve farzını yerine getirmeye niyet ederek, kaçırılan oruç günlerini kaza etmeye samimi olarak niyet etmek.
    3. Zamanlama: Kaza orucu günleri yılın herhangi bir zamanında yapılabilir. Ancak, farzın bir an önce yerine getirilmesi için kaçırılan günlerin kazaya ramazan ayından sonra bir an önce başlanması tavsiye edilir.
    4. Kaza edilecek gün sayısı: Kaçırılan her oruç günü için bir tam gün oruç tutulması gerekir. Devamlı oruç tutmak şart olmayıp, kaza günleri tamamlanmak kaydıyla farklı günlere veya haftalara yayılabilir.
    5. Her kaza günü için niyet: Her kaza orucuna başlamadan önce, o oruç günü için belirli bir niyet yapın ve bu, kaçırılan oruç gününü telafi etme niyetini gösterir.
    6. Oruç Tutmak: Seçilen kaza orucu gününde, tıpkı Ramazan ayında olduğu gibi, sabahtan (Fecr) gün batımına (Akşam) kadar yeme, içme ve orucu bozan diğer eylemlerden kaçının.
    7. İsteğe bağlı işler: Zorunlu olmamakla birlikte, kaza oruç günlerinde Kur’an-ı Kerim tilaveti, nafile namaz ve sadaka gibi ek ibadetlerle meşgul olunması teşvik edilir.

    Unutmayın, Şafii mezhebine dayalı özel rehberlik sağlayabilecek ve kaçırılan oruç günlerinin kaza edilmesiyle ilgili herhangi bir özel durum veya ayrıntıyı ele alabilecek bilgili İslam alimlerine veya dini yetkililere danışmanız her zaman tavsiye edilir. İslam hukukundaki uzmanlıklarına dayalı olarak kesin talimatlar verebilirler.

    En iyi cevap

Cevapla