Paylaş
Şafii mezhebinde yemin ve kefareti
Question
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE “YEMİN”
Şafii mezhebinde yemin, yemin çeşitleri ve kefareti
Yemin, bir işi yapmak veya yapmamak için verilen karara kuvvet kazandırmak amacıyla Allah’ın isim veya sıfatlarından birini söyleyerek ant içmek manasına gelir.
Yeminin Hükmü
1. Haram olan yemin. İçki ve haram olan bir işin yapılması veya bir vacibin terkedilmesi ya da aslı olma yan yalan bir şey için yemin etmek haramdır. Böyle bir yemini bozmak ve kefaretini ödemek lâzımdır.
2. Vacip olan yemin. Hakki ortaya koymak veya bir mazlumu korumak için yeminden başka bir çare kalmadığı hallerde yemin vacip olur.
3. Mubah olan yemin. İki rek’at namaz kılmak gibi bir ibadeti yapmak, bir günahtan uzaklaşmak veya hakka irşad etmek için yapılan yemin mubahtır.
4. Mendup olan yemin. Dinleyenlere tesir vesile si ve yapılan nasihatte inandırma sebebi olan yemin sünnettir.
Yemin Çeşitleri
1. Lağv Yemini. Yanlışlıkla veya doğru olduğu zannı ile gerçek dışı yapılan yemindir. Dil alışkanlığıyla konuşma arasında sözünü kuvvetlendirmek için “vallahi” denilmesi bu kısımdandır. Bu tür yeminden dolayı kefaret gerekmez. Bunun bağışlanacağı umulur.
Şafiilere göre gamûs yemini
2. Gamûs Yemini. Yalan yere kasten yapılan yemindir. Görmediği bir şey için, “Vallahi gördüm“, borcu nu ödemediği halde, “Vallahi ödedim” diyerek bile bile yalan yere yemin etmek büyük günahlardandır. Bunun bağışlanması için tövbe ederek Allah Teâlâ’dan af dilemelidir.
Gamûs yemininde kefaret vermek icap eder. Bunun günahından kurtulmak için ayrıca tövbe, istiğfar gerekir. Böyle bir yeminle başkasına haksızlık yapmışsa ayrıca hakkı sahibine vermeli ve helâllik almalıdır.
3. Mün’akit Yemin. Gelecekte mümkün olan bir şeyi yapacağına veya yapmayacağına dair yemin etmektir. “Vallahi ben yarın borcumu ödeyeceğim” denilmesi gibi. Bu nezredilen şeyin vacip ve mubah olanı yerine getirmelidir. Yerine getirilmezse fidye gerekir. Ancak, “Vallahi içki içeceğim” gibi haram olan bir şeye yemin edildiğinde o yemin yerine getirilmez, kefaret verilir.
Yeminin Oluşum Şartları
1. Yemin edenin ergin ve akıllı olması.
2. Yeminin lağv olmaması.
3. Allah’ın zatına has isim ve sıfatlarından biriyle olması.
Yeminin Kısımları
1. Sarih. Açık ve kesin olan yemindir. Allah lafzı veya Rahman gibi Allah’a has olan isimle yemin edenin, yemini kesinlik kazanır. Bu şekilde yemin eden kişi, “Ben bundan başka bir şeyi kastetmedim” diyemez
2. Kinaye. Açık ve kesin olmayan yemindir. Rahim ve Kadir gibi insanlara da takılabilen, fakat çoğunlukla Allah’ın ismi olarak kullanılan isimlerden biriyle yemin edenin yemini geçerli olur. Ancak yemin eden kişi, “Ben bu sözle yemini kastetmedim, falan kişinin ismini kastettim” derse yemin sayılmaz.
Yemin Kefareti
Yeminini bozan veya gamûs yemini yapan kimse ye kefâret lâzım gelir. Bu kişi kefâret olarak şu dört şey den birini yapmakta serbesttir.
1. Müslüman bir köleyi azat etmek.
2. On fakire birer avuç (600 gr) yiyecek vermek.
3. On fakiri giydirmek.
4. Bunlardan hiçbirine gücü yetmediği takdirde üç gün oruç tutmak.
Yüce Rabbimiz’e sonsuz hamd ve senâ olsun. Kaynak: Şafii ilmihali siraceddin önlüer
BENZER KONULAR:
- Yemin nedir? Kısaca
- Ashab-ı Yemin ne Demek?
- Yemin ne demek? İslamda Yemin Hakkında Bilgi
- Bir çocuğun üstüne yemin etmek
- Sağlık Sorunundan Dolayı Yemin Bozma
- Hanbeli mezhebine göre “Yemin ve Kefareti”
- Yemin kefareti orucu
- Yemin kefareti için fakir bulamıyorum
- Yemin kefareti ertelenebilir mi?
- Birden fazla yemin kefareti
Answers ( 2 )
Yemin üzerine çok açıklayıcı ve faydalı bir makale olmuş emeği geçenlerden Allah razı olsun İslamı anlatana, İslamı yayanlara, İslamı güzelliklerini görmemizde vesile olanlar selam olsun.
Yemin ve kefareti
Merhaba,
Genç ve cahil bir zamanımda, o zaman görüştüğüm kişi için, ayrılıp barıştıktan sonra kendi kendime “ona yalan söylersem eğer en sevdiğime zarar gelsn” gbi saçma bir yemin ettim. O kişi bana dinen de psikolojik olarak da uygun davranmıyordu. Bir süre sonra onun bana yalan söylediğini düşünüp ayrıldım. O süre zarfında kendisine yalan söylediğimi hatırlamıyorum ama bu yemin benzeri laf içimi kemiryor senelerdir. Kefaret ödemem yeterli mi? O kişiyi bulup af mı dilemeliyim? Şu anda evliyim ve bu şekilde o şahısla iletişime geçmem evliliğim adına hayırlı olmaz ama mecbursam en azından mesajla affını dilerim.
Teşekkürler.
En sevdiğime zarar gelsin şeklinde yemin olmaz. Yemin Allah için ve Allah adına olmalıdır. Allah adına yemin etmediğiniz için böyle bir sözün keffareti olmaz. Fakat Allah adına yemin etmediğiniz için Allah’a tevbe istiğfar edip bir daha böyle bir sözü tekrar etmemeniz gerekmektedir