7. Avlanmak
İhramlı kişinin ehli olmayan karada yaşayan herhangi bir hayvanı veya aslında vahşi olup eti yenen veya aslında eti yenen hayvanı telef etmesi haramdır. Telef ettiği hayvan evcil olsun olmasın veya sahibi olsun olmasın aynı olup telef etmesi halinde ceza vermesi lazım gelir. Telef ettiği hayvanın sahibi olursa, Allah, hakkına tealluk eden cezayı ve sahibine kıymetini vermesi lazımdır. Evcil olan hayvan vahşileşirse onu telef etmek aslına itibar ederek haram değildir.
Eti yenen hayvan ile başka hayvandan doğan veya ehli ve başka hayvandan doğan hayvanı telef etmek haram olup ihtiyaten ceza vermek vaciptir. Geyik ve koyundan doğan hayvan gibi.
Çekirgeyi öldürmek haramdır. Balığı öldürmek ve deniz avını avlamak haram değildir. Deniz hayvanı ancak denizde yaşayabilen hayvandır. Ama hem denizde hem de karada yaşayabilen hayvanı avlamak haramdır. Suya batıp çıkan deniz kuşlarını öldürmek de haramdır. Eti yenmeyen hayvanları, eti yenen ve eti yenmeyen hayvandan doğan hayvanı öldürmek haram değildir.
Eti yenen hayvanın yumurtasını veya sütünü telef etmek haranı olup kıymetleri tazmin edilir. Bozulmuş yumurtayı telef edenin bir şey vermesi gerekmez. Ancak deve kuşu yumurtasını telef eden değerini tazmin eder. Çünkü onun kabuğundan istifade edilir.
İhramlı kişi, kuluçkaya oturmuş kuşu uçurtur yumurtaları bozulursa, yumurtaların kıymetini ödemesi lazımdır. Şayet içinde civciv olan yumurtayı kırar da civciv uçar kurtulursa zamin olmaz. Civciv ölürse benzerini, benzeri yoksa kıymetini tazmin eder.
ihramlı kişinin av hayvanını itlaf etmesi haram olduğu gibi bir cüzünü itlaf etmesi, avlaması ve onu istila etmesi de haramdır. En sahih görüşe göre satış, hibe, vasiyet veya benzeri şekilde mülkiyetine geçiremez. Şayet satış yolu ile mülkiyetine geçirirse zimmetine geçirmiş olur. Elinde telef olursa, Allah’ın hakkına tealluk eden kısmı için ceza vermesi ve sahibine değerini vermesi lazımdır. Şayet sahibi rızasıyla iade ederse kıymeti düşer, ceza ise düşmez. Ancak hayvanı serbest bırakmakla ceza düşer. Şayet hibe veya vasiyet yoluyla kabzederse bunun hükmü, satış yoluyla elde edilen malın hükmü gibidir. Ancak elinde zayi olursa en sahih görüşe göre insanlara kıymetini tazmin etmez. Zira sahih akit ile tazmin edilmeyen fasit akitle de tazmin edilmez. İcare akdi gibi.
Bir kimse bir hayvanı avlar sonra ihrama girerse en sahih görüşe göre, hayvan üzerindeki mülkiyet hakkı zail olur ve hayvanı serbest bırakması lazımdır, ihramdan önce bırakması vacip değildir. Bunda ihtilaf yoktur.
Ihramlı kimsenin hayvana işaret etmesi, silahını iare vermesi, bağırması veya benzeri bir şekilde avı öldürmeye yardımcı olması haramdır.
Ihramlı kişi, bir avı uçurur da sıkışır ve bu sebeple helake giderse veya yırtıcı bir hayvan onu yakalar veya bir dağa, ağaca veya benzeri bir şeye çarpar da ölürse tazmin etmesi lazımdır. Uçurmayı kastetmiş olsun veya olmasın hükmü aynıdır. Kuş adetine göre yuvasına dönünceye kadar uçurtanm uhdesinde olur. Döndükten sonra helak olursa zamin olmaz. Şayet uçurttuğu anda semavi bir afetle helak olursa en sahih görüşe zamin olmaz.
Unutan ve durumdan haberdar olmayan kimseye cezanın vacip olmasının hükmü, kasten suç işleyen kimsenin hükmü gibidir. Ancak kasten suç işleyenin aksine kendileri günaha girmiş olmaz.
Ihramlı kimseye hil veya harem bölgesinde bir hayvan hücum eder de kendini korumak için hayvanı öldürürse zamin olmaz.
Bir kimse avlanmış hayvana biner ve hayvan ih-ramlı birisine hücum eder de ancak onu öldürmekle ondan kurtulması mümkün olur ve öldürürse en sahih görüşe göre, ceza vermesi vaciptir. Zira eza görmesi hayvandan dolayı değildir.
Ihramlı kişi bilerek veya bilmeyerek çekirgeye basar da telef ederse zamin olur. Bilmeyerek basan değil, bilerek basan kişi günahkar olur. Şayet çekirgeler yolu kapatır ve onlara basmamak mümkün değilse, onlara basarak gider ve zamin olmaz.
Ihramlı kişi çok acıkır da av hayvanını kesmek mecburiyetinde kalırsa, onu kesip yemesi caiz olup ceza vermesi gerekir. Zira zarar görmeden kendi faydası için hayvanı telef etmiştir.
Ihramlı olan, av hayvanını yırtıcı bir hayvanın veya kedi ve benzerinin ağzından kurtarır veya onu tedavi etmek için alır ve yanında bulundurur da kusur göstermeksizin elinde telef olursa en sahih görüşe göre zamin olmaz.
Ihramlımn av hayvanım vedia veya iare yoluyla alması haramdır. Şayet buna muhalefet ederek vedia veya iare yoluyla alırsa ceza ve sahibine kıymet vermekle zamin olur. Şayet sahibine iade ederse kıymeti sakıt olur. Fakat sahibi hayvanı serbest bırakmadıkça ceza zimmeti düşmüş olmaz.
Ihramlı kişi, bir hayvana biner de hayvan tekmesi ile avı telef eder veya onu dişler veya yola bev-leder de av hayvanı ona takılır kayar ve helak olursa binici zamin olur. Şayet hayvan kaçıp gider ve avı telef ederse, sahibinin bir şey vermesi gerekmez.
Ihramlmm kestiği avı veya başkasının onun izni ile veya izni olmadan ona avladığı avı yemesi veya yardımcı olduğu avı veya sebep olduğu avı yemesi haram olup ondan yerse asi olur. Fakat yediği için ceza vermesi gerekmez.
İhramlı olmayan kişi avlanır da bunu ihramlı için yapmaz ve ihramlı buna sebep olmazsa, ih-ramiının bu avdan yemesi caiz olup ceza vermesi gerekmez.
Ihramlmm kestiği av en sahih görüşe göre ölü hükmünde olur ve herkese haramdır. İhramdan çıksa bile kendisi için helal olmaz.
Bir nebze olsun zikrettiğim bu şeyler her hacı adayının bilmesi gereken şeylerdir. Ihramlmm avlanması, haremin avı, ağaçları ve bitkileri; ceza ve fidye ile ilgili geniş açıklama Allah’ın izni ile kitabın sonunda gelecektir
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafiî mezhebine göre, ihram durumundayken bazı yasaklar vardır. İhramın yasakları, hac veya umre ibadetini yerine getiren kişilerin dikkate alması gereken kurallardır. İşte Şafiî mezhebine göre ihramın yasaklarından bazıları:
Bu yasaklar, ihram durumunda hac veya umre ibadetini yerine getiren kişilerin dikkate alması gereken önemli kurallardır. İlgili mezhep alimlerinden veya yerel bir İslam otoritesinden daha detaylı bilgi almak ve danışmanlık almak da önemlidir.