Şafii mezhebinde istihare namazı nasıl kılınır
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
İstihare Namazı ve duası
“Dedi ki (s.a.v): Ademoğlunun saadeti; Allah’tan hayrı istemesinde, bedbahtlığı ise; Allah (azze ve celle)’den hayrı istemeyi terk etmesinde dir.”
Hadisi musannifin de (rahimehullah) dediği gibi Hâkim Müstedrek’in de rivayet etmiştir. Hadis, Sa’d b. Ebi Vakkas (r.anhu)’nun hadisidir. O şöyle dedi: Rasulullah (s.a.v) dedi ki: “Âdemoğlunun saadeti...” sonuna kadar zikretti. Hâkim dedi ki: İsnadı sahihtir. Yine onun hadisi olarak Ahmed ve Ebu Ya’la da rivayet etti. Tirmizi de onun hadisi olarak şu lafızla rivayet etti: “Âdemoğlunun saadeti; Allah’tan hayrı istemesinde ve Allah’ın hükmüne razı olmasında, bedbahtlığı ise; Allah (azze ve celle)’den hayrı istemeyi terk etmesinde ve Allah’ ona hükmettiğine kızmasındadır.” Tirmizi dedi ki: Bu hadis “Garib” bir hadistir. Hadisi sadece Muhammed b. Ebi Humeyd hadisi olarak biliyoruz. O da hadis ehline göre “kuvvetli” bir ravi değildir. Yine Bezzar, onun hadisi olarak Tirmizi’nin lafzına benzer bir lafızla rivayet etmiştir. İbn Hibban, hadisi “Sevap bölümünde” rivayet etmiştir. şekilde hadisi Bezzar da rivayet etmiştir.
اللهم إني أستخيرك بعلمك وأستقدرك بقدرتك وأسألك من فضلك العظيم فإنك تقدر ولا أقدر وتعلم ولا أعلم وأنت علام الغيوب ال لهم إن كنت تعلم أن هدا الأمر خیر لی فی دینی و دنیای ومعاشي وعاقبة أمري أو عاجل أمري وآجله فاقدره لي ويسره لي ثم بارك لي فيه وإن كنت تعلم أنها الأمر شرلی فی دینی و دنیای ومعاشى وعاقبة أمري أو عاجل أمري وآجله فاصرفه عني واصرفني عنه واقدر لی الخير حيث كان ثم رضني به
“Sizden biriniz bir iş yapmaya niyetlendiğinde, farz namaz dışında iki rekât namaz kılsın. Sonra şöyle desin: Allahım! İlmine başvurarak senden hayır isterim. Kudretine dayanarak senden güç isterim. Senden yüce ihsanını isterim. Sen güç yetirirsin, ben güç yetiremem. Sen bilir sin, ben bilemem. Sen bilinmeyenleri en iyi bilensin. Allahım! Bu işin (burada niyetlendiği işi dillendirir) benim ahiretim, dünyam, geçimim ve işimin sonu veya dünya ve ahiret işim için hayır olduğunu biliyor san, onu benim için takdir et. Onu bana kolaylaştır. Ancak şayet bu işin benim ahiretim, dünyam, geçimim ve işimin sonu veya dünya ve ahiret işim için şer olduğunu biliyorsan, onu benden uzaklaştır. Beni de ondan uzaklaştır. Bana nerede olursa olsun hayrı takdir et. Sonra da beni, ona razı et.
Hadisi musannifin de (rahimehullah) dediği gibi Buhari Cabir b. Ab dullah (r.anhuma)’dan şöyle rivayet etmiştir: Cabir b. Abdullah (r.anhu ma) dedi ki: “Rasulullah (s.a.v) bize işimizde istihareyi Kuran’dan bir sure öğretir gibi öğretiyordu. Diyordu ki: “Sizden biriniz bir iş yapmaya ni yetlendiğinde desin ki: …” hadisi sonuna kadar zikretti. “Sonra da beni, ona razı et” sözünden sonra dedi ki: “Sonra da ihtiyacını söylesin.” Yine bu hadisi Sünen ehli de rivayet etmiştir. Tirmizi ve İbn Ebi Hatim sahih olduğunu belirtmişlerdir. Ahmed ise hadis, Buhari’de geçmesine rağmen hadisi zayıf görmüştür. Ve şöyle demiştir: Bu hadis, isnadında bulunan Abdurrahman b. Ebil Meval’den dolayı münker bir hadistir. İbn Adiyy el Kamil’de Abdurrahman b. Ebil Meval ‘in biyografisinde şöyle demiştir: Onun, istihare hadisi münker görülmüştür. Ancak bu hadisi birçok sahabe rivayet etmiş olup, Irakî’nin de dediği gibi Abdurrahman’ı ilim ehlinin çoğunluğu sika görmüştür. Bu konuda başka hadisler de vardır. Bunlara el Münteka’ya şerhimizde değindik. “Senden hayır isterim (istihare keli mesi)” sözü senden hayır veya en iyi olanı talep ediyorum, manasındadır. Muhkem’in sahibi dedi ki: Allah’tan istiharede bulundu. Yani ondan hayrı talep etti. Nihaye’nin sahibi dedi ki: (Bu kökten türeyen) “Hârallahu leke” kelimesi yani Allah sana, senin için hayır olanı verdi. “Maaş (geçimlik)” sözü geçimlik, yaşam ve hayat manasındadır. Maaş ve maişet kelimesi de bunu ifade etmek için kullanılır.
Maiş ise; kendisine yakınlık hissedilen manasındadır. “Veya dünya ve ahiret işim için” sözü raviden kaynaklı bir şüpheden dolayı söylenmiştir. Manası şudur: İkisinden biri; Ya “benim ahiretim, dünyam, geçimim ve işimin sonu için” ya da “dünya ve ahiret işim için” denir. İstihare namazı da ihtilafsız meşrudur.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafii mezhebine göre istihare namazı nasıl kılınırdan önce istihare namazının ne olduğunu açıklayalım;
İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir.
İstihare namazı iki rekat olarak kılınır ve namazdan sonra yukarıda geçen hadisi okur. Böylece istihare namazı bu şekilde kılınmış olur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafii mezhebinde (düşünce okulu) İstihara namazı kılmak aşağıdaki adımları içerir:
Niyet Edin: Karşı karşıya olduğunuz belirli bir mesele veya karar için Allah’tan rehberlik isteyerek İstihara namazını kılmak için kalbinizde net bir niyet oluşturun.
Abdest al (abdest al): Herhangi bir namazda olduğu gibi abdest alarak (abdest) arınmış bir ritüel halinde olduğunuzdan emin olun.
İki rekatlı namaz: İstihara namazı, zorunlu olmayan iki rek’attan (birimler) oluşur. Her rek’at, Allah’tan hidayet istemek niyetiyle kılınır.
Fatiha Suresi’nin Okunması: Birinci rekat’a, ilk tekbirden sonra (namaza başlamak için “Allahu Ekber” diyerek) Fatiha Suresi’ni (Kur’an’ın Açılış Suresi) okuyarak başlayın.
Ek kıraat: Fatiha suresini bitirdikten sonra, size uygun gelen ilave ayet veya sureleri okuyabilirsiniz.
İstihara Duası: Birinci rek’attaki kıraati bitirdikten sonra İstihara duasını (dua) okuyun. İstihare’de hidayet istemek için belirli bir dua kullanabilir veya kendi kelimelerinizle kişisel bir dua yapabilir, samimi bir şekilde Allah’tan rehberlik ve rehberlik aradığınız konuyla ilgili netlik isteyebilirsiniz.
Namazı Tamamlayın: Duayı tamamladıktan sonra namazın ikinci rekatına geçin. Fatiha Suresini ve Kur’an’ın diğer ayetlerini veya surelerini okuyun.
Namazı Bitirme: İkinci rekattan sonra, namazı bitirmek için teşehhüd (belirli bir dua) ve selam (teslim) okuyun.
Düşün ve hidayet iste: İstihara namazından sonra, hidayet aradığın konu üzerinde düşünmen ve karar verme sürecinde Allah’ın hidayetini gösteren her türlü belirti, duygu veya duruma karşı dikkatli olman önemlidir.
İstihare’nin Allah’tan hidayet istemenin bir yolu olduğunu ve dualarınızın cevabının çeşitli şekillerde gelebileceğini unutmayın. Allah’ın hikmetine güvenmek ve O’nun size en doğru yolu göstereceğine iman etmek önemlidir.
Bunun Şafii mezhebinde İstihara namazını kılmanın genel bir taslağı olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, mezhep içinde belirli sorularınız veya varyasyonlarınız varsa, Şafii mezhebinin öğretilerine dayalı olarak size daha ayrıntılı rehberlik sağlayabilecek bilgili bir alim veya güvenilir bir dini otoriteye danışmanız önerilir.