Paylaş
Şafii mezhebine göre meni çıkarsa gusül farz mıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Şafii mezhebine inanan bir kişinin şehvetle menisi çıkması gusül gerektirir mi? Sadece bölgeyi yıkamak ve abdest almak yeterli olmaz mı?
BENZER KONULAR:
- Şafi mezhebine göre oruç ile ilgili hükümler nelerdir?
- Namazda harfleri yerli yerince çıkarmamakla namaz bozulur
- Hanefi mezhebine göre nikah nasıl kıyılır
- Şafii mezhebine göre Cuma namazının sıhhat şartları
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir erkeğin tenasül uzvundan idrar dışında mezi, meni ve vedi sıvıları çıkabilir.
Meni: Genellikle aşırı fazla şehvetten dolayı gelen yoğun, kuruyunca tabaka bırakan, kötü bir kokusu olan ve çok fazla çıkan bir sıvıdır. Bu sıvı genellikle ihtilam olma (rüyalanma) sonucunda veya yakınlaşma veya ilişki sırasında çıkabilir. Hanefi mezhebine göre şehvetle ayrılan meni, şehvetle dışarıya atılırsa gusletmek gerekir. Hanefi mezhebine göre şehvetle ayrılan meni, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılırsa İmamı Azam ve İmamı Muhammed’e göre gusletmek gerekir, İmam Ebu Yusuf’a göre gusletmek gerekmez. Şafii mezhebine göre şehvetle ayrılan meni şehvetle dışarıya atılırsa bu durum guslü gerektirdiği gibi, yine Şafii mezhebinde şehvetsiz olarak meni çıkması durumunda da gusül gerekir.
Mezi: Şehvetten dolayı gelen genellikle ince, saydam olan ve bir genellikle bir kaç damla olarak akan bir sıvıdır. Mezinin dışarıya atılması guslü gerektirmez, ancak normal abdesti bozar.
Vedi: Genellikle yüksek yerden düşme veya ağır yük kaldırma sonucunda meydana gelen ve genellikle idrar yaptıktan sonra çıkan bir sıvıdır. Vedinin gelmesi guslü gerektirmez, ancak normal abdesti bozar.
Sorunuzun asıl cevabına gelicek olursak;
Şafii mezhebine göre kişiden şehvetsiz veya şehvetli meni çıkması guslü gerektirir.
Hanefi mezhebine göre şehvetle ayrılan ve şehvetle çıkan meni gusül gerektirir. Şehvetle ayrılan ve şehvet kesildikten sonra meninin dışarıya atılması durumunda ise İmamı Azam ve İmamı Muhammed’e göre gusletmek gerekir, ancak İmam Ebu Yusuf’a göre gusletmek gerekmez.
Yine Hanefi mezhebine göre döğülmeden veya ağır yük kaldırma gibi şehvetsiz olarak ayrılan meni, şehvetsiz çıkarsa bu durum guslü Hanefi mezhebine göre gerektirmez, ancak Şafii mezhebine göre gusül gerekir.