Şafii mezhebine göre yemin kefareti kime verilir
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
Şafii mezhebine göre büluğ çağına ermemiş çocuğa yemin kefareti verilebilir mi?
Ben şafiyim yemin ettim yeminimi bozdum yemin kefareti mi kime vermeliyim ergenlik çağına ulaşmamış çocuklara yemin kefareti verilir mi bu konuda bilgi verir misiniz
Şafi mezhebine göre yemin kefareti zekat fidye fitre velisi olan kişiye verilmez
Nafakası başkasına ait olan başkası tarafından geçindirilen kişilere yemin kefareti zekat ve diğerleri verilmez
Ergenlik çağına gelmemiş kişi ile ilgili yemin kefareti ve diğerleri verilir mi verilmez mi hatırlamadım
İmam şafiye göre kişi ergen olmayan ve ergen olduğu halde beraber yaşan çocuğuna yemin kefareti ve zekat veremez.
Başkasının çocuğuna ise, nafakasına başkasına ait ise yani ergen olmayan çocuk babası tarafından geçindiriliyorsa verimez.
Fakat kimsesiz bir çocuk ise ergen olmasa da velisi (ona bakan şahıs) onun adına kabul eder.
Şafii mezhebne göre Zekât Verilecek Kişilerde Olması Gereken Şartlar ve Zekât Verilmeyecek Kişiler
Kur’an’da zikredilen sekiz sınıftan birine dahil olan kişinin zekât alabilmesi için şu şartlara sahip olması gerekir:
1. Müslüman olmak.
Bu nedenle vacib olan zekât, müslüman olmayan kimseye verilmez. Çünkü Hz. Peygamber’in şu hadîsi buna delâlet etmektedir:
Onları önce Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim Allah’ın rasûlü olduğuma şehadet etmeye davet et. Eğer buna itaat ederlerse onlara şunu bildir, ki Allah, onlara zekâtı farz kılmıştır. Bu zekât onların zenginlerinden alınır, fakirlerine verilir.[53]
Zekâtın, zengin müslümanlardan alınıp, fakir müslümanlara verileceği açıktır. Müslüman olmayan zenginlerden zekât alınmadığı gibi, müslüman olmayan fakirlere de verilmez. Müslüman olmayanlara zekâtın dışındaki sadakalardan verilebilir.
2. Çalışmaya gücü yetmemek.
Fakir veya miskin iş bulup çalışabilir, yeterli para kazanabilirse ona zekât verilmesi, onun da zekâtı kabul etmesi caiz değildir. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Zenginlere ve azalan sağlam olan kuvvetlilere zekât helâl olmaz.[54]
Zenginin ve kazanabilen güçlü kuvvetli kimselerin zekâtta hakkı yoktur.[55]
3. Zekât alan kişinin nafakası, zekât veren kişinin üzerine vacib olmamalıdır.
Nafakası zekât verenin üzerine vacib olan kişi, o nafakadan ötürü zengin sayılır. Zekât verenin ona zekât vermesi, kendi kendine zekât vermesi gibidir. Çünkü o malın faydası zekât verenedir; üstelik üzerine vacib olan nafaka yükünü de hafifletmiş olur. Bu bakımdan kişi zekâtını babasına, annesine, dedesine ve ninesine veremez. Çünkü onların nafakaları çocuklarının üzerinedir. Kişi zekâtını; küçük çocuklarına ve küçük torunlarına veremediği gibi, büyük olmasına rağmen deli ve hastalıklı olan yakınlarına da veremez; zira bunların nafakaları akrabaları üzerine vacibdir. Kişi zekâtını karısına da veremez, çünkü karısının nafakası kendisine vacibdir. Ancak burada bir husus vardır: Bu kimselere fakirlik ve miskinlik sebebiyle zekât verilemez. Ancak bunlar borçlu iseler veya Allah yolunda savaşa gidiyorlarsa, nafakaları kendisine vacib olan kişi bu durumda onlara zekât verebilir.
Nafakası Başkası Tarafından Karşılanan Kişiye Zekât Vermek
Kendisine zekât vacib olan kişinin zekâtını, nafakası kendisine vacib olan kimselere (hanımına, babasına, anasına, çocuklarına) veremeyeceğini söylemiştik. Fakat nafakası kendisine vacib olmayan, nafakası başkası tarafından verilen bir kimseye zekâtını verebilir mi? Eğer ona verilen nafaka yeterli oluyorsa, ona zekât verilmez. Çünkü o kişi verilen nafaka ile zengin sayılır. Ancak verilen nafaka kendine kâfi gelmiyorsa, ona zekât vermek caiz olur. Çünkü o bu haliyle ya fakir, ya da miskindir.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ergen olmayan ve nafakası başkasına ait olan çocuğa zekat fitre fidye verilmez.
İmam şafi Allah rahmet eylesin nafakası başkasına ait kişilere sadaka verilmesini kabul etmiyor.
Çünkü başkası tarafından nafakası karşılanmaktadır
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafi mezhebine göre yemin kefareti zekat fidye fitre velisi olan kişiye verilmez. Nafakası başkasına ait olan başkası tarafından geçindirilen kişilere yemin kefareti zekat ve diğerleri verilmez.