Şafii mezhebine göre zekat verilmeyecek kişiler

Question

Zekât Verilecek Kişilerde Olması Gereken Şartlar ve Zekât Verilmeyecek Kişiler

Safii mezhebine gore zekat verilmeyecek kisiler

Kur’an’da zikredilen sekiz sınıftan birine dahil olan kişinin zekât ala*bilmesi için şu şartlara sahip olması gerekir:

1. Müslüman olmak.

Bu nedenle vacib olan zekât, müslüman olmayan kimseye verilmez. Çünkü Hz. Peygamber’in şu hadîsi buna delâlet etmektedir:

Onları önce Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim Allah’ın rasûlü olduğuma şehadet etmeye davet et. Eğer buna itaat ederlerse onlara şunu bildir, ki Allah, onlara zekâtı farz kılmıştır. Bu zekât onların zenginlerinden alınır, fakirlerine verilir.

Zekâtın, zengin müslümanlardan alınıp, fakir müslümanlara verileceği açıktır. Müslüman olmayan zenginlerden zekât alınmadığı gibi, müslüman olmayan fakirlere de verilmez. Müslüman olmayanlara zekâtın dışındaki sadakalardan verilebilir.

2. Çalışmaya gücü yetmemek.

Fakir veya miskin iş bulup çalışabilir, yeterli para kazanabilirse ona zekât verilmesi, onun da zekâtı kabul etmesi caiz değildir. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Zenginlere ve azalan sağlam olan kuvvetlilere zekât helâl olmaz.

Zenginin ve kazanabilen güçlü kuvvetli kimselerin zekâtta hakkı yoktur.

3. Zekât alan kişinin nafakası, zekât veren kişinin üzerine vacib ol*mamalıdır.

Nafakası zekât verenin üzerine vacib olan kişi, o nafakadan ötürü zengin sayılır. Zekât verenin ona zekât vermesi, kendi kendine zekât vermesi gibidir. Çünkü o malın faydası zekât verenedir; üstelik üzerine vacib olan nafaka yükünü de hafifletmiş olur. Bu bakımdan kişi zekâtını babasına, annesine, dedesine ve ninesine veremez. Çünkü onların nafa*kaları çocuklarının üzerinedir. Kişi zekâtını; küçük çocuklarına ve küçük torunlarına veremediği gibi, büyük olmasına rağmen deli ve hastalıklı olan yakınlarına da veremez; zira bunların nafakaları akrabaları üzerine vacibdir. Kişi zekâtını karısına da veremez, çünkü karısının nafakası ken*disine vacibdir. Ancak burada bir husus vardır: Bu kimselere fakirlik ve miskinlik sebebiyle zekât verilemez. Ancak bunlar borçlu iseler veya Allah yolunda savaşa gidiyorlarsa, nafakaları kendisine vacib olan kişi bu durumda onlara zekât verebilir.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-24T19:46:39+03:00

    Şafii mezhebine göre kişinin zekat alabilmesi için şu şartlar gerekmektedir: Öncelikle bir kişiye zekat verilebilmesi için o kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayana zekat verilmez. Çalışmaya gücü yetmemesi. Kişi sağlıklı, çalışmaya gücü yetiyor ise o kişiye zekat vermek ve o kişinin de zekatı kabul edemez. Kişi, bakmakla yükümlü olduğu kişiye zekat veremez.

    0
    2023-06-04T16:03:22+03:00

    İslam’daki Şafii mezhebine göre, zekatın veremeyeceği belirli insan kategorileri vardır. Bunlar şunları içerir:

    1. Aile Bireyleri: Anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklara, torunlara, eşe ve birinci dereceden aileden sayılan diğer yakın akrabalara zekat verilemez. Çünkü yakın aile üyelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak bireylerin sorumluluğundadır.
    2. Hz.Muhammed (s.a.v.)’in Evlatları: Şafii mezhebine göre, Benî Haşim veya Seyyidler olarak bilinen Hz. Bu, Seyyidlerin Müslüman toplum içinde özel bir statüye ve ayrıcalıklara sahip olduğu inancına dayanmaktadır.
    3. Yardım Etmekle Zorunlu Olan Kişiler: Verene yardım etmekle yükümlü olan kişilere zekat verilmez. Bu, ihtiyaçlarını karşılamak onların sorumluluğunda olduğundan, mali açıdan verene bağımlı olan çalışanları veya hizmetlileri içerir.
    4. Gayrimüslimler: Zekât, genellikle Müslümanların yararınadır ve gayrimüslimlerin acil ihtiyaç sahibi olduğu ve durumlarının acil yardım gerektirdiği belirli durumlar dışında, gayrimüslimlere verilmez.

    Zekât alıcıları için özel kural ve yönergelerin, farklı yorumlara ve İslami hukuk ekollerine bağlı olarak değişebileceğini not etmek önemlidir. Zekatın Şafii mezhebinin öğretilerine uygun olarak uygun alıcılara verilmesini sağlamak için bilgili alimlerden veya saygın İslami kurumlardan rehberlik alınması tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla