Şafii mezhebine göre zekatın verileceği kişiler

Question

Şafii de Zekât’ın Verileceği Yerler ve Zekâtı Hak Edenler

Allah Teâlâ, zekât verilecek kimseleri şu ayette zikretmiştir:

Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak yalnızca fakirlere, miskinlere, zekât amillerine, kalpleri (İslâm’a) ısındırılacaklara, kölelere, borçlulara, Allah yolundakilere ve yolda kalmış olanlara tahsis edilmiştir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe/60)

Zekât Verilecek Sınıfların Beyanı

1. Fakir

Fakir, yemek, elbise ve mesken bakımından yeterli malı olmayan kimsedir. Sözgelimi on ihtiyacı vardır, fakat ancak üçünü elde edebilmektedir.

2. Miskin

Miskin ihtiyaçlarını nisbeten karşılayabilen kimsedir. Ancak elinde bulunanlar, ihtiyacına kâfi gelmez. Meselâ on şeye ihtiyacı vardır, ancak sekizini elde etmiştir. İşte bunlara ve bunlardan öncekilere -en sahih görüşe göre- yetecek kadar zekât verilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir husus da evlenme ihtiyacının olup olmamasıdır.

3. Zekât Âmilleri

Zekât âmilleri, zekât toplama işinde çalışanlar, devlet tarafından tayin edilen memurlardır.

Bunlara, sadece çalışmalarının karşılığı nisbetinde zekât mallarından verilir. Onlara, topladıkları zekâtın muayyen bir bölümünü vermek caiz değildir. Çünkü Allah’ın şeriatında bunun herhangibir delili yoktur. Bunlar ancak ücretle çalışan kimselerdir. Bunlara sadece çalışmalarının karşılığı verilmeli, başka birşey verilmemelidir.

4. Müellefet’ul-Kulub

Müellefet’ul-Kulub, dört sınıftır:

a. Yeni müslüman olmuş imanı zayıf kimseler. Bunlara, imanları kuvvetlensin diye zekât verilir.

b. İslâm’a yeni girmiş ve halk arasında itibarlı olan kimseler.

Bunlar gibi olan kâfirlerin de İslâm’a girmelerini teşvik etmek amacıyla kendilerine zekât verilir.

c. Sınırları bekleyen mü’minler.

Bunlar müslümanları korudukları için kendilerine zekât verilerek daha güçlü olmaları sağlanır. Böylece düşmanların şerrini daha iyi defedebilirler.

d. Kendilerine memur gönderilmesi mümkün olmayan kavimlerin zekâtını toplayan mü’minler.

Müslümanların bunlara ihtiyacı olduğu zaman kendilerine zekâttan bir pay verilir. Aksi takdirde birşey verilmez,

5. Fi’r-Rikab

Bunlar âzad olmak için efendileriyle kitabet akdi yapan kölelerdir.

Efendileriyle kitabet akdi yapan köleler, ödeyemedikleri taksitlerini ödeyebilmeleri için kendilerine zekât verilerek hürriyete kavuşturulurlar.

6. Borçlular
.

Bunlar borçlarını ödeyemeyen kişilerdir. Bunlara borçlarım ve diğer zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak kadar zekât verilir. Ancak bu borç, meşru birşey için yapılmış olmalıdır. Gayr-ı meşru birşey için borçlanmış olan kişiye zekât verilmez. Ancak masiyetten tevbe ettiği takdirde verilebilir. Bu sınıfa, insanlar arasındaki anlaşmazlık ve kavgaları ortadan kaldırmak için borçlanan kimseler de dahildir. Bu kişiler zengin de olsalar bu amaçla borçlandıkları miktar kendilerine verilir. Bu borcu ödeyecek durumda olmaları hükmü değiştirmez.

7. Allah Yolunda Mücahade Edenler

Devletten maaş almadan Allah rızası için savaşan kişiler, zengin de olsalar, savaşa devam ettikleri müddetçe evlerine dönünceye kadar, kendilerinin ve ailelerinin nafaka, elbise ve muhtaç oldukları diğer hususları temin edebilmeleri için kendilerine zekât verilir.

8. Yolcular

Bundan maksat, mubah bir gaye için yapılan yolculuktur. Gezmek için dahi yolculuk yapıyor olsa, yine de kendisine yetecek kadar zekât verilir. Eğer tekrar dönmek için yolculuk yapıyorsa, gidiş-geliş nafakası ve yükünü taşıyacak binek verilmesi gerekir. Eğer mubah olmayan bir gaye için yolculuk yapıyorsa veya seferinde masiyet varsa o kimseye zekât verilmez. Ancak tevbe eder ve tevbesinin samimi olduğu kanaati hasıl olursa zekât verilir.

İşte zekât verilecek sekiz sınıf bunlardır. Bunların dışında hiç kimseye zekât verilmez. Zekâtın, bu sekiz sınıfa mahsus olduğunun delili, Allah’ın ‘Sadakalar ancak fakirlerin…’ şeklinde başlayıp ‘Allah’tan bir fari-zedir’ şeklinde devam eden buyruğudur. Buradaki ‘sadakalar’dan maksat, zekâttır. Zekâttan başka sadakalar, bu sekiz sınıfın dışındakilere de verilebilir.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

  1. Şafii mezhebine göre zekat, belirli bir grup kişiye verilmesi gereken bir ibadettir. Zekâtın verileceği yerler ve hak sahipleri konusunda Şafii mezhebi, genel olarak İslam’ın temel zekât anlayışına paralel bir yaklaşım benimsemiştir. Zekât, malı mükellef olan kişilerin, yıl boyunca sahip oldukları birikimlerinin belirli bir oranını (genellikle %2,5) ihtiyaç sahiplerine vermelerini gerektiren bir ibadettir.

    Şafii mezhebine göre zekâtın verileceği yerler ve kişilerin başlıcaları şunlardır:

    Fukara (Yoksullar): Zekât, mali olarak geçinmekte zorluk çeken ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksullara verilir. Bu kişiler, zekât alacak kadar yoksul olmalıdır.

    Miskinler (İhtiyaç Sahipleri): Miskinler, çalışamayacak durumda olan veya yoksulluktan dolayı geçimini sağlayamayan kişilerdir. Şafii mezhebinde miskinler de zekâtın verileceği bir başka gruptur.

    Zekât Toplayıcıları (Amil Zekât): Zekât, zekât toplayıcılarına veya dağıtıcılarına da verilebilir. Bu kişiler, zekâtın toplanmasından sorumlu olan, bunun için görevlendirilen kimselerdir. Şafii mezhebine göre, zekâtın toplanması ve dağıtılması işleriyle meşgul olanlar da zekât alabilir.

    İslam’da Kalp Kazanılması Gerekenler: Bazı alimler, İslam’ın yayılması ve kalp kazanılması için zekâtın bazı özel kişiler (özellikle İslam’ı yeni kabul edenler) için verilmesini de uygun görürler. Bu kişiler, Müslüman olmaları hâlinde zekât alabilirler.

    Borçlular (Gereken Borçları Ödeyemeyenler): Borçları olan ve bu borçları ödeyemeyen kişiler de zekât alabilirler. Burada amaç, kişinin borcunu ödeyebilmesi için ona yardımcı olmaktır.

    Yolda Kalmışlar (İbnü’s-Sabil): Seyahat ederken yolculukta zor durumda kalan ve kendi memleketine dönmesi için yardıma ihtiyaç duyan kişiler de zekât alabilir. İbnü’s-Sabil, bir şekilde seyahatte sıkıntıya düşen kimseleri ifade eder.

    Zekâtın verileceği bu kişiler dışında, zekâtın verilmemesi gereken bazı kimseler de vardır. Bunlar arasında, zekât veren kişinin yakın akrabaları (özellikle anne, baba, çocuklar, eş gibi) yer alır. Ayrıca, bir kişinin zengin olduğu bilinen kişilere zekât verilmez.

    Şafii mezhebinde zekât, malın %2,5’lik oranında verilmesi gereken, yıl boyunca elde edilen birikimlerden alınır. Bu oran, her yıl üzerinde biriktirilen paranın 40’ta biri kadar bir miktara denk gelir.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-05T23:07:57+03:00

    Şafii mezhebine göre zekâtın verileceği kişiler, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen 8 sınıf insandır. Bu kişiler, zekâtın verilmesi gereken yerler olarak kabul edilir:

    Fakirlər (Yoksullar): Geçimini sağlayamayacak kadar maddi durumu zayıf olan kişiler.
    Miskinler (Düşkünler): İhtiyaçlarını karşılayacak gelirleri olmayan, ancak fakirliğe düşmeyecek kadar düşük bir gelirle hayatta kalmaya çalışanlar.
    Zekât Memurları: Zekâtın toplanmasında görevli kişiler.
    Kalpleri İslam’a ısındırılacak kişiler: İslam’a yeni girmiş ve inançları güçlendirilmek istenen kişiler.
    Köleler ve Esirler: Kölelerin özgürlükleri için zekât ile yardım yapılabilir.
    Borçlular: Kendi borçlarını ödeyemeyecek durumda olanlar.
    Allah yolunda olanlar: Dinî mücadelenin içinde olanlar, savaşçı veya ilim öğreticileri gibi.
    Yolda kalmışlar (Sefere çıkanlar): Seyahatte olan ve ihtiyaçları karşılanamayan kişiler.
    Bu sekiz sınıf, zekâtın verilebileceği yasal hak sahipleri olarak kabul edilir.

Cevapla