Paylaş
Şafii Mezhebine İhramın Mikatları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İhramın Mikatları
Hac ihramı için iki inikat vardır:
A. Zaman Mikatı
Zaman mikatı; şevval, zilkade ve zilhiccenin son on günü olup bayramın birinci günün fecri doğuncaya kadar devam eder. Bu vakitlerin dışında hac için ihrama girmek sahih değildir. Bir kimse bu vakitlerin dışında ihrama girerse, hac için geçerli değil umre için geçerli olur ve en sahih görüşe göre umresi, farz olan umre yerine sayılır. Bir görüşe göre umre yapmış olur, farz umre yerine geçmez. Bir başka görüşe göre ise umre olmaz. Belki hac ihramından çıkar ve umre ihramına girerek umre yapar. Bir görüşe göre bayram akşamında giyilen ihram, hac için geçerli olmaz. Bilakis hükmü, hac ayları dışında giyilen ihramın hükmü gibi olur.
Bir kimse, hac aylarından önce mutlak şekilde ihrama girerse, umre ihramı olur.
b. Mekan Mikatı
Mekan mikatları açısından insanlar iki kısma ayrılırlar:
1. Mekke’nin yerlisi veya yabancısı olanlar. Mekke yerlisinin mikatı bizzat Mekke’dir. Bir görüşe göre, Mekke ve haremin sair yerleridir. Sahih olan birinci görüştür. Mekke’nin yerlisi, Mekke’nin her tarafında ihrama girebilir. En faziletli mikat hakkında İmam’m (Allah ona rahmet eylesin) farklı iki görüşü vardır. Bir görüşüne göre kişi evinin kapısında, diğerine göre ise mescidi harama yakın bir yerde ihrama girer. Mekke’de mukim olanın tevriye günü ihrama girmesi müstehaptır. Terviye günü zilhiccenin sekizinci günüdür. Mekke’de ikamet eden, isterse ifrad haccı için isterse kıran ve umre için ihrama girsin mikatı belirttiğimiz yerdir. Denildi ki, kıran haccı için ihrama girmek isteyen, hil bölgesine en yakın yerde ihrama girer. Umre için ihrama girmesi de böyledir. İlk zikrettiğimiz daha sahihtir.
2. Afaki olanlar. Bunlar Mekke yerlisi olmayanlardır. Bunların mikatı beş yerdir:
1. Zülhüleyfe: Medine yönünden gelenlerin mi-katıdır. Burası -Mekke cihetinden- Medine’ye altı mil kadardır. Mekke ile arası on merhaledir.
2. Cuhfe: Şamdan gelip Tebuk yolundan Mısır ve Mağripten gelenlerin mikatıdır. Mekkeye yakınlığı üç veya üçten fazla konaktır.
3. Karn: Buna Karn’ül-Menzil ve Karnü’s-Saa-lip de denir. Hicaz ve Yemen Tihame yönünden gelenlerin mikatıdır.
4. Yelemlem: Buna el-Melemu da denir. Tihame-den gelenlerin mikatıdır. Tihame Yemenin bir kısmıdır. Yemen, Necd ve Tihameyi içine almaktadır. Ashabımız dediler ki, hadis ve başka eserlerde belirtildiği gibi Yelemlem, Yemenden gelenlerin mikatıdır.
Bundan kasıt;Tihameden gelenlerin mikatıdır, bütün Yemenlilerin mikatı değildir, demektir. Yemen Necdinden (üst tarafından) gelenlerin mikatı, Hicaz Necdinden (üst tarafından) gelenlerin de mikatıdır.
5. Zat-u Irk: Doğudan gelen Horasan ve Iraklıların mikatıdır. Bu son üç mikatm herbirinin Mekke ile olan arası iki konaktır.
Iraklıların ve doğudan gelenlerin Akik vadisinde ihrama girmeleri daha faziletlidir. Akik, Zat-ı Irk’a yakın bir vadidir.
Mikatlardan uzak bir yerde veya bizzat inikatlarda ihrama girmek şart değildir. Bilakis hizalarına gelindiğinde ihrama girmek, mikatta ihrama girmek gibidir. Her mikatm Mekke’ye en uzak tarafında ihrama girmek daha faziletlidir. Mekke’ye en yakın yerde ihrama girmek de caizdir. Çünkü mikatm kendisinde ihrama girilmektedir. Bu mikatlar, aynı yönden gelenlerin mikatıdır. Hac veya Umreye niyet edip bu mikatlardan birine dahil olmayanlar, uğradıkları herhangi bir mikatta ihrama girerlerse ihramları geçerlidir. Kişinin mikata ulaşmadan aile efradının bulunduğu veya bulunmadığı yerde ihrama girmesi caizdir. En faziletli mikat hakkında farklı iki görüş vardır. En. sahih olanına göre, Resulullah (s.a.)’in sünnetine uyarak mikatta ihrama girmektir, ikinci görüşe göre ise, kişinin aile efradının bulunduğu yerde ihrama girmesi daha faziletlidir.
Evi mikat ile Mekke arasında olan kişinin mikatı, oturduğu köy ve bedevilerin kurdukları çadırlardır. Mekke’ye en uzak yerde ihrama girmek müstehap olup en yakın yerde ihrama girmek ise caizdir. Bir kimse, denizden veya başka bir yoldan hacca gider de belirtilen beş mikattan birine yolu uğra-mazsa, Mekke’ye en yakın mikatın hizasına geldiğinde ihrama girer. Herhangi bir mikatın hizasına gele-mezse, Mekke’ye iki konak uzaklıkta ihrama girer. Şayet bir yer tespit edemezse, durumu araştırır ve en ihtiyatlı olan duruma göre hareket eder.
Bir kimse mikat sınırına gelir de hac veya umre yapmak isterse, orada ihrama girmelidir. Şayet ihrama girmeden mikatı geçerse, günah işlemiş olur ve mazereti yoksa oradan geri dönmelidir. Şayet yol korkusu, arkadaşlarından geri kalma veya vaktin dar olması gibi bir sebepten dolayı dönemezse, ihrama girer ve ibadetine devam eder. Ancak dönemedi-ği için bir kurban kesmesi gerekir. Daha ihrama girmeden mikata döner ihrama girerse veya mikatı geçip ihram giydikten sonra Mekke’ye girer ve tavaf yapmadan dönerse veya nüsukun bir nevini işlerse, kurban kesmesi gerekmez. Şayet bir nüsukü işledikten sonra dönerse dem vermesi gerekir. Mikatı kasten olsun, bilerek veya bilmeyerek olsun geçmek veya bir mazeret sebebiyle geçmek, hüküm açısından aynı olup kurban kesmeyi gerektirir. Ancak bu durumlar günah açısından birbirlerinden farklıdırlar. Unutarak veya bilmeyerek mikatı ihramsız geçen değil, kasten ihramsız geçen günahkar olur.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Şafiî mezhebine göre, hac veya umre ibadeti için ihramın alınması gereken mikat noktaları belirlenmiştir. İhram, hac veya umre ibadetinin başlaması için niyet edilerek giyilen özel elbiselerdir. İşte Şafiî mezhebine göre ihramın mikat noktaları:
Bu mikat noktaları, hac veya umre ibadetini yerine getirenlerin ihramlarını alabilecekleri yerleri belirlemektedir. İhramlarını alarak bu mikat noktalarını geçen kişiler, ihram kurallarına uymak zorundadırlar ve ihram hükümlerine riayet etmelidirler.
Önemli Not: İhram mikat noktaları ve detayları zamanla değişebilir veya güncellenmiş olabilir. Bu nedenle, hac veya umre ibadetini yerine getirecek olan kişilerin, güncel bilgilere ve ilgili mezhep alimlerinden veya yerel bir İslam otoritesinden danışmanlık almasında fayda vardır.