Paylaş
Şafii Mezhebinin Usulü – Yöntemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Şafi Mezhebinin Esasları / Kuralları / Yöntemi
Kur’an:
Şaffi mezhebine göre, Kur’an birinci asıldır. Zahirin terk edilmesini gerektiren bir delil ortaya çıkıncaya kadar Kur’ân’ın zahiri ile amel edilir.
Sünnet:
Ahad haber de olsa, sünnet uyulması gereken ikinci esastır. As.had haberde, sıhhat ve senedinin muttasıl olması dışında başka şart aramaz. Şafii er-Risâle adlı eserinde âhâd haberi savunmuş ve muhaddislerin güvenini kazanmıştır. Muhaddisler “Nasını’s-Sünne (Sünnetin Destekleyicisi) ” adını verecek kadar ona güvenmişlerdir. Şafii, Said b. el-Müseyyeb’in rivayet ettikleri dışında mürsel hadisi delil saymamıştır. Said’in mürsellerini kabul etmesinin sebebi ise, onların müsned olduklarını tespit etmiş olmasıdır. Bu hususta da Hanefilere muha-lefet etmiştir.
İcma:
Şafıi, icma-ı müfred haberden öncelikli kabul eder ve “İcma müfred haberden daha önemlidir” derdi.
Kıyas:
Şafıi, Kitap veya sünnette bir aslının bulunması ya da illetinin tespit edilebilir olması şartı ile kıyasla amel etmiştir.
Şafıi diğer fıkıh kaynaklarını kabul etmemiştir. Mesela;
İstihsan:
İstihsanın geçerli bir usul kaidesi olmadığına dair bir eser yazmıştır. O, “İstihsan yapan kimse teşri yapmış olur” demiş ve böylelikle Ebu Hanife’ye muhalefet etmiştir.
Mürsel Maslahatlar:
Bu maslahatlar gereğince amel etmemiştir. Halbuki Mâlikiler bunları dayanak kabul etmektedir.
Medinelilerin Ameli:
Şafıi, el-Ümm adlı eserinde, bu konuda Mâlikilerin görüşlerini reddetmiştir.
Sahabe Sözleri:
İçtihat kaynaklı olma ihtimallerinden dolayı sahâbe sözlerini kabul etmez. Bu sebeple, sahâbe sözlerinin hatalı olması mümkündür. Böylelikle Şaffi sahih ve hasen hadis üzerinde özellikle durmuş ve herhangi bir kimsenin Hz. Peygamber’in karşısında bir delilinin olamayacağı görüşünü kabul etmiştir. Şafirnin “Hadis sahih olduğu takdirde benim mez-hebim odur” dediği nakledilmiştir.
Benzeri konular:
Cevapla