Paylaş
Sağ ve Sol Omuzlardaki Meleklerin İsimleri ve Görevleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Amelleri Yazmakla Görevli Olan Melekler
Amelleri yazan meleklerin isimleri
Bunlara “Kirâmen Kâtibîn” denilmektedir. Sözlükte “yazan, kayda geçiren” anlamındaki kâtib ile “iyi, dürüst ve değerli” anlamındaki kerîm kelimesinin çoğulundan oluşan kirâmen kâtibîn terkibi “değerli yazıcılar” mânasına gelir. Kur’ân-1 Kerîm’de ceza ve mükâfat günü olarak nitelendirilen kıyametin vukuunu inkâr edenlere hitap edilirken insanların üzerinde yaptıklarını bilen gözetleyicilerin bulunduğu ifade edilir ve bunların Allah nezdinde makbul yazıcılar olduğu belir tilir. Âyetin “makbul yazıcılar” anlamındaki kısmı cümle kuralları gereği kirâmen kâtibîn şeklini almıştır. Bazı hadis rivâyetlerinde ise “el-kirâmü’l-kâtibûn” terkibi de geçmektedir. Bunlar hakkında Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Üzerinizde sizi koruyan Kirâmen Kâtibîn (yaptıklarınızı yazan şerefli melekler) vardır. Onlar, yaptıklarınızı bilirler.”
Bu âyetler, kıyameti inkâr edenlere, o gün Allah’a hesap vereceklerini hatırlat makta yaptıkları her şeyin mutlaka kaydedildiğini bildirmektedir. Yine Kur’an’da aynı konuyla ilgili olarak şöyle buyurulmaktadır: “Andolsun ki insanı biz yarattık, nefsinin kendisine fısıldadıklarını da biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız. Onun sağında ve solunda oturmuş iki melek her şeyi kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında gözetleyip yazmaya hazır olan bir melek bulunmasın.”
Bu âyetlerde insanların kendi aralarında kurdukları ve kimsenin haberdar olmadığını zannettikleri her türlü tertip ve gizli konuşmaların Kirâmen Kâtibin melekleri aracılığıyla kayıt altına alındığı ve dolayısıyla Allah’tan hiçbir şeyin gizli kalmayacağı açıkça ifade edilmektedir. Meleklerin yazdığı “amel defteri” kıyamet gününde insanların önüne konulacak ve hiç kimse buna itiraz edemeyecektir: “Biz, her insanın yaptığı işlerin sorumluluğunu onun boynuna taktık. Kıyamet gününde her şeyin yazıldığı bir kitabı onun önüne koyacağız. Sonra ona, ‘Oku kitabını! Bugün hesap görücü olarak sen kendine yetersin!’ denilecektir.”
Mükelleflerin söz ve davranışlarını kaydeden yazıcı meleklerin kayıtlarını nereye ve nasıl yazdıklarına dair gerek Kur’ân-ı Kerim’de gerekse hadislerde açık bir bilgi yoktur. Onların kayıtlarını bizim yazım türlerine, yazılan yeri de yazı yazdığımız defterlere, kitaplara benzetmemek gerekir. Bu hususa inanmak ve iç yüzünü Allah’a havale etmek en isabetli davranıştır. Hadis rivâyetlerinde Kirâmen Kâtibîn meleklerinin yazma görevini yürütürken nasıl bir yol izledikleri anlatılmış, Allah’ın rahmeti bir defa daha ifade edilmiş, böylece kullar hayra ve iyiliğe teşvik edilerek kötülüklerden sakındırılmıştır. Cenâb-ı Hak yazıcı meleklere şöyle buyurmuştur: “Kulum bir günah işlemeye niyet ederse onu işlemedikçe günah diye yazmayın, işlediği takdirde ise sadece bir günah yazın. Şayet o, bana saygısı sebe biyle günahtan vazgeçerse ona bir iyilik yazın. Kulum iyi bir işi yapmayı arzu edip de yapmazsa bir sevap yazın, şayet iyiliği işlerse kendisine on katından yedi yüz katına kadar sevap kaydedin.”
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam inancında her insanın sağ omuzunda ve sol omzunda olmak üzere iki meleğin bulunduğuna inanılır ve o kişinin hayatı boyunca yaptığı iyilik ve kötülükleri yazar. Bu melekler, “asil katipler” anlamına gelen Kiraman Katibin olarak bilinirler.
Sağ omuzdaki melek kişinin iyiliklerini, sol omuzdaki melek ise kötülüklerini yazmakla görevlidir. Meleklerin, bir kişinin hayatı boyunca sürekli olarak kayıtlarını yazdığına ve güncellediğine inanılıyor.
İslami metinlerde Kiraman Katibin’in adı açıkça belirtilmemekle birlikte, amelleri kaydetme görevini yerine getiren meleklere atıfta bulunulmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de her insanın sağında ve solunda amellerini yazan iki meleği olduğundan bahsedilir. Bu melekler, insanın yaptığı her şeyi, hatta en küçük hareketlerini bile kaydetmekle görevlidir.
Müslümanlar, bu meleklerin her zaman yanlarında bulunduklarına, onların hareketlerini gözlemlediklerine ve kıyamet günü için kaydettiklerine inanırlar. İnsanın ömrünün sonunda yaptığı iyi ve kötü amellerinin hesabı sorulacak ve ahiretteki yeri belirlenecektir.
İslami gelenekte, daha önce bahsedilen koruyucu melekler gibi, belirli rolleri ve sorumlulukları olan başka melekler de vardır. Bu meleklerin bireylere yaşamları boyunca koruma ve rehberlik sunduğuna inanılır ve onlar adına her zaman şefaat etmeye hazırdır. İslami metinlerde bahsedilen diğer melekler arasında diğerleri arasında Cibril (Cebrail), Mikail (Michael), Israfil ve Malik yer alır.