Sağlığın insan hayatındaki önemi nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sağlık kavramının hayatımızdaki önemi nedir kısaca

Saglik kavraminin hayatimizdaki onemi nedir kisaca

Sağlık Bir Nimettir, İslam dini sağlığa çok önem verir

İnsanın aklını ve canını korumayı hedefleyen yüce dinimiz, bu çerçevede sağlığın korunmasına büyük önem vermiştir. Çünkü sağlık, hem mutlu yaşamanın, hem de maddi sorumluluğu yerine getirmenin alt yapısını oluşturmaktadırnokta Dinimiz vücut sağlığını kesintiye uğratacak davranışları yasakla­mış ve sağlıklı olmayı en büyük nimet kabul etmiştir. Peygamber Efendimiz (sav);de konuyla ilgili olarak“İki nimet vardır ki insanların birçoğu onların kıymetini gerektiği gibi bilmediğinden aldanmışlardır; bunlar, sıhhat ve boş vakittirnokta”(1) buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) “(Manen ve bedenen) Kuvvetli Mü’min, Allah’a, zayıf Mü’minden daha se­vimlidir.”(2) “Allah’tan, affedilmek, sağlık ve selâmet dileyin. Hiç kimseye, iman hariç, sağlıktan daha hayırlı bir şey verilmemiştir.” (3)
buyurmuş ve “Allah’ım vücuduma, kulağıma, gözüme afiyet ver. Senden başka ilah yoktur.”(4) diye dua etmişlerdir.

Günümüzde hastalık gelmeden tedbir almanın ve doktorlara başvurarak deva aramanın çeşitli yolları vardır. Bunların baştanda, koruyucu aşıları yaptırmak gelmektedir.nokta Sağlığın korunmasında, koruyucu aşıların çocukluktan itibaren uygulanmasının önemi büyüktür. Çocuk dünyaya gelince sağlık ocakları veya aşı merkezleri ile görüşerek gerekli koruyucu aşıları yaptırılmalıdır. Okul çağına kadar bu iş anne ve babalara düşmektedirnokta sağlığın korunması için tedbir olarak aşı olmak dinen üzerimize düşen vazifeler arasındadırnokta Çünkü imkânı varken tedbir almayarak hastalananlar hem kendilerini korumadıkları, hem de hastalığın yayılmasına sebep oldukları için sorumlu olurlar.

Zira Bakara Suresinin 195. ayetinde Yüce Rabbimiz “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın..” buyurarak bizlere her türlü önlemi almayı emretmektedir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bir yandan sağlığın önemine dikkat çekerken, diğer yandan onun korunması için önemli uyarılarda bulunmuştur. O’nun; yeme, içme ve beslenme adabı, bulaşıcı hastalığı olanlarla temas kosundaki tavsiyeleri, modern tıbbın, koruyucu hekimlik açısından uyguladığı temel prensipleri oluşturmaktadır. Ölçülü ve yeterli beslenmenin önemini vurgulayan şu hadis-i şerife bakalım: “Hiç bir insan, mideden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Kişiye, vücudunu diri tutacak kadar yiyecek yeter. Eğer mutlaka daha fazla yiyecekse, midesi­nin üçte birini yemeğe, üçte birini suya ayırsın. Üçte birini de boş bıraksın.”(5) Ayrıca “Yi­yin, için, fakat israf etmeyin” mealindeki âyet-i kerime ile “Oruç tutun ki sıhhat bula­sınız.” hadis-ı şerifinden de bu konuda alına­cak dersler vardır.

Hastalıkları önleyici tedbirler almak, yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri bulmaya çalışmak, dinimizin bizlerden istediği vazifelerdendirnokta Çünkü bütün bunlar sağlığı korumanın vasıta ve sebepleridirnokta Asla unutmayalım ki; sağlık Rabbimizin bize verdiği büyük bir nimet ve gereğince korunması gereken bir emanettir.

______________________
1- Buhari Rikak 1 Tirmizi, Zühd;Ahmed Hambel,Müsned, 1,258
2- Müslim. Kader. 34
3- Tirmiziı. Da’avât. 105, 128.
4- Ebu Dâvüd. Edeb. 101
5- Tırmizi. Zühd. 47. Ibn Mace. Etime, 50

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-14T20:02:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimiz, bizleri bir taraftan Allah’ın koyduğu sınırlara riayet etmeye davet ederken, diğer taraftan da sağlıklı bireyler olmamız ve huzurlu bir toplum oluşturmamız için ilkeler belirler. Müminler için vazgeçilmez olan bu ilkelerin başında, canın muhafazası gelir. Zira Allahu Telaa’nın insana emaneti olan can, imtihan dünyasına açılan kapımızdır. Hayır da şer de ancak can bedende iken elde edilir. İnanmak ve yaratılış gayemize uygun salih ameller işlemek ancak ruh ve beden sağlığımızla mümkündürUnutmayalım ki, insanlara hayat verecek, onları maddeten ve manen sağlıklı ve diri tutacak, gönülleri manevi ölümden kurtaracak iksir, Allah ve Rasulü (sav)’in emir ve yasaklarına bağlılıktır.

     

    En iyi cevap

Cevapla