Paylaş
Şahit olduğumuz günahlara ortak olur muyuz ?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Günaha ortak olmak ayet ve hadis
Merhabalar. Başkalarının işlediği günahlara şahit olursak biz de işlenen günaha ortak olur muyuz ? Örneğin çöpe yemek atılıyorsa biz de bunu görüyorsak veya çocuk dayak yiyorsa biz de görüp engel olmuyorsak biz de günahı işleyen kişiye ortak olur muyuz ?
insanları, hatalarından ve günahlarından dolayı uyarmak
Mü’minler, bir vücudun azaları gibidirler; bir yerdeki sızıyı her yerden hissetmek zorundadırlar. Bir mü’min kardeşin, hatasını görüp de onu hissetmemek bize ait bir tavır değildir. Şu kadar ki, daha ağır bir hataya mesela onun ‘boş ver’ demesine neden olacak davranışı da kabul etmeyiz. Duruma bakın, yararlı olacak zannederseniz nezaketle ikaz edin. Aksi takdirde susmayı yeğleyin. Siz niyetinizle ve samimiyetinizle kazanırsınız. Nefisleri kabartmadan, incitmeden ve kınamadan yapmak gerekiyor. En azından imamlara, böyle bir hata gördüğünüzü hatırlatarak onlara söyletebilirsiniz.
günah işleyeni uyarmak hadis
İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:
“Hepiniz çobansınız. Hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Âmir memurlarının çobanıdır. Erkek ailesinin çobanıdır. Kadın da evinin ve çocuğunun çobanıdır. Netice itibariyle hepiniz çobansınız ve hepiniz idâre ettiklerinizden sorumlusunuz.” Buhârî, Cum`a 11, İstikrâz 20, İtk 17, 19, Vesâyâ 9, Nikâh 81, 90, Ahkâm 1; Müslim, İmâre 20. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, İmâre 1, 13; Tirmizî, Cihâd 27
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da başkalarının günahlarına ortak olma kavramı mutlak veya evrensel değildir. İslami öğretilere göre, her birey kendi yaptıklarından sorumludur ve Kıyamet Günü’nde kendi yaptıklarından sorumlu tutulacaktır. Bununla birlikte, bir kişinin farklı derecelerde başkalarının günahlarından sorumlu tutulabileceği veya sorumlu tutulabileceği belirli durumlar vardır. İşte dikkate alınması gereken bazı ilgili noktalar:
İslam’da bireysel sorumluluğun vurgulandığını not etmek önemlidir. Her insan kendi seçimlerinden ve eylemlerinden sorumludur. Kişinin başkalarının sorumluluğuna veya günahkârlığına ortak olduğu durumlar olsa da, bu onların aynı yükü veya cezayı taşıdıkları anlamına gelmez. Nihayetinde, nihai yargıç Allah’tır ve her bireyin niyetlerini ve eylemlerini buna göre tartacaktır.