Paylaş
Sahurda Ağız Temizliği Yapmak Orucu Zedeler mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruç Ve Ağız Temizliği
SORU: Ramazan ayında sahur yemeğinden sonra ağzını çalkalayıp temizlemeden uyuyan, sabah uyanınca bunun farkına varan kişinin orucu sahih midir?
CEVAP: Bilindiği üzere oruç, şafak vaktinden güneşin batmasına kadar oruç bozucu şeylerden kaçınmaktır. Güneş battıktan sonra oruçlu kimse şafak vaktine kadar dilediği gibi yeyip içebilir.
Hatta fıkıh âlimleri şöyle demiştir: Tam şafak vaktinde müezzin ezan okumaya başlasa bu sırada oruç tutacak kimsenin ağzında çiğnemekte olduğu bir lokma olsa; lokmayı ağzından attığında oruç sahih olur. Ezam işittikten sonra lokmayı yutarsa batıl (geçersiz) olur.
Yemekten sonra ağız çalkalamak, oruca başlamak için farz da değildir, şart da değildir. Özellikle ağızda yemek artıkları, diş aralarında kırıntılar, ağızın iç kısımlarında yemek kalıntıları yok ise ağızı çalkalayıp temizlemek şart değildir.
Aslında müslüman yemeğini yedikten sonra ağzını ve dişlerini temizler. Tâ ki diş aralarında kalıp, sonra karın boşluğuna giden yemek artıkları orucunu bozmasın.
Soruda sözü edilen kimse sahur yemeğini şafak atmadan önce yeyip bitirmiş, ağzında yemek artığı kalmamış, ama ağzını çalkalamadan uyumuş. Bu durumda oruç bozulmaz. Zira ağız çalkalamak ağızda yemek artığı kalmadıkça şart ve mutlaka yapılması emredilmiş bir-şey değildir.
Fakir ve kültür düzeyi düşük müslüman topluluklarında pek çok kimse ağız ve diş temizliğine özen göstermez. Ne yazık ki bu çok yaygın bir haldir.
Oysa İslâm terbiyesi müslümanlan her fırsatta ağız ve diş temizliğine teşvik ediyor.
İslâm dini temizliğe özen göstermeyi teşvik eden bir dindir. Ağız ve diş temizliği özen gösterilecek temizliğin en önde gelenidir. Bakın Hz. Peygamber ne buyuruyor:
Ümmetime zorluk çıkarmış olmasam, her namazda (dişlerin) misvakla temizlenmesini) emrederdim.
Hz. Peygamber’in yaşantısı ile ilgili olarak sahih bir rivayette “Gece namazına kalktığı zaman ağızını misvakla ovalayarak temizlediği” bildirilmektedir.
İshâk, Gazali ve Mâverdî her namaz (öncesin)de misvak ile dişleri temizlemenin vacib olduğu görüşündedirler. Dâvud-u Zahirî bunun şart olduğunu söyler.
İslâmiyet misvak -veya onun yerine geçecek bir şey- ile ağız temizliğini, sağlık yönünden vücuda olan faydaları sabebiyle istemektedir. Ayrıca bu Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya da sebeptir.
Hz.Peygamber: “Misvak (kullanmak) ağızı temizler, Allah’ın rızasını kazandırır” buyurmuştur.
Demek oluyor ki misvak dişlerde, dilde ve damakta bulanan pislikleri temizlemektedir. Allah’ın (ve Rasûlü’nün) emrettiği bir temizlik ibadetini yapmak suretiyle Allah’ın rızasını kazanmaya da sebep olmaktadır.
Cevapla