Hocam şakayla da olsa yalan söylenmeyeceğine dair bir çok hadis o düşünemedim facebook da arkadaşlarla bir paylaşım yaparken piknik yerinde ki Paylaşıma ” Gerekli açıklamayı avukatımız yapacak yaz” dedim yani her gören anlar espiri olduğunu diye düşünüyorum bunun mesuliyeti nedir.
Şakadan yapılan bu gibi espriler İnşallah günah sayılmaz…
Şakadan yalan söylemek ile ilgili bir hadis-i şerifte Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor
“Ben, haklıyken bile çekişmeye girmekten kaçınan kimse için cennetin kenarından, şakadan da olsa yalan söylemeye yanaşmayan kimse için cennetin ortasından, huyunu güzelleştiren kimse için de cennetin en yükseğinden bir köşk (verilmesin)e kefilim.” (Ebu Davud, Edeb 7; Tirmizî, Birr 158; Nesâî, Cihad 19; İbn Mâce, Mukaddime 7)
Benzeri konular:
- Şakayla Seni Boşuyorum Demekle Nikah Düşer mi ?
- Dini konularda şaka yapmak günah mı?
- Sakal kesmenin günahı nedir?
- Sünnet olan sakala dil uzatmak
- Dini şaka
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam’da yalan, şaka olsun ya da olmasın, genel olarak günah olarak kabul edilir. İslam, konuşmada ve başkalarıyla etkileşimde doğruluk ve dürüstlüğe güçlü bir vurgu yapar. Hz.Muhammed (sav), müminlerin her zaman doğruyu söylemeleri ve yalandan kaçınmaları gerektiğini öğretmiştir.
İslam’da mizah ve gönülsüzlük teşvik edilirken, bu, hakikat pahasına yapılmamalı, yalan veya aldatmacayı yaymayı içermemelidir. Şaka bile olsa yanlış beyanlarda bulunmak, olumsuz sonuçlara yol açabilir ve başkalarına zarar verebilir. İslam, şaka ve mizahın doğruluk ve saygı sınırları içinde olması gereken sorumlu ve etik iletişimi teşvik eder.
Bununla birlikte, İslam’ın aynı zamanda insanın yanılabilirliğini de kabul ettiğini ve bireylerin ara sıra hatalar yapabileceğini veya yanlış ifadeler olarak yorumlanabilecek kaygısız mizahla meşgul olabileceğini anladığını not etmek önemlidir. Bu gibi durumlarda, gerçeği açıklayarak ve zarar verilmişse af dileyerek durumu düzeltmeniz tavsiye edilir.
Şaka ya da kaygısız bağlamlarda bile dikkatli olmanız ve sözlerimizin etkisi konusunda dikkatli olmanız her zaman önerilir. İslam, müminleri mizah ve şaka anlarında bile nezaketle, doğrulukla ve başkaları için düşünceli konuşmaya teşvik eder. Af dilemek, verilen zararı tazmin etmek, ahlâkını ve konuşmasını düzeltmeye çalışmak, İslam’da tövbenin önemli yönlerindendir.