Sakalı şerif gerçek midir? Rengi neden beyaz

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sakalı şerif nasıl anlaşılır?

Sakali serif peygamberimizin sakali

SAKAL-I ŞERİFLER HAKKINDA

Selamun Aleykum,

Günlerden beri kafamı kurcalayan ve beni rahat bırakmayan bir soru var aklımda. Bir türlü işin içinden çıkamadım. Sizlere danışmaya karar verdim. Bütün sahabe efendilerimizin nakillerinde olsun veya hadis nakleden büyük evliyalardan olsun hemen herkes Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) saçının koyu siyah olduğunu ve sakallarının da vefat ederken bile yani 63 yaşındayken bile sakalında ancak 18-20 tane beyaz vardı derler.

Fakat sakal-ı şerif ziyaretlerinde sakal hep beyaz renkte. Bu nasıl oluyor? Ben sakal-ı şerifi hep beyaz kıl parçası olarak görüyorum. Konuştuğum ve sorduğum herkes de öyle diyor. Hatta saçının uzadığı söyleniyor ve o saç da çok dikkatli baktım kızıl renginde.

Yüce Rabbimiz elçisini ve peygamberini gerçi kocatmaz haşa. Yani şaç sakal ağarması tabii iyi bir şey değil. Biz kulların ağarır saçı sakalı ama Efendimiz’in ağarmaz. Rabbimiz onu üstün güzellikte ve eşsizlikte yarattı. Lakin görüntüler açık ve net. Aklım almadı benim buna. Acaba sakal-ı şerifler gerçek değil mi? Lütfen cevaplar mısınız? Ben işin içinden çıkamadım. Lütfen aydınlatıcı ve yol gösterici bir bilgi verir misiniz?

Saygılarımla…

HÜSEYİN ÖZGÜN

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-12-31T15:18:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ondört asırlık bir zaman diliminden günümüze kadar bu sakal-ı şeriflerin ve Efendimiz (asv)’in mübarek saçlarının nasıl ulaştığı konusunda ise Şamil İslam Ansiklopedisinde şu yoruma yer verilmiştir

    Hz. Peygamber’e ait sakalların günümüze kadar üç yolla ulaştığı düşünülebilir:

    Birincisi Ashab-ı kiramdan, Hz. Peygamber’in sakalından bir parçaya sahip olanlar bunu ne pahasına olursa olsun korumak azmini göstermiş; vefat ederken de aynı duygularla evlâdına intikal ettirmiştir. Böylece bu sakal telleri asırlar boyunca kutsal bir miras olarak babadan oğula, dededen toruna intikal etmiştir.

    İkinci yol zaman içinde sonraki asırlarda yaşayan Müslümanların da bu mübarek sakaldan bir tek tele bile sahib olmak arzusunu göstermeleridir. Böylece evlerinde, ellerinde sakal-ı şerîf bulunan aileler, komşularına ve diğer din kardeşlerine, gösterdikleri aşırı sevgi ve ilgiden ötürü -ellerindeki miktar elverdiği ölçüde- armağan etmişlerdir. Böylece ikinci elden sahip olan aileler de bunu kutsal bir emanet bilmiş ve muntazam bir şekilde korumuşlardır.

Cevapla