Salâtu selam nedir? Peygamber’imize nasıl ve hangi sözlerle salât-u selam getirilir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e Salâtu Selam Etmek:

Salatu selam nedir Peygamberimize nasil ve hangi sozlerle salat u selam getirilir

ARAPÇA TÜRKÇE SALAT VE SELAMLAR

Salâtu ve selam, Peygamberimiz için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.

Rabbimiz peygamberine duyulan muhabbet ve ihtiramın ifadesi olarak ona salâtu selam etmemizi bizlere emretmiş ve şöyle buyurmuştur:

إن الله وملائكته يصلون على النبي يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه وسلموا تسليما

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri peygambere salât etmektedir. Ey iman edenler siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle ona selam verin.”

Yine her namazın tahiyyat kısmında Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e salli-barik dualarıyla salâtu selam etmemiz emredilmiş ve bu dua ve tazim ifadesi namazın bir parçası sayılmıştır.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e salâtu selam etmek dertlere derman olup, Allah’ın af ve mağfiretine vesiledir.

قال أبي بن كعب: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا ذهب ثلثا الليل قام فقال: «يا أيها الناس اذكروا الله اذكروا الله جاءت الراجفة تتبعها الرادفة جاء الموت بما فيه جاء الموت بما فيه»، قال أبي: قلت: يا رسول الله إني أكثر الصلاة عليك فكم أجعل لك من صلاتي؟ فقال: «ما شئت». قال: قلت: الربع، قال: «ما شئت فإن زدت فهو خير لك»، قلت: النصف، قال: «ما شئت، فإن زدت فهو خير لك»، قال: قلت: فالثلثين، قال: «ما شئت، فإن زدت فهو خير لك»، قلت: أجعل لك صلاتي كلها قال: «إذا تكفى همك، ويغفر لك ذنبك»
Ubey b. Ka’b radıyallahu anh şöyle demiştir:

“Gecenin üçte ikisi geçtiğinde Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem kalkar ve şöyle derdi: “Ey insanlar Allah’ı zikredin, Allah’ı zikredin! İlk sûra üfürüşün (Râcife’nin) vakti gelmiştir. Bunun hemen ardından da ikinci sûra üfürüş (Râdife) gelecektir. Ölüm, kendisindeki her türlü zorluğuyla gelmiştir. Ölüm kendisindeki her türlü zorluğuyla gelmiştir.”

Ubey şöyle demiştir: “Ben: Ey Allah’ın Rasûlü ben sana çok dua edip salâvat getiriyorum, dualarımın ne kadarını sana ayırayım? deyince Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Dilediğin kadarını” buyurdu. Ben: “Dörtte birini buna ayırsam?” deyince, o: “Dilediğin kadarını ayır, şayet artırırsan bu senin için daha hayırlıdır” buyurdu. Ben: “Yarısını ayırsam?” deyince o: “Dilediğin kadarını ayır, ama artırırsan bu senin için daha hayırlıdir” buyurdu. Ben: “Üçte ikisini?” deyince o: “Dilediğin kadarını ayır, ama artırırsan bu senin için daha hayırlı olur” buyurdu. Ben de: “O halde bütün duamı sana salat etmek için ayıracağım” dedim. Bunun üzerine Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “O halde sıkıntıların giderilecek ve günahların affedilecektir.”

Çünkü Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e salâtu selam etmek Allah’ın rahmet ve merhametini kul için katlayarak hâsıl etmek tedir. Bunun için Rasûl aleyhisselâm şöyle buyurmuştur:

من صلى علي صلاة صلى الله عليه بها عشرا

“Her kim bana bir salât ederse, Allah bununla ona on salâteder.”
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e salâtu selam etmenin fayda larından biri de kıyamet günü onun şefaatine nail olmaktır.

İbnu’l Kayyim “Celâu’l-Efhâm fi Fadli’s-Saláti ve’s-Selâm” isimli eserinde Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e getirilen salâtu selamların faydaları hakkında otuz dokuz faydayı kaydetmiş ve bunlar arasında onun cimriliğe, fakirliğe ve unutmaya bile şifa olduğunu belirtmiştir.

Bazı âlimlerimiz ise Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’e çok salâ vat getirmenin onu rüyada görmeye vesile olduğunu belirtmişlerdir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2024-11-07T21:06:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Salât-u selam, İslam’da Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) sevgi, hürmet ve saygı göstermek amacıyla yapılan bir duadır. “Salât” kelimesi dua ve rahmet anlamına gelirken, “selam” da barış, esenlik ve güven dilemek demektir. Bu nedenle “salât-u selam”, Peygamber Efendimiz’e Allah’tan rahmet, bereket ve esenlik dileme anlamına gelir.

    Kur’an-ı Kerim’de de Allah Teala, Peygamber’e salât-u selam getirilmesini şöyle buyurur:

    “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ederler. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (Ahzâb Suresi, 56. Ayet)

    Peygamber Efendimiz’e salât-u selam getirmek, Müslümanların O’na olan bağlılığını, sevgisini ve ümmet olma bilincini pekiştiren önemli bir ibadettir.

    Peygamberimize Salât-u Selam Getirirken Söylenen Sözler

    Salât-u selam getirmek için kullanılan bazı ifadeler şunlardır:

    1. “Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed”
      Bu, en kısa salât-u selamlardan biridir ve “Allah’ım, Muhammed’e ve onun ailesine rahmet eyle” anlamına gelir.
    2. “Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed”
      Bu dua, Peygamber Efendimiz’e ve onun soyuna rahmet ve bereket dilemenin bir diğer ifadesidir.
    3. “Sallallahu aleyhi ve sellem”
      Bu, “Allah’ın salât ve selamı onun üzerine olsun” anlamında, kısa ve sıkça kullanılan bir ifadedir.
    4. “Salât-ı Tefriciye”
      Uzun bir salâvat türüdür ve şu şekildedir: “Allahümme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ seyyidina Muhammedinillezi tenhallu bihi’l-ukad ve tenfericu bihi’l-kurab ve tukda bihi’l-havâic ve tünâlu bihi’r-ragâib ve husnü’l-havâtim ve yüsteska’l-ğamâmu bi-vec’hihi’l-kerim ve alâ âlihî ve sahbihî fi külli lemhatin ve nefesin bi’adedi külli malûmin lek.”

    Bu salâvatlar, Peygamberimiz’e olan sevgimizi dile getirmenin farklı yollarıdır ve her biri, Müslümanlar arasında yaygın birer dua olarak kullanılır. Salât-u selam getirmek, hem ibadetlerden sevap kazanmaya hem de manevi olarak Peygamberimiz ile bağımızı güçlendirmeye vesiledir.

    En iyi cevap

Cevapla