Salihlerden dua istemek

Question

Peygamberlerden sahabelerden alimlerden evliyalardan Salih insanlardan dua istemek

Peygamberlerden sahabelerden alimlerden evliyalardan Salih insanlardan dua istemek

1. Peygamber Aleyhisselamın Hz. Ömer’den Dualarında Onu Unutmamasını İstemesi

Ömer radıyallahu anh anlatıyor:

“Ben bir gün umre yapmak için Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemden izin istedim. Resûlullah bana izin verdi. Sonra da ‘Ey kardeşim! Dualarında beni de unutma’ buyurdu.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin bu sözü, bana göre bütün dünyanın benim olmasından daha sevindiricidir.””

2. Ebû Ümâme’nin Peygamber Aleyhisselamdan Dua İstemesi

Ebû Ümâme el-Bahili radıyallahu anh anlatıyor:

“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem (bir defasında evinden) çıktı. Sanki bizim kendisinden dua beklediğimizi sezerek ‘Allah’ım! Bizi bağışla ve bize merhamet eyle. Bizden razı ol ve amellerimizi kabul eyle. Bizi cehennem ateşinden koru ve işlerimizin rast gelmesini sağla’ diye dua etti.

Sonra da duayı daha fazla uzatmasını istediğimizi anlayarak ‘Ben sizin için en kapsayıcı ve hiçbir eksik bırakmayan bir dua yaptım’ buyurdu. ”

3. Peygamber Aleyhisselamın Sahabelerine Kızgın Kumlar İçerisinde Yatıp Yuvarlanarak Nefsini Kınayan Bir Kişiden Dua İstemelerini Söylemesi

Büreyde radıyallahu anh anlatıyor:

“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, bir yolculuğu sırasında kızgın kumlar (üzerinde yatıp yuvarlanıp kendi kendine), ‘Ey nefis! Geceleri uyuyacak, gündüzleri ise tembellikle geçirecek, sonra da cenneti umacaksın (öyle mi?)’ diyerek bazen sırtüstü ve bazen de yüzükoyun debelenen bir adamın yanına geldi. Kendi işini bitirince bize yöneldi ve ‘Kardeşinizden dua talep ediniz’ buyurdu. Biz de (o adama),

‘Bizim için Allah’a dua et’ dedik. Adam,

‘Allah’ım! Onları hidayet üzerinde bir araya getir’ diye dua etti.

‘Biraz daha dua et’ dedik. Adam bu defa ‘Allah’ım! Takvayı onlara azık yap’ diye dua etti. Biz yine ‘Biraz daha dua et’ dedik. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de (o adama),
‘Kardeşlerine biraz daha dua et’ buyurdu. Bunun üzerine adam,

‘Ey Allah’ım! Onları muvaffak eyle, cennetine kabul et’ diye dua etti. ”

4. Peygamber Aleyhisselamın Veysel el-Karanî ile Görüşenlere Onun Duasını Talep Etmelerini Söylemesi

Üseyr bin Cabir yoluyla Ömer radıyallahu anh anlatıyor:

“Ömer radıyallahu anh, Üveys el-Karanî’ye: ‘Benim için Allah’tan bağışlanma talebinde bulun’ dedi. O,

‘Sen ki Peygamber aleyhisselamın arkadaşısın. Ben nasıl olur da senin için af talebinde bulunabilirim?’ diye cevap verdi. Bunun üzerine Ömer radıyallahu anh ona, ‘Ben Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin, ‘Tâbiinin en hayırlısı Üveys denen kişidir’ diye buyurduğunu işittim’ dedi. ”

Müslim’in es-Sahih’inde geçen bir başka rivayette ise Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem konuyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Sizden kim Üveys el-Karanî ile karşılaşırsa ondan dua talep etsin. ”

5. Dua İstemeleri Üzerine Enes bin Malik’in Arkadaşlarına Dua Etmesi

Abdullah er-Rûmî rahimehullah anlatıyor:

“Enes bin Malik radıyallahu anh (Basra yakınlarındaki) Zāviye denen yerde bulunduğu sırada ona, ‘Basralı (bir grup din) kardeşin, onlara dua

etmen için senin yanına geldiler’ denildi. Bunun üzerine Enes bin Malik radıyallahu anh,

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَنَا، وَارْحَمْنَا، وَأَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً، وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

‘Allâhümmağfir lenâ verhamnâ ve âtinâ fi’d-dünya haseneten ve fi’l-ahireti haseneten ve kına azâbe’n-nar’

(Ey Allah’ım! Bizleri bağışla. Bize merhamet eyle. Bize hem dünyada hem de ahirette güzellik (nimet) ver. Bizleri cehennem ateşinin azabından koru)’ diye dua etti.

Halk ondan daha fazla dua etmesini istedi. O da yine aynı duayı tekrarlayıp ‘Bu dua kabul olunursa Allah onlara dünyanın ve ahiretin hayrını vermiş demektir’ dedi.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2024-02-01T11:35:26+03:00

    İslamda salihlerden dua istemek, dua kabul edenin sadece Allah olduğu inancına zarar vermeyecek şekilde olursa caizdir. Salih insanların dualarının Allah tarafından kabul edilme ihtimali yüksek olduğundan, onların dualarına vesile olmak için dua istemek, Allah’a yaklaşmak ve dualarının kabul edilmesini ummak için faydalı olabilir.

    İlgili hadislerden hareketle, içlerinde İmam Mâlik, Ahmed b. Hanbel başta olmak üzere Hanefî ve Şâfiî fakihlerin de bulunduğu âlimlerin çoğunluğu Hz. Peygamber (s.a.s.) hürmetine duada bulunulmasını caiz görmüşlerdir. Bununla birlikte duaları kabul edenin sadece Yüce Allah olduğu ilkesi hiçbir zaman ihlal edilmemeli, tevhit inancına zarar verecek düşünce ve uygulamalardan uzak durulmalıdır.

    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konuya ilişkin kararı şu şekildedir:

    Salih kişilerden dua istemek, dua kabul edenin sadece Allah olduğu inancına zarar vermeyecek şekilde olursa caizdir. Salih insanların dualarının Allah tarafından kabul edilme ihtimali yüksek olduğundan, onların dualarına vesile olmak için dua istemek, Allah’a yaklaşmak ve dualarının kabul edilmesini ummak için faydalı olabilir.

    Bununla birlikte, duaları kabul edenin sadece Allah olduğu ilkesi hiçbir zaman ihlal edilmemeli, tevhit inancına zarar verecek düşünce ve uygulamalardan uzak durulmalıdır.

    Salihlerden dua istemenin bazı faydaları şunlardır:

    • Allah’a yaklaşmak ve dualarının kabul edilmesini ummak için faydalı olabilir.
    • Salih insanların dualarının Allah tarafından kabul edilme ihtimali yüksek olduğundan, onların dualarına vesile olmak için dua istemek, duaların kabul edilmesine yardımcı olabilir.
    • Salih insanlarla dostluk kurmak ve onlardan faydalanmak için faydalı olabilir.

    Salihlerden dua istemenin bazı sakıncaları şunlardır:

    • Dua kabul edenin sadece Allah olduğu inancına zarar verebilecek düşünce ve uygulamalara yol açabilir.
    • Salih insanların dualarının Allah tarafından kabul edilmesinin garantisi yoktur.
    • Salih insanların dualarına vesile olmak için dua istemek, Allah’a olan güveni azaltabilir.

    Salihlerden dua isterken bu fayda ve sakıncaları göz önünde bulundurmak ve dua kabul edenin sadece Allah olduğunu unutmamak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla