Sargı üzerine nasıl mesh edilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sargı üzerine mesh nasıl yapılır

Sargi uzerine mesh nasil yapilir

SARGI ÜZERİNE MESHETMEK

Kırık, çıkık veya yara yerlere eski haline gelip düzelmesi için konulan alçı kumaş parçasına sargı denir. Sargı üzerine mesh etmek dinen sünnet ve aklen caizdir.

Ali b. Ebu Talib radiyallahu anh dang söyle rivayet edilmiştir: “Bileğim kırılmıştı. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e sordum. O da bana sargıların üzerine mesh etmemi emretti.

Bir kimsede yara veya kırık olursa abdest veya gusül almak istediğinde bu yaraları yıkaması gerekir. Ama yıkadığı takdirde hastalığın ortaya çıkması, ağrının artarak iyileşmenin gecikmesi gibi zarar meydana geleceğinden korkarsa, o zaman o uzvu su ile siler. Eğer su ile meshedilmesinden dolayı zarar göreceğinden korkarsa yarasının üzerine sargı sarar. Ve üzerine meshedebilir. Böylece farz yerine gelmiş olur. Sargi üzerine meshin belli bir süresi yoktur. Özür devam ettiği müddetçe abdest ve gusülde bile meshedilebilir.

Sargı üzerine mesh yaranın iyileşmesi halinde bozulur.

Şafiilere ve Hanbelilere göre; eğer sargı ihtiyaç duyu lan yeri aşıyorsa sağlıklı bölümü yıkaması için sargıyı çikarmasi gerekir. Sargıyı çıkarınca zarar görmekten korkarsa ihtiyaç miktarından fazla olan kısım için teyemmüm eder, ihtiyaç kismini mesheder, diğer organları yıkar.

Hanefilerde ve Malikilerde kabul edilen görüşe göre; sar Binin çözülmesi yaraya zarar verecekse ihtiyaç fazlası bezin üre rine meshetmek caizdir. Eğer bu durum yaraya zarar vermiyorsa yaranın üzerine mesh etmek gerekir.

Sargı Üzerine Meshin Miktarı

– Hanefilere göre (fetvaya esas alınan görüşe göre); sargnin çoğunluğuna bir defa meshetmek yeterlidir.

Cumhura (Maliki, Şafii, Hanbeli) göre; sargının bütünüyle meshedilmesi gerekir. Temizlik ilmihali

Sargı üzerine nasıl mesh edilir

Sargı ve Mestler üzerine mesh etmek

Şafi mezhebine göre mest ve sargı üzerine mesh

Cevapla