Paylaş
Sarhoş eden şeyler ve uyuşturucuların hükmü ve zararları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sarhoş eden şeyler ve uyuşturucular haramdır ve zararlıdır
BİTKİSEL YİYECEKLERDEN HARAM OLANLAR
1. Sarhoş eden şeylerle kastedilenleri ve bunların haram oluşunun delilini.
2. Uyuşturucu çeşitleri ve uyuşturucuların zararlarını
3. Uyuşturucu kullanmanın hükmünü
Sarhoş eden veya uyuşturan bitkiler. Bunlar, aşağıdaki şekilde ifade edilir:
SARHOŞ EDEN ŞEYLER VE UYUŞTURUCULAR
Aklın gitmesine neden olan veya aklı uyuşturan ya da bedeni sakinleştiren, uyuşturan her yiyecek veya içecek, az ya da çok olsun, bu yiyecek veya içecekten alınan sarhoş etsin veya etmesin, Rasulullah’ın (sav) şu hadisinden dolayı kesinlikle haramdır: “Çoğu sarhoşluk verenin azı da haramdır.” Bunun kapsamına iki temel tür girer:
1. SARHOŞ EDEN ŞEYLER
Sarhoş eden şey, aklı gideren ya da aklı örten şeydir. Sarhoş eden şeyi içen kimse, iyi ile kō tüyü, faydalı ile zararlıyı birbirinden ayıramaz, sayıklar ve konuşurken şaşırır. Sarhoş eden şeyler, ister yiyen kimseyi sarhoş eden bitki türleri gibi doğal şekilde ya da diğer maddelerden çıkarılmış veya imal edilmiş, ister şarap diye ister başka bir isimle isimlen dirilmiş olsun tüm çeşitleriyle haramdır.
Sarhoş eden şeylerin tüm çeşitleriyle haram olduğuna, Rabbimizin şu buyruğu delildir: “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.”² Rasûlullah (sav) da şöyle buyurmuştur: “Tüm sarhoş eden şeyler haramdır.”
2. UYUŞTURUCULAR
Uyuşturucu, uyuşturucu kullanan kimsenin aklı ve bedeni üzerinde etkisi olan bitkisel ya da kimyasal maddedir. Uyuşturucu, kişinin bedenini sakinleştirir, bitkinlik verir ve aktivitesini yok eder. Sarhoş eden şey gibi aklı kapatır. Sarhoşluk veren maddeler gibi mutluluktan kendini kaybetmeye neden olmaz.
UYUŞTURUCU ÇEŞİTLERİ
Uyuşturucular, birçok çeşide ayrılır, bunları belirlemek zordur; 500 çeşitten fazladır. Bunların hepsi de, o uyuşturucuyu alan kimseye hakim olmakla, onu psikolojik çöküşe sürüklemekle, bedensel zayıflık ve zihinsel dengesizliğe düşürmekle tanımlanır. Uyuşturucuları, doğal ya da imal ediliş özelliğine göre iki gruba ayırmak mümkündür:
Birinci Tür: Doğal uyuşturucular: Bunlar, kenevir, afyon, kat gibi bitkisel uyuşturucu maddeleridir.
İkinci Tür: İmal edilmiş uyuşturucular. Bunlar da iki gruba ayrılır:
1- Doğal uyuşturucu maddelerinden alınmış maddeler. Daha yoğun ve daha büyük bir etki oluşturması için üzerin de kimyasal işlemlerin gerçekleştirildiği mad delerdir. Örnek: Morfin, eroin, kokain ve bonzai.
UYUŞTURUCU KULLANMANIN HÜKMÜ
2- Kimyasal maddelerden üretilen ilaçlar. Bunların da doğal uyuşturucu maddeler ya da bunlardan imal edilenler kadar etkisi vardır. Kapsül, hap ya da tablet şeklinde üretilir. Bunlardan metadon gibi uyku verenler, captagon gibi uyarıcılar, valium gibi sakinleştiriciler, LSD gibi sanrısal bozukluklara neden olanlar vardır.
Uyuşturucuların, akıl ve beden üzerinde son derece zarar oluşturması ve uyuşturucu almayı alışkanlık haline getirmiş olan kimseyi büyük ölçüde etkilemesinden dolayı, tüm çeşitleri ha ramdır. İster yeme-içme, ister sigara içme, koklama, enjeksiyon ya da bunların dışında bir yolla olsun herhangi bir şekilde uyuşturucu almak haram kılınmıştır.
İbn Teymiyye (rh), afyon hakkında şunları söyler: “Afyon, haram oluşu konusunda içkiden önce gelir. Çünkü afyonun kişiye zararı, içkinin zararından daha şiddetlidir.” Imam Zehebi (rh) şöyle der: “Afyon, kenevir yapraklarından imal edilir ve içki gibi haramdır. İçki içen kimseye had uygulandığı gibi afyon kullanan kimseye de had’ uygulanır. Afyon, içkiden daha kötüdür.”
Her tür uyuşturucunun haram olduğuna işaret eden şeylerden biri de, sarhoşluk veren şeylerin haram olduğu konusunda daha önce geçen delillerdir. Uyuşturucu, aklı örtme ve aklı et kileme konusunda sarhoşluk veren şeyler gibidir. Bundan kaynaklanan etkiler ve bozulmalar, para kaybetme, aklı ve bedeni etkileme, düşmanlık ve nefret oluşturma, Allah’ı zikretme ve namazdan alıkoyma konusunda içkinin etkilerinden daha şiddetlidir. Tıbbi analizler, bilimsel deneyler ve gözlemlenen gerçekler, uyuşturucuların tüm farklı çeşitleriyle birlikte zihinsel, psikolojik ve toplumsal hastalıklarda büyük bir etken olduğunu kanıtlamıştır.
UYUŞTURUCU ÖRNEKLERİ
1- Esrar: Kenevir bitkisinin yapraklarından çıkarılan uyuşturucu doğal haliyle ya da farklı şekillerde imal edildikten sonra alınması arasında fark yoktur.
2- Afyon: Haşhaş bitkisinden çıkarılan, zararlı bileşiklerden oluşan ve ağız yoluyla alınan uyuşturucu maddedir.
3- Kokain: “Koka’ bitkisinden çıkarılıp ezilmiş beyaz tozdan ibaret olan uyuşturucu maddedir. Kokain, tek bir gram alınması halinde öldürücü etki yapan zehirli mad dedir. Kokain bağımlısı, kendisinde geçici bir aktiflik hisseder ancak bu hızlı bir şekilde yok olur. Sonra bu aktiflikte bir düşüş ve uyuşuklukla karşılaşır. Bu da onu, dozu tekrar almaya zorlar. Bu tekrarlar yoluyla, kokainin etkisi ve zararları artar.
4- Kat: Yapısında çeşitli zehirli maddeleri içeren uyarıcı bitkisel maddedir. Genellikle çiğnenerek ya da avurtların altına konularak kullanılır.
Nazar nedir? Nazara sebep olan şeyler nelerdir? Nazardan nasıl korunmalıyız?
UYUŞTURUCU KULLANMANIN ZARARLARI
Dini, Toplumsal ve Ekonomik Zararları:
1- İbadetleri yerine getirme konusun da tembellik ve ibadetleri kaybetme
2- Suç işleme
3- Kötü arkadaşlarla birliktelik
4- Üretkenliği azaltma ve mal kaybı
5-Zamanın çoğunu kaybetme
6- Çok sayıda aile sorunu
7-Saldırganlık ve kötü ahlâk.
Sağlık Açısından Zararları:
1- Kan basıncının yükselmesi ve kalp atışlarında artış
2- Ağız içi iltihabı ve mide mukozası iltihabı
3- Kaygı, sinir gerginliği ve stres
4- Uykusuzluk ve dikkatsizlik
5- Bulantı ve kusma
6- Halüsinasyon görme
7- Sık sık istemsiz davranışta bulunma
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sarhoş Eden içki, alkol, Uyuşturucu çeşitlerinin Hükmü ve Zararları
İslam’da sarhoş eden şeyler ve uyuşturucular, insan aklını örtmesi, bedeni ve ruhu olumsuz etkilemesi nedeniyle haram kılınmıştır. Bu maddelerin kullanımının zararları hem dini, hem toplumsal, hem de sağlık açısından çok büyüktür.
1-Sarhoş Eden Şeyler
Sarhoş eden şeyler, kişinin aklını gideren veya aklını örtüp, normal düşünme yetisini kaybettiren maddelerdir. Bu maddeleri tüketen kişi, doğru ile yanlışı ayırt edemez ve kontrolsüz bir şekilde davranır. İslam’da bu tür maddeler kesinlikle haram kılınmıştır. Bu konuda Allah Teâlâ’nın şu ayeti çok açık bir delildir:
Peygamber Efendimiz (sav) de şöyle buyurmuştur:
2-Uyuşturucular
Uyuşturucular, kişinin aklını ve bedenini uyuşturan, sakinleştiren, bedensel aktivitesini azaltan maddelerdir. Uyuşturucu kullanan kişi, psikolojik ve bedensel olarak zayıflar, zihinsel dengesizlik yaşar. Bu tür maddeler de, sarhoş eden maddeler gibi, aklı kapatır ve bu nedenle haramdır.
Uyuşturucu Çeşitleri:
3-Uyuşturucu Kullanmanın Hükmü
Uyuşturucu kullanımı, hem aklı örtmesi hem de bedensel ve psikolojik zararlara yol açması nedeniyle İslam’da kesin olarak haram kılınmıştır. Uyuşturucu kullanmanın zararları, kişiyi suç işlemeye teşvik etmesi, ibadetlerden uzaklaştırması, toplum içinde kötü davranışlara yol açması gibi birçok olumsuz sonuca yol açar. İslam alimleri, uyuşturucu kullanan kişiye had cezası uygulanacağını belirtmiştir.
4-Uyuşturucu Kullanmanın Zararları
Dini, Toplumsal ve Ekonomik Zararları:
Sağlık Açısından Zararları:
Sonuç olarak, sarhoş eden maddeler ve uyuşturucular, hem dünya hem de ahiret hayatı için ciddi tehlikeler barındırır. İslam bu tür maddeleri kesin olarak yasaklamış ve bu konuda Müslümanları uyarmıştır. Bu nedenle, bu tür maddelerden uzak durmak ve çevremizdekileri de bu konuda uyarmak her Müslümanın görevidir.