Sayılı Günlerin Maksatı Nedir? Sayılı Günler Hangi Günlerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sayılı Günler

Sayili Gunlerin Maksati Nedir Sayili Gunler Hangi Gunlerdir

SORU: Bakara suresi 203 ayetinde geçen sayılı günler’den maksat nedir? Bu günler hangi günlerdir?

CEVAP: Bu ayetteki Sayılı günler hacıların Arafat vakfesinden sonra Minâ’da geçirdikleri üç gündür.

Bu günler zilhicce ayının 11, 12 ve 13. günleridir. Bu konuda rivayet edilen bir hadis şöyledir:

Necd ahalisinden bir kısım insanlar Hz. Peygamber’e geldiler. O sırada Hz. Peygamber Arafat’da vakfede idi. Peygamber’e haccın ‘asıl yapılacağını sordular. Hz. Peygamber bir tellala emir vererek şunları insanlara duyurmasını buyurdu: “Hac Arafat’ta vakfedir. Müzdelife gecesi tan yeri ağarmazdan önce (Arafat’a) haccı imamdır. Mina günleri, üç gündür. Her kim iki günde Mekke’ye dönmekte) acele ederse bir günahı yoktur.

de geri kalırsa ona da bir günah yoktur.” Sonra ilk tela asmdan bir kişi daha göndererek aynı şeyleri yüksek sesle duyurmasını emretti.

Bu günlere Teşrik Günleri adı verilir. Bu günlerde hacılar şeytan taşlamalarını yaparlar, kurbanlarını keserler. Bu görevleri zilhiccenin 11. ve 12. günlerinde yapıp (Mina’dan Mekke’ye) dönenler için gü*nah yoktur. 13. güne kalan ise asıl olanı yapmıştır. En faziletlisi de budur.

Soruda sözü edilen ayette Sayılı günlerde Allah’ı zikrediniz buyu-rulmaktadır. Bu günlerde Allah’ı zikretmekten maksat, günlerin*de namazlardan sonra, kurban keserken ve şeytan taşlamalarda taş atarken ve diğer yerlerde getirilen tekbirlerdir.

Fadl b. Abbas rivayet ederek diyor ki:

Hz. Peygamberin bineği üzerinde onun arkasında bulunuyordum. Müzdelife’den Mina’ya gidiyorduk. Birinci bayram günü atılan ilk Akabe taşlamasına kadar durmadan telbiye getiriyordu.

Abdullah b. Ömer’in rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber şeytan taşlamasında her taş atışında tekbir getirirdi.

Bir diğer rivayette Rasûlullah bu günlerde Mina’da iken; döşeğin*de, çadırında, otururken ve yürürken tekbir getirirdi.

Hz. Allah bu ayette takva ifadesini tekrarlamıştır. Bundan maksat, bu görevleri yapan mü’minin nefsinde takvayı gerçekleştirmektir. Çün*kü takva mü’minin yaptığı işten elde edeceği en hayırlı şeydir. Bunun içindir ki Allah: “(Ey inananlar!) Âhiret için azık edinin. (Bilin ki) azı*ğın en hayırlısı takva (Allah korkusu)dur. Ey akıl sahipleri! Yalnız ben*den korkun!.” (Bakara/197) buyurmuştur.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-05-15T15:36:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sayılı günler; hac ibadeti ile ilgili bir kavramdır.

    Sayılı günlerden kasıt;

    Zilhicce ayının 11, 12 ve 13. günleridir. Bu konuda rivayet edilen bir hadis şöyledir:

    Necd ahalisinden bir kısım insanlar Hz. Peygamber’e geldiler. O sırada Hz. Peygamber Arafat’da vakfede idi. Peygamber’e haccın ‘asıl yapılacağını sordular. Hz. Peygamber bir tellala emir vererek şunları insanlara duyurmasını buyurdu: “Hac Arafat’ta vakfedir. Müzdelife gecesi tan yeri ağarmazdan önce (Arafat’a) haccı imamdır. Mina günleri, üç gündür. Her kim iki günde Mekke’ye dönmekte acele ederse bir günahı yoktur.

Cevapla