Paylaş
Şehitlerin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Şehitlerin Yıkanması ve Kefenlenmesi Var mıdır?
SAVAŞTA ŞEHİT OLANLARIN YIKANMASI, KEFENLENMESİ VE NAMAZLARININ KILINMASI
Savaşta şehit olanlar yıkanmaz, kefenlenmez ve cenaze namazları da kılınmaz. Delili, Cabir radıyallahu anh hadisidir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Uhud şehidlerini, kanlarıyla beraber defnetmemizi istedi, onları yıkamadılar ve cenaze namazlarını da kılmadılar.”
Zulme uğrayarak öldürülen kişi de yıkanmaz, kefenlenmez ve cenaze namazı kılınmaz. Bunun delili de merfu olarak rivayet edilen Said b. Zeyd hadisidir: “Kim dini uğrunda öldürülürse şehittir, kim kendini savunurken öldürülürse şehittir, kim malını muhafaza ederken öldürülürse şehittir ve kim de ailesini korumaya çalışırken öldürülürse şehittir.”
Fakat kişi zulme uğrayıp da öldürüldüğü zaman cünüpse veya lohusalık, âdet veya dine yeni girmesi hallerinden dolayı üzerine gusül gerekiyorsa, cenazesi yıkanır. Şüphesiz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Uhud günü şöyle buyurmuştur: “Hanzala b. er-Rahib’in durumu ne ola? Şüphesiz ben onu melekler yıkarken gördüm!” Dediler ki: “Şüphesiz Hanzala savaş ilanını duyunca cünüp olduğu halde gusül abdesti almadan yola çıktı. ”
Taun veya karın ağrısından ölenin -öldürülmeyen şehidlerin- de cenazeleri yıkanır.
Şehidlerin kanlarının izinin üzerlerinde kalması gerekir. Bunun delili de Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ‘in Uhud şehidlerini kanlarıyla birlikte defnedilmesini emretmesidir. Savaş şehidi, üzerindeki savaş aletleri ve silahı alındıktan sonra şehid olduğu elbisesiyle defnedilir. Eğer şehid olduktan sonra elbiseleri alınmışsa başka elbiselerle defnedilir.
Eğer savaş alanından başka bir yere taşınırsa, yiyip içerse, uyursa, idrarını yaparsa veya konuşur, aksırır veya örfe göre “çok” sayabile ceğimiz bir süre yaşarsa diğerleri gibi yıkanır ve cenaze namazı kılınır. Şüphesiz Müslümanlar Ömer ve Ali’nin namazlarını kılmışlardır. Onlar da şehid olmuşlardı.
Eğer bir düşman müdahalesi olmadan yüksek bir yerden veya bi neğinden düşer ya da ölü olarak bulunur da üzerinde şehid olduğuna dair bir alamet olmazsa yıkanır ve namazı kılınır. Şüphesiz bu kişi, kafirlerin öldürdüğü kişilerden değildir.
Eğer ölüden bir parça düşerse, o da yıkanır ve kefeninin içine beraber konur. Ölen kişinin sadece bir kısmı varsa, yıkanır ve namazı kılınır.
Bagi/müslüman yöneticiye başkaldıran kişiler de yıkanır ve namazları kılınır. Yol kesiciler öldürülüp yıkanırlar ve namazları kılınır.
Sonra da asılırlar. Dört ayını tamamlamış olan cenin, düştüğü zaman yıkanır ve namazı kılınır. Canlılık alameti göstermese de hüküm budur. Delili, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem in şu buyruğudur: “Düşen çocuğun namazı kılınır, anne babası için rahmet ve mağfiret dilenir. ”
Müslüman olan bir kişi, bir kafiri yıkayamaz. Kafir olan zimmî dahi olsa yıkayamaz. Onu kefenlemez, namazını kılmaz, cenazesi ne de katılmaz. Şüphesiz bunları yaparsa, onu tazim etmiş olacaktır. Bedir gününde Kalib ehline yapıldığı gibi… kafirler, ölülerini toprağa gömmedikleri için o ölüler bir çukura gömüldüler. Ali radıyallahu anh dan rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e dedim ki: “Şüphesiz dalalette olan amcan ölmüştür.’ Buyurdu ki: ‘Git onu toprağa göm.”
Su bulunmadığı veya yanmış olduğu, cüzzamlı olduğu veya yanmış olduğu için yıkanması mümkün değilse, -cünüp olan kişilerde olduğu gibi- gusül almaya mazeretleri olduğu için teyemmüm aldırılırlar.
Eğer bir kısmının yıkanma imkanı varsa imkan nispetinde yıkanır ve kalan kısımlar için teyemmüm aldırılır.
Cenazeyi yıkayan kişinin, ondaki hoşuna gitmeyecek yerleri örtmesi vaciptir. Bunu yapmasının nedeni şerri örtmektir, yoksa hayrı iz har etmek değil. Bizler güzel olmayı arzular ve kötü olmaktan korkarız. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şahid olmadığı hiçbir şeye de şahid olmayı istemeyiz. Zahiren adaletli olduğunu bildiğimiz Müslüman için su-i zandan kaçınırız ve bunun haram olduğunu biliriz. Müslüman için hüsnü zanda bulunmak müstehaptır.
Dini Siteler
Savaşta Şehit Olanların Yıkanması, Kefenlenmesi ve Cenaze Namazı
1. Savaş Şehitleri Yıkanmaz ve Kefenlenmez
Savaş meydanında düşman tarafından öldürülen müminler “savaş şehidi” kabul edilir ve İslamî uygulamaya göre bu kişilerin yıkanması ve kefenlenmesi gerekmez. Bunun delili, sahih hadislerde geçen Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) uygulamalarıdır.
Delil: Cabir bin Abdullah (radıyallahu anh) şöyle rivayet etmiştir:
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Uhud şehitlerini kanlarıyla birlikte defnetmemizi emretti. Onları yıkamadılar ve cenaze namazlarını da kılmadılar.”
(Buhârî, “Cenâiz”, 74; Müslim, “Cenâiz”, 128)
2. Zulme Uğrayarak Öldürülen Kişiler
Bir kişi zulme uğrayarak (örneğin malını, canını veya namusunu savunurken) öldürülürse, bu kişi de şehit hükmündedir. Ancak bu tür şehitlerin yıkanmaması ve kefenlenmemesi hususunda ihtilaflar bulunmaktadır.
Delil: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
“Kim dini uğrunda öldürülürse şehittir, kim malını korurken öldürülürse şehittir, kim ailesini korurken öldürülürse şehittir.”
(Tirmizî, “Diyât”, 21; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 29)
Ancak bu tür şehitler için gusül gerektiği durumlar vardır. Örneğin, cünüp iken ölen veya lohusalık halinde vefat eden bir kadın yıkanır.
3. Gusül Gerektiren Durum: Hanzala Olayı
Uhud Savaşı’nda şehit düşen Hanzala bin Ebi Amir (radıyallahu anh), “Gasilü’l-melâike” olarak bilinir. Meleklerin onu yıkadığı rivayet edilmiştir. Bunun nedeni, cünüp olarak savaşa katılmasıydı.
Delil: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem):
“Hanzala’yı melekler yıkarken gördüm!” denildiğinde, sahabeler: “O cünüp olduğu halde savaşa katıldı” demişlerdir.
(İbn Hişâm, “Sîre”; İbn Sa’d, “Tabakât”)
4. Doğal Sebeplerle Ölen Şehitler
Taun (salgın hastalık), karın ağrısı veya benzeri sebeplerle ölen kimseler “dünya şehidi” olarak kabul edilirler. Bu kimselerin şehit sevabı almalarına rağmen yıkanmaları ve kefenlenmeleri gerekir.
Delil: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem):
“Taun sebebiyle ölen şehittir.”
(Buhârî, “Tıb”, 30; Müslim, “İman”, 166)
5. Üzerindeki Kan İzlerinin Kalmaması Gereken Durumlar
Şehitlerin kanları, ahiret gününde onların şehadetinin bir nişanı olarak kabul edilir. Bu nedenle savaş şehitlerinin üzerindeki kan izleri yıkanmaz.
Delil: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem):
“Onları kanlarıyla birlikte defnedin.”
(Ebû Dâvûd, “Cenâiz”, 65)
6. Şehit Olmasına Rağmen Yaşama Belirtileri Gösterenler
Eğer savaş meydanında şehit düşen kişi, bir süre yaşar ve bu sürede yiyip içerse, konuşursa veya idrarını yaparsa, bu kişi yıkanır ve normal cenaze işlemleri uygulanır.
Örnek: Ömer (radıyallahu anh) ve Ali (radıyallahu anh) şehit edilmişlerdir. Ancak cenaze namazları kılınmıştır, çünkü onlar savaş meydanında doğrudan ölmeyip bir süre yaşamışlardır.
7. Şehit Olduğu Kesin Olmayan Durumlar
Bir kişinin şehit olduğu kesinleşmemişse, örneğin düşüp ölmüşse veya başka bir yerde ölü bulunmuşsa, bu kişi yıkanır ve cenaze namazı kılınır.
8. Müslüman Olmayan Kişilerin Cenaze İşlemleri
Bir Müslüman, kâfir birinin cenaze işlemlerini gerçekleştiremez. Kâfirlerin yıkanması, kefenlenmesi ve cenaze namazı kılınması yoktur.
Delil: Ali (radıyallahu anh) şöyle rivayet etmiştir:
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, amcası Ebû Tâlib’in öldüğünü duyduğunda, ‘Git onu toprağa göm’ buyurmuştur.”
(Ebû Dâvûd, “Cenâiz”, 63)
9. Gusül Alınamadığı Durumlar
Eğer bir şehidin bedeni tamamen yanmışsa veya su bulunamıyorsa, teyemmüm uygulanır. Gusül imkânı varsa, imkan nispetinde yıkanır.
10. Hoş Olmayan Yerlerin Örtülmesi
Cenazeyi yıkayan kişinin, cenazenin hoşuna gitmeyecek yerlerini örtmesi vaciptir. Bu, ölüye saygı ve onuru koruma amacını taşır.
Sonuç Olarak:
Savaş şehitlerinin yıkanmaması, kefenlenmemesi ve üzerlerindeki kanın temizlenmemesi, onların ahirette şehadetlerinin bir nişanı olarak görülmesidir. Ancak, cünüp durumları veya şehadetleri kesin olmayan durumlarda gusül ve diğer cenaze işlemleri uygulanır. Bu hükümler, sahih hadisler ve Peygamber Efendimiz’in uygulamalarıyla sabittir.
BENZER KONULAR:
- Ahiret şehitliği ve şehit ecri kazandıran ameller
- Şehitler yıkanmaz
- Şehitler dua ettiğimiz zaman haberleri olur mu, bizleri görebilir mi?
- Rüyada Şehit Asker Görmek
- Şehitler yıkanmaz (ilgili hadisler)
- Tümünü görüntüle.
- Ahiret şehitliği ve şehit ecri kazandıran ameller
- Şehitler yıkanmaz
- Şehitler yıkanmaz (ilgili hadisler)
- Namaz nedir? Namaz çeşitleri
- Cenaze Namazının kılınışı
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.