Annemin dedesi kurtuluş savaşına katılmış.Cephedeyken yemek yerken ölmüş. Şehit olmuş sayılır mı?
Şehitlik nedir kimler şehit sayılır
BildirQuestion
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Annemin dedesi kurtuluş savaşına katılmış.Cephedeyken yemek yerken ölmüş. Şehit olmuş sayılır mı?
Allah yolunda ve vatan uğrunda savaşarak ruhunu teslim edenler şehit, sağ kalanlar gazidir. Gazi de şehit olmak ve bu mertebeye yükselmek için savaştığından dolayı, o da şehitler derecesindedir. Hatta Peygamberimiz ”Bir kimse Allah yolunda şehit olmayı can-u gönülden isterse, yatağında ölse dahi Allah onu şehitler derecesine ulaştırır.” buyurmuştur
Cenab-ı Hak da Tevbe suresi 111.ayeti kerimede: “Şüphesiz Allah, mü’minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır. Artık, onlar Allah yolunda savaşırlar, öldürürler ve ölürler. Allah bunu Tevrat’ta, İncil’de ve Kur’an’da kesin olarak va’detmiştir. Kimdir sözünü Allah’tan daha iyi yerine getiren? O halde, yapmış olduğunuz bu alışverişten dolayı sevinin. İşte asıl bu büyük başarıdır.” buyurmaktadır.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Peygamber efendimizin ifadesi ile şehit kimdir kime şehit denir
“Malı uğrunda öldürülen şehittir; kanı uğrunda öldürülen şehittir;dini uğrunda öldürülen şehittir; ailesi uğrunda öldürülen şehittir.”
Hadis
(Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 29; Tirmizî, “Diyât”, 21)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Araba çarparak ölen şehit midir? Şehit kategorisine girer mi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dinimizde şehitler üç kısımda değerlendirilmiştir: a- Hakikî Şehid (Dünya ve Ahiret Şehidi): İslam’ın yücelmesi, vatan müdafaası için savaşırken ölen müslümanlara denir. Bu kimseler, yıkanmazlar, kefenlenmezler, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilirler. b- Hükmî Şehid (Ahiret şehidi): Hakikî şehidin şartlarından bir kısmını taşımaması sebebiyle yıkanıp kefenlenen ve ahiret itibariyle şehid sayılanlardır.
Birçok hadiste; deprem, yangın, sel gibi tabii afetler ve ağır hastalıklar gibi sebeplerle ölen müslümanlar hükmî şehid sayılmışlardır. (Bkz., Mâlik, Cenâiz 36; Buhârî, Cihâd 30, Tıb 30; Müslim, İmâre 164-166; Ebû Dâvûd, Cenâiz 11, 16; Nesâî, Cenâiz 14) İlgili hadislerden, söz konusu kimselerin hükmî şehid sayılmalarının nedeninin ölüm anında çektikleri sıkıntı ve acılar olduğu anlaşılmaktadır. Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmî şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.