Selamı yaymak ne demek? Selamı yaymakla ilgili hadisler

Question

Herkese selamı yaymak ne demek

Selami yaymak ne demek Selami yaymakla ilgili hadisler

Selamı yaymak nedir?

Peygamberimizin tavsiyelerinden biri de aramızda selamı yaymamızdır. Bu, Müslümanlar arasında sevginin sebeplerinden biridir. Günümüzde bütün Müslümanların birbirlerini sevmesine ve ülfet içinde olmalarına ne kadar da muhtacız! Nebi Müslim’in rivayet ettiği hadiste şöyle buyurmaktadır:

“İman edinceye kadar cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevinceye kadar da iman etmiş olmazsınız. İşlediğiniz takdirde birbirinizi seveceğiniz şeyi size haber vereyim mi? Aranızda selamı yayın.

Hadis Sahih kitabında geçmektedir. Rasûlullah’e İslam özelliklerinin en faziletlisi sorulmuştur. En hayırlı İslam hangisidir? Buyurdu ki:

“Yemek yedirmen, tanıdıklarına ve tanımadıklarına selamı yaymandır.”

Günümüzde düştüğümüz hatalardan biri de, sadece tanıdıklarımıza selam vermektir. Mesela, doktor sadece doktora selam veriyor. Kendi seviyesinde olan kişilere selam veriyor. Eğer fakir ve miskin bir hizmetçi görecek olsa selam vermiyor. Diyor ki “Ben doktorum ve benin diplomam var. Nasıl buna selam vereyim? Onun bana selam vermesi lazım.” Yine müdür veya başkan olan sadece kendi seviye sindekilere veya kendi şehrinden olanlara selam veriyor. Maalesef günümüzde insanlar Allah’ın evinde namaz kılan bir işçi gördüklerinde ona yönelmiyor ve selam vermiyorlar. Eğer bu adam kabileden olsa ve oranın halkının elbiselerini giyse, bütün insanların kendisine selam verdiklerini görürsün. Bu kendisinden kaçınmamız ve uzak durmamız gereken toplumsal bir hastalıktır. Bu hastalık bizim sadece tanıdığımız kişilere selam vermemizdir. Hatta bu amelde biraz kibir, kendini beğenme ve başkalarını küçük görme de vardır. Nebi de şöyle buyurmuştur:

“Kişiye kötülük olarak Müslüman kardeşini küçük görmesi yeter.”

Bazı insanlar mescitte şekli, elbisesi ve duruşu hoşlarına gitmeyen kişilere selam vermiyorlar. Mesela, sağ tarafında oturan kişi o şehir halkından ise selam veriyor ancak solda oturana selam vermiyor. Neden? Çünkü onu tanımıyor. Elbisesi ve duruşu hoşuna gitmediği için ona selam vermiyor. İşte bu toplumsal bir hastalıktır.

Bir defasında Nebi otururken bir adam girdi ve: “Allah’ın selamı üzerinize olsun.” dedi. Nebi “On” buyurdu. Yani on sevap dedi. Sonra başka bir adam girdi ve “Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun.” dedi. Nebi: “Yirmi” buyurdu. Sonra üçüncü bir şahıs girdi ve: “Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” dedi. Bereket sözünü fazladan söylemiş oldu. Nebi “Otuz” dedi. Yani otuz sevap aldı.

Bundan dolayı kendinizi selamı tam vermeye alıştırın. Bazı insanlar kendini bu sevaptan mahrum bırakırlar. Miskin adam bir yere girdiğinde veya telefon üzerinden selam verirken: “Allah’ın selamı üzerinize olsun.” diyor. Allah seni hayır ile mükafatlandırsın. Ey Kardeşim! Selamı tam ver. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun, de. Böylelikle otuz sevap almış olursun. Her sevap da on katı ile yazılır. Toplam en azından üç yüz sevap olur ve Allah dilediği için çoğaltır. Kendi nefsini sevaptan mahrum eyle me. Sadece “Allah’ın selamı üzerinize olsun” deme. Bilakis “Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” de. Dilini bu şekilde bağlayana kadar nefsini buna alıştır.

Kişinin meclisi terk edeceği zaman da: “Allah’in selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” demesi sünnettir. Bazı hadislerde geldiği gibi “Önce verdiği selam sonraki selamın dan daha üstün değildir.” Bazı insanlar kendilerini bundan mahrum bırakırlar. Bir yerden ayrıldığı zaman, Allah’a emanet ol ve selametle lafzını kullanırlar. Kendi beldesinde adet edindikleri ayrılma lafızlarını söylerler. Hayır, sünnet olan, bir yerden veya telefon ile konuştuğun birinden ayrılmak istediğinde, Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerine olsun, demendir. Kendini “Ve berekatuhu” sözüne alıştır. Aramızda selamı yaymamız gerekiyor.

Enes bin Malik’in anlattığına göre Rasûlullahin mütevazılığından, çocukların yanından geçtiği zaman onlara selam verirdi. Nebi nebilerin sonuncusu ve yeryüzüne gelmiş olan en faziletli mahluk olmasına rağmen çocuklara selam verirdi. Bazı insanlar oyun oynayan çocukların yanından geçtiklerinde onları önemsemez ve onlara selam vermezler. Hayır, onlara selam vermek gerekir.

Yine bazı insanlar yanında küçük çocuğu olan bir adamı gördüklerinde, babaya selam verir ve çocuklara selam vermezler. Bu doğru değildir. Bu sünnete terstir. Küçüklere de selam vermen gerekir. Bu Nebi’in yoludur.

Değerli kardeşim! Selamı yaymaya çalışalım. Bu Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarındandır. Nebi’in buyurduğu gibi:

“Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı, onunla karşılaştığı zaman selam vermesidir. İkisi arasında en hayırlı olanı selam ile başlayandır.”

İnsanlara sürekli selam ile başlaman senin mütevazılıındandır. İnsanları karşılaman ve selamlaman senin nefsinin cömertliğine delalet eder.

Bundan dolayı selam sıfatının bizde temelleşmesi gerekir. Sürekli aramızda selamı yaymamız gerekir. Hatta İbni Ömer sadece selam vermek için çarşıya inermiş. Çünkü selam vermekte büyük sevap vardır. Selam vermeyi Allah sever.

Kerîm ve yüce arşın Rabbi olan Allah’tan bizi ve sizi sevdiği ve razı olduğu şeylere iletmesini istiyorum.

KAYNAK: Nebevi Hadislerden Terbiye dersleri

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-17T15:10:51+03:00

    Selamlamak, bir sosyal etkileşim biçimi olarak biriyle dostça ve saygılı selamlar başlatmak veya değiş tokuş etmek anlamına gelir. İslami gelenekte, “Esselamu Aleyküm” (Selam üzerinize olsun) selamı özel bir öneme sahiptir. Müslümanların birbirlerini selamlarken kullanmaları teşvik edilen Arapça bir ifadedir.

    Selamı yaymanın önemi birçok hadiste  İşte birkaç örnek:

    1. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz ve birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey haber vereyim mi? Aranızda selâm yayınız.” (Sahih Müslim)

    Bu hadis, müminler arasında selamı yaymakla sevgiyi ve birliği geliştirmek arasındaki bağlantıyı vurgulamaktadır. Müslümanları, basit bir selamlaşma eylemiyle bir barış ve iyi niyet kültürü başlatmaya ve sürdürmeye teşvik eder.

    1. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Selâmı başlatan Allah’a daha yakındır.” (Sünen Abi Davud)

    Bu hadis, selâm vermek için inisiyatif almanın mükâfatını ve faziletini vurgulamaktadır. Selamlaşmaya başlamakla, kişi Allah’a yakınlaşmakta ve Müslüman kardeşlerine karşı olumlu ve misafirperver bir tavır sergilemektedir.

    1. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Müminlerin en mükemmeli, ahlâkı en güzel olan ve ailesine karşı en şefkatli olanıdır.” (Sünen-i Tirmizi)

    Bu hadis doğrudan selamdan bahsetmemekle birlikte, İslam’da görgü ve nezaketin önemini vurgulamaktadır. İnsanlara selam vermek, görgü kurallarının ve başkalarına nezaket ve saygı göstermenin bir parçasıdır.

    Bu hadisler, Müslüman toplum içinde birlik, sevgi ve iyi niyeti geliştirmenin bir yolu olarak selamı yaymanın önemini vurgulamaktadır. Selamlamayı başlatmak, karşılık vermek, barış ve saygı kültürünü sürdürmek uyumlu bir sosyal çevreye katkıda bulunur.

    En iyi cevap

Cevapla