Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Selamlaşma nedir nasıl yapılır? Selamlaşma adabı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
SELAMLAŞMA
Selâmün aleyküm
(السلام عليكم)
selamlasma adabi ile ilgili kurallar
Dinimizde Selamlaşmak ve Selamlaşma Adabı Nasıl Olmalıdır?فَإِذَا دَخَلْتُم بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنفُسِكُم تَحِيَّةً مِّنْ عِندِ اللَّهِ
مُبَارَكَةً طَيِّبَةً كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُون (1)
Selamlaşma adabı ile ilgili kurallarYüce dinimiz İslam’ın temel hedefi biz insanları Allah’a kulluk çerçevesinde huzur ve barış içinde kardeşçe yaşatıp dünya ve ahiret saadetine ulaştırmaktır. Yüce Allah’ın hayat veren buyruklarına teslim olup selamete ve mutluluğa ulaşmanın adı olan dinimiz İslam bizleri gerçek kurtuluşa şöyle çağırmaktadır;
Ey iman edenler! Hepiniz (kendinizi Allah’a tam teslim ederek) toptan barış ve Selamete (İslam’a) girin sakın şeytanın izinden gitmeyin, Çünkü o, sizin apaçık düşmanınızdır. (2)Ayeti kerimede Allah (cc) mealen şöyle buyuruyor “…Evlerden (herhangi birine) girdiğinizde Allah katından bolluk, bereket ve esenlik dileyerek birbirini- ze mutlaka selâm verin. (1) Resulullah (sav) de “Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz birbirinizi sevmedikçe de tam iman etmiş olmasınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceği- niz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız” (3) ve “Sizden biriniz din kardeşine rastladığında ona selam versin” (4) buyurarak, selamlaşmayı teşvik etmiştir Bir sahabenin: “islam’ın hangi işi daha hayırlıdır. Diye sorması üzerine peygamberimiz : ” Yemek yedirirsin, tanıdığın tanımadığın herkese selam verirsin” (5) cevabını vererek selamın önemini vurgulamıştır.Allahın güzel isimlerinden biri selamdır.(6) Dinimizin ismi seleme kökünden gelmektedir. Kur’an-ı kerim Allahın rızasını gözetenleri selam yoluna ulaştırır.(7) Rabbimiz bütün insanları selam yoluna davet eder.(8) İslam’a göre yaşayanların selam”a ulaşacaklarını beyan eder. Cennete giren mu’minler selam’la karşılanırlar.
Selam, aynı zamanda dinimizin bir şiardır. Müslümanların bir parolasıdır. Bütün dünyadaki mu’minler dilleri farklı da olsa Birbirlerine aynı dilden ‘esselamu aleykum’ diyerek tanışır emin olur,ve birbirlerine dua ederler.Böylece Mu’minler arası dostluk güven gerçekleşmiş olur.

Selam veren mu’min karşısındakine aynı zamanda şöyle demiş oluyor; Ey Müslüman kardeşim! Allahın selamı, rahmeti, bereketi ve yardımı senin üzerinde olsun. Ben senin iyiliğini istiyorum. Senin için dua ediyorum inşaallah tüm güzellikler senin olur. Her türlü kötülükler senden uzak olur. Ben bir mu’minim bana güvenebilirsin benden sana asla zarar gelmez. Ben seni Allah için seviyorum

selamlasma arapca selam

Selam vermek sünnet, verilen selamı almak farzdır. Peygamberimiz (av) selamlaşmayı Müslümanların birbirine karşı görevleri arasında saymıştır. (9) Sünnete uygun olan Müslümanların karşılaştıklarında, bir mekâna girdiklerinde veya çıktıklarında ilk iş olarak selam vermeleridir. (10) Yürüyen oturana, küçük büyüğe, az sayıda olan çok olana selam verir. (11) topluluktan bir kişinin selamı alıp yada vermesi yeterlidir.
Selamlaşma, dışarıda karşılaşıldığında söz kunusu olduğu gibi evlere ve iş yerlerine girildiğinde de söz konusudur. Yüce Allah,”Ey iman edenler! Kendinizi tanıtıp izin almadan ve içinde oturanlara selam vermeden kendi evlerinizden başka evlere girmeyin.(12) ayeti ile müminlerin bir başkasının evine girmek için izin alıp ve selam vermelerini şart koşmuştur.

Selam konusunda sünnete uymayan bazı hareketlerimiz vardır bunlar; kendi ev halkımıza çocuklara ve kadınlara selam vermeyi ihmal etmek, Bir yerden ayrılırken selam vermemek ve sadece tanıdıklarımıza selam vermektir. Hâlbuki Peygamberimiz (yaşlı) kadınlara ve çocuklara da selam verip. (13) tanıdık tanımadık herkese selam vermeyi, buluşmalarda olduğu gibi ayrılırken de selamlaşmayı tavsiye etmiştir. (15) Peygamberimiz (s.a.s) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır. ”kendi ailenin yanına girdiğinde onlara selam ver ki: sana ve ev halkına bereket olsun” (14)

Yüce dinimiz İslam, biz insanların güven ve huzur içinde yaşamalarını istemektedir selamlaşmanın amacı da bu güven ve huzurun sağlanma sına toplumsal barış sevgi ve kardeşliğin tesisine yöneliktir. Öyleyse Allah’ın selamını yayalım Rabbimizin emrine uyup hep birlikte Allahın ipine (kur’ana) sarılıp (16) birlik ve beraberlik içinde olalım.
Bütün anlamıyla bereketiyle ve sonuçlarıyla selam; Kur’anın deyimiyle ”hidayete tabi olanların üzerinde olsun” (17) Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
—————————
1. Nur 61 7.Maide 16 13. Ebu davud istizan 147-148
2. Bakara 208 8.Yunus 25 14. Tirmizi isti’zan109
3. Müslim iman 93 9. Müslim Selam5 15. Tirmizi istizan 159
4.Ebu davud Edep 143 10. Tirmizi istizan 11 16. Ali imrran 103
5:Ebu davud Edep 142 11. Buhari istizan 5-6 17. Taha 47
6.Haşr 23 12. Nur 27

BENZER KONULAR:

 

islamda selam alıp verme adabı

Selamlaşma nedir nasıl yapılır?

Answers ( 3 )

    1
    2020-10-13T22:33:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    bir selamla selamlandığınız vakit siz ondan daha güzeli ile selamı alın yahut aynı ile karşılayın şüphesiz ki Allah her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır. Selam aradaki muhabbete kuvvetlendirir ilişkileri güçlendirir kalpleri ısındırır . En küçük selam şekli selamün aleyküm dür.selam vermek İslam’dan önce de vardı lafzı değişik olabilir fakat kişiler birbirlerini gördükleri zaman selam verirlermiş.
    Nakl edildiğine göre Hristiyanların selamlaşması elini ağzına koymakla, Yahudilerin ki parmakla işaret leşmek yahut baş kesip kıç kırmak (reverans)la mecusilerin ki eğilmek iki büklüm olmak bir nevi secde ile Arapların ki de Allah uzun ömürler versin anlamına gelen (hayyak Allah) demekle idi

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2022-05-09T05:31:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamun hello demek günah mi ?

      1
      2022-05-09T06:17:52+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İslam hemen her duruma bir adap getirmiştir. Selam verme ve selam alma adabı da bunlardan birisidir. Selamı nasıl vereceğimizi bizlere Rasulullah (sav) öğretmiştir.

      Selam, en kısa ve öz şekli ile; “es-Selamu aleyküm” şeklinde verilir.

      Selamun hello kelimesi; eğer selam ile dalga geçmek için ise denilmiş ise elbette günahtır. Müslüman’ın bu gibi durumlara çok dikkat etmesi gerekmektedir.

    1
    2022-05-09T07:48:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selam vermek sünnet, almak farzdır. Dolayısıyla zaruret bulunmadıkça verilen selamı almayan bir kimse farzı terk etmiş olur, farzı terk ettiğinden dolayı da günah işlemiş olur.

Cevapla