Paylaş
İslam’ın Boşanmaya Bakışı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’ın Boşanmaya Bakışı
Aile insanoğlunun; içinde doğduğu, büyüdüğü, ilk eğitimini aldığı en küçük sosyal topluluktur. Bu “en küçük” niteliğine rağmen toplumların temelini oluşturmada “en büyük” role sahiptir. Etik değerlerin büyük bir yıkıma uğradığı modern dünyada aile kurumu da bu yıkımdan büyük oranda etkilenmiş, yaşanan sosyo-kültürel değişimler toplumumuzda boşanma oranlarını artırmıştır.
Yüce dinimiz İslam aile kurumuna büyük önem vermiş ve evlenmeyi teşvik etmiştir. Aile kişinin hem huzur bulduğu bir ortam, hem neslin devamı için bir vesile, hem de kişiyi dinen günah sayılan çeşitli kötülüklerden koruyan bir vasıtadır. Hutbemin başında okuduğum ayeti-i kerimede Yüce Allah “İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve rahmet var etmesi Allah’ın varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen bir toplum için dersler vardır” (1) buyurmaktadır.
İslam hukukunda boşanma “talak” kavramıyla ifade edilir. İslam, aile yuvasına büyük önem vermekle beraber, boşanmayı belli kurallara bağlamıştır. Talak suresinin 1. ayetinde “Ey Peygamber! Kadınları boşamak istediğinizde onları iddetleri içinde boşayın ve iddeti sayın…”(2) buyrulmaktadır.
Buna mukabil İslam aralarında problem olan eşlerin, uyuşmazlığı kendi aralarında çözmeleri, Bu mümkün olmazsa her iki tarafın ailelerinden birer hakeme havale edilmesi (3) gibi usullerle huzur, sevgi ve rahmet üzere kurulu İslami aile yapısını korumayı amaçlamıştır.
Evlilikte esas, eşlerin ölünceye kadar, her şartta beraber olmalarıdır. Bu sebeple Anadolu’da gelin olan kıza ailesi tarafından “Duvakla gir, kefenle çık” nasihati yapılır. Ancak, ailede durum kötüye gidip düzelmezse ve bir arada yaşamaya imkân kalmamışsa ve aslında bir nimet ve saadet vesilesi olan evlilik bağı taraflar arasında çekilmez bir hal almışsa. bu durumda dinimiz
Boşanmayı meşru saymış ama onun gerçekte istenen ve sevilen bir husus olmadığını da önemle belirtmiştir. Hz. Peygamber’in (S.A.V.) “Meşru olduğu halde Allah nezdinde en sevimsiz olan şey boşanmadır” (4) hadisi şerifi ne kadar manidardır. Özellikle dinimizde sebepsiz boşanmalar hiç iyi şekilde karşılanmamış, bu durumun Allah’ın lanetini çekeceği beyan edilmiştir. (5)
Evlenip yuva kurmak büyük bir nimet olduğu kadar büyük bir sorumluluktur da. Bu yüzden ailede sevgi, saygı, adalet, merhamet ve hoşgörü daima ön planda olmalıdır. Ufak tefek nedenlerle kavga etmek dargın durmak doğru bir davranış değildir. Ortaya çıkabilecek problemleri büyütmeden güzellikle çözmeye çalışmak, birbirini kırmak yerine gönül almak ve daima sabretmek eşlere düşen önemli görevlerdendir.
Benzer Konular:
Answers ( 6 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bosanma
Koca karısını dilediği gibi boşayamamaktadır. Bunun belirli bir vakitte olması gerekmektedir. Boşanmaya karar veren kimse, karısının hayızdan temizlenmiş olmasına ve temizlik döneminde onunla bir ilişkiye girmemiş bulunmasına dikkat etmek zorundadır.
Şimdi hayizdan temizlemeden bosanirsan günah mi ? Veya temizlik doneminde iliskiden sonra bosanmak gunah mi? Ayrica hakim sizi bosamissa bosanmis sayilmiyor musunuz? Cunku ustte belli vakitte diyorya kafami karistirdi.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Erkeğin kadını tek talakta boşamasına bid’i talak denir. Bu durum Hanefi ve Maliki mezhebine göre sünnete aykırıdır. Şafi mezhebine göre ise değildir. Erkek isterse eşini tek talakta boşayabilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Boşama
Kocam kavga esnasında birkaç kez bu iş bitti dedi . Yarım saat sonra aramız yumuşadı ve sinirlendiğim için söyledim boşama niyetim yoktu dedi . Bizim nikahımız ne oldu
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ucu açık sözler talak olmaz. Sözün talak olması için kesin bir ifade olması gerekmektedir. Bu iş bitti sözü talak değildir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dinen bosanma
Esimle dinen bnm istediğim uzere bosandik ama geri evlenmek istiyorum esimde oyle tekrar nikah kiyabilirmiyiz
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eğer talak olayı gerçekleşmiş üç defa talak verilmiş ise tekrardan birbiriniz ile evlenmeniz için iki tarafın da gerçek bir evlilik yapıp, gerçek bir boşanma gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Boşanma
Selamün aleyküm uzun zamandır kafamı kurcalayan bir sorum vardı eşimle çok iyi anlaşırız tek bir konu hariç ben kendimce ibadetimi yapmaya çalışırım eşimin inancı zayıf ibadetlerimle dalga geçer sürekli uyarmama rağmen engel olmaya çalışmama rağmen kredi çeker sen karışma dinimizde ekonomi den erkek sorumlu günahı benim boynuma der ben öğretmenim benim kazancım da kredi kullanılıyor ben sorumlu muyum eşim oruçlu olduğum zaman zorla orucumu bozar bilerek artık dayanacak halim kalmadı bosansam günah olur mu ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Farz olan orucu tutmanız halinde eşinizin ve diğer hiçbir kimsenin bu orucu bozmanıza hakkı yoktur. Kimsenin ibadetler ile dalga geçmeye hakkı da yoktur aynı zamanda. Alay etmek, günahı hafife almak Allah muhafaza kişinin dinini de götürür. Bu durumu eşinize uygun bir dille anlatmanız gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da evlilik nasıl gerçek ise; boşanma da o şekilde gerçektir. Hiçbir yuva huzursuz olunsun diye kurulmaz. Bilakis mutlu olunsun diye evlilik yerine getirilir. Fakat eşler bazı durumlarda anlaşamaz ayrılık yoluna gidebilirler.
İslam, boşanmayı meşru saymış ama onun gerçekte istenen ve sevilen bir husus olmadığını da önemle belirtmiştir. Hz. Peygamber’in (S.A.V.) “Meşru olduğu halde Allah nezdinde en sevimsiz olan şey boşanmadır” hadisi şerifi ne kadar manidardır. Özellikle dinimizde sebepsiz boşanmalar hiç iyi şekilde karşılanmamış, bu durumun Allah’ın lanetini çekeceği beyan edilmiştir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
BOŞANMA
Selamın aleykum. Eşimle 5 yıldır evliyiz bir çocuğumuz var. Kendisi Mısırlı. Tartışmalarımızda farklı zamanlarda bir iki kere boş ol kelimesini kullandı. En son geçen gün tartıştık ve çok öfkelendi boş ol dedi… Kendisine artık nikahımızın düştüğünü evli olarak yaşayamayacağımızı söyledim. O da ben farklı zamanlarda olmak üzere 2 kere boş ol dedim. Diğer dediklerim Arapça direkt boş ol manasına gelmeyen şeylerdi dedi. Bizim bir bağımız daha var dedi. Ama ben rahat değilim hiç. Kaç kere boş ol dediğini hatırlamıyorum farklı zamanlarda 3ten fazla diye hatırlıyorum.Eşimin gerçekten öfke problemi var. Sinirlendiği zaman gözü hiçbir şey görmez. Psikolojik olarak da iyi değil. Son 2 senedir ciddi anlamda problemleri var ailesiyle bile görüşmez hale geldi. Ne arkadaş ne başka birisi yalnızca ben ve oğlumuz var. Geçen sene ailesini ziyarete gittiğimizde büyük tartışmalar oldu. Büyü yapıldığını söyledi hocalar normal davranmıyordu. Sadece Kur’an okuduk dua ettik ama daha kötü durumda. Ailesine de bize de normal davranmıyor en son ailesiyle ilişiğini kesti sebepsiz. Öfkesi o kadar şiddetli oluyor ki birine zarar verebilecek derecede. Sıradan bir kızgınlıktan bahsetmiyorum. Bana zarar vermek istemediği için de böyle şeyler söylüyor. Siniri hastalık gibi.
Eşimin dediği gibi hala evli kalabilir miyim? Yoksa aramızdaki bağ tamamen koptu mu ayrılmalı mıyım?
Haram işlemekten çok korkuyorum. Lütfen bana yardımcı olun.