Paylaş
Selefilik Mezhebi Nedir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Selefilik Ne Demek Kısaca Bilgi
Selefilik, Selefe nispettir. Selef ise, önce gelen topluluk demektir. Bunun aksi ise “halef”tir. Halef ise sonradan gelenlerdir. İslâm ümmeti için kullanıldığında selef, ashâb ile tâbiinden oluşan ve fazilet ve üstünlükleri belirtimiş nesillerden onlara uyan ilk Müslümanlardır. Sem’âni H. Ensab adlı eserinde şunları söylemektedir: “Seleti kelimesi selefe nispet olup onlardan işitildiği şekliyle onların mezheplerini izlemek demektir. ©
Bundan dolayı Selefilik terim olarak, ashâb ve tâbiinden olan salih selefe uyma yöntemini takip edenler ile onların izinden giden dört mezhep ımamının, Süfyân es-Sevri, Süfyân b. Uyeyne, Leys b. Sa’d, Evzâi, İbnu’I-Mübârek, Buhâri, Müslim ve diğer Sünen sahiplerinin izledikleri yolun özel adı halıne gelmiştir. Ayrıca bu terim, çağları farklı olmasına, çeşitli problem ve meydan okumalara rağmen onların yolunu izleyen diğer kimseleri de kapsar. İbn Teymiyye, lon Kayyım, ibn Abdulvehhâb bunlardandır.
Selefiyye Mezhebi
Çağdaş selefi eğilimlerin çoğunluğu Arap yarımadası’nda, Hint kıtasında, Mısır’da, Kuzey Afrika’da ve Şam’da görülmektedir. Yüce Allah’ın ve Rasülü’nün emrini yerine getirmek üzere onların akidelerine iman eden, yöntem ve yollarına bağlı kalmak suretiyle onlardan sonra gelen ve onların yolunda yürüyen herkes de onların adını alır. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Eğer onlar da sizin inandığınız gibi inanırlarsa doğru yolu bulmuş olurlar; dönerlerse mutlaka anlaşmazlık içine düşmüş olurlar. Onlara karşı Allah sana yeter. O, işitendir, bilendir.” “Kim kendisine doğru yol apaçık belli olduktan sonra Peygamber’e karşı gelir, mü’minlerin yolundan başkasına uyarsa, onu döndüğü o yolda bırakır ve cehenneme atarız. O ne kötü bir dönüş yeridir. 700 “Öne geçen ilk muhacir-
ler ve Ensar ile onlara güzellikle uyanlardan Allah razı olmuştur. Onlar da O’ndan hoşnut olmuşlardır. “Ve bana dönenlerin yoluna uy..)
İbn Kayyim şöyle diyor: “Ashâbın her biri Yüce Allah’a dönendir (münibdir). Bu sebeple onların yolunu ve sözlerini izlemek gerekir. Onların inançları ise, izledikleri yolun en büyük özelliklerindendir.”©*» Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur: “En hayırlınız benim çağdaşlarımdır sonra onlardan sonra gelenler sonra onların ardından gelenlerdir. ”<*» İbn Mesud da, “Tabi olun, bid’at çıkarmayın. Çünkü bid’at çıkarmaya ihtiyaç kalmamıştır” demişür. Evzâi (H. 157) ise şöyle demektedir: “Nefsini sünnet üzere direnmeye alıştır. O yolda gidenlerin durduğu yerde sen de dur, onların söylediklerini sen de söyle; onların sustukları hususlarda sen de konuşma. Salih seletin yolunu izle, o sana yeter.”©*” Ebu Hanife de şöyle diyor: “Sen nakledilen rivayetlere ve selefin yoluna uymaya çalış. Sonradan uydurulmuş her bir işten de sakın.
Çünkü o, bir bid’attir.” Bunların dışında daha pek çok hadis ve rivayet vardır. Buna göre selefi kimse, selefi hükümleri kaynaklarından almada, delil getirmede, itikatta ve ahkâmda onların metodunu uygulayan, onların yolunu takip eden ve Yüce Allah’a giden yolda yürüyüşünde ve davranışlarında onların siretlerini izleyen kimsedir. Bütün bu hususlarda onun şiarı şudur: “O gün din olmayan hiçbir husus bugün de din değildir.”
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Selefilik ehli sünnet mezhebidir
Selefiyye mezhebi ehli sünnet Vel cemaat itikadı mezheplerdendir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Selefilik, Sünni İslam içinde muhafazakar ve püriten bir harekettir ve Müslümanların ilk nesillerine, özellikle Hz. “Selef” kelimesi Arapça’da “öncüller” veya “atalar” anlamına gelir.
Selefilik, taraftarlarının, Peygamber ve arkadaşları döneminde uygulanan İslam’ın saf ve otantik formu olduğuna inandıkları şeye dönüşü vurgular. Birincil rehberlik kaynakları olarak Kuran’a, Hadislere (Hz. Muhammed’in sözleri ve eylemleri) ve ilk Müslüman toplumunun fikir birliğine güçlü bir vurgu yapar.
Selefilikle ilgili bazı temel özellikler ve inançlar şunları içerir:
Selefiliğin yekpare veya homojen bir hareket olmadığını ve Selefilik içinde farklı alt gruplar ve varyasyonlar olduğunu not etmek önemlidir. Bazı Selefiler barışçıl ve apolitik bir yaklaşım benimseyebilirken, diğerleri daha katı yorumlara yönelebilir veya siyasi veya sosyal hareketlerin içinde yer alabilir.
Tüm muhafazakar veya ortodoks Müslümanların kendilerini Selefi olarak tanımlamadıklarını da belirtmekte fayda var. Selefilikle belirli benzerlikleri paylaşan ancak farklı inançları veya uygulamaları olabilen başka gelenekçi ve muhafazakar İslami hareketler veya düşünce okulları da vardır.
Herhangi bir dini grupta olduğu gibi, Selefilik konusuna nüanslarla yaklaşmak ve hareket içindeki bireylerin inançlarını farklı şekilde yorumlayıp uygulayabileceklerini kabul etmek önemlidir.