Paylaş
Şeriat ile ilgili ayetler
Question
Şeriat hakkında kısa ayetler
Şeriat kelime olarak kanun demektir.
Sözlük anlamı kanun ve kuraldır
Şeriat dini kavram olarak kitap ve sünnetten çıkarılan hükümlerdir yani Allahu Teala’nın kanunları dır
Allah’ın şeriatına iman etmek ve hayatını ona göre düzenlemek Allah’ın emridir
Halk arasında şeriat yerine ilmihal ve fıkıh kullanılır bunlar 3ü eş anlamlıdır
şeriatla ilgili birçok ayeti kerime vardır lakin Kur’an’ın kendisi zaten şeriattır
(Resulüm!) Sana da kendisinden önceki kitapları tasdik edici ve onları koruyucu olarak bu kitabı hak ile indirdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiği ile hükmet. Sana gelen bu gerçeği bırakıp da onların isteklerine uyma. Her birinize bir şeriat ve bir yol yöntem verdik. Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat size verdikleriyle sizi denemek istedi. Öyleyse hayırlı işlerde birbirinizle yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Allah size hakkında ayrılığa düştüğünüz şeyleri haber verecektir.
Mâide : 48
Şeriat ile ilgili ayetler arapça türkçe ve açıklama
Kur’an-ı Kerim’de “şeriat” kelimesi doğrudan geçtiği gibi, Allah’ın emir ve yasaklarını içeren hüküm ve düzenlemeler de dolaylı olarak şeriat kavramıyla ilişkilidir. İşte “şeriat” ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili bazı ayetler, Arapça metinleri, Türkçe mealleri ve açıklamaları:
1. Şeriat Kavramı (Ahkâm ve Hükümler)
Ayet:
وَأَنْزَلْنَآ إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِۚ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَآ أَنْزَلَ ٱللَّهُۖ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَهُمْ عَمَّا جَآءَكَ مِنَ ٱلْحَقِّۚ
(El-Maide, 5/48)
Türkçe Meali:
“Sana da Kitabı (Kur’an’ı) hak olarak, önceki kitapları tasdik edici ve onları koruyup kollayıcı olarak indirdik. O halde, Allah’ın indirdiği ile insanlar arasında hükmet. Sana gelen haktan saparak onların arzularına uyma.”
Açıklama:
Bu ayet, İslam’daki şeriat düzeninin temelini oluşturur. Allah’ın hükümlerine göre hükmedilmesi gerektiği, keyfi arzu ve isteklere göre karar verilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
2. Şeriat Yol Olarak Tanımlanır
Ayet:
ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلَىٰ شَرِيعَةٍ مِّنَ ٱلْأَمْرِ فَٱتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَ ٱلَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ
(El-Casiye, 45/18)
Türkçe Meali:
“Sonra seni (ey Muhammed), din konusunda bir şeriat (yol) üzere kıldık. Ona uy ve bilmeyenlerin heva ve heveslerine uyma.”
Açıklama:
Bu ayette, “şeriat” kelimesi açıkça geçmektedir. Şeriat, Allah tarafından gönderilen bir yol, bir düzen ve kanun sistemi anlamındadır. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) bu yolu takip etmesi emredilmiş ve bilgisiz kimselerin görüşlerine itibar etmemesi öğütlenmiştir.
3. Şeriatın Amaçları
Ayet:
يُرِيدُ ٱللَّهُ أَن يُخَفِّفَ عَنكُمْۚ وَخُلِقَ ٱلْإِنسَٰنُ ضَعِيفًا
(Nisa, 4/28)
Türkçe Meali:
“Allah, size hafifletmek ister; çünkü insan zayıf yaratılmıştır.”
Açıklama:
Şeriatın temel amaçlarından biri, insan hayatını kolaylaştırmak ve toplumda adalet sağlamaktır. Bu ayet, Allah’ın hükümlerinin insanın zayıflığını gözeterek düzenlendiğini ve kolaylaştırmayı hedeflediğini ifade eder.
4. Adaletin Tesisi
Ayet:
إِنَّ ٱللَّهَ يَأْمُرُ بِٱلْعَدْلِ وَٱلْإِحْسَٰنِ وَإِيتَآءِ ذِى ٱلْقُرْبَىٰ وَيَنْهَىٰ عَنِ ٱلْفَحْشَآءِ وَٱلْمُنكَرِ وَٱلْبَغْىِۚ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
(En-Nahl, 16/90)
Türkçe Meali:
“Allah, adaleti, iyiliği, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, kötülüğü ve azgınlığı yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt verir.”
Açıklama:
Bu ayet, şeriatın temel ilkelerinden biri olan adaletin önemine vurgu yapar. Şeriatın asıl amacı, toplumda adalet, iyilik ve ahlaki değerlerin hâkim olmasını sağlamaktır.
5. Şeriatın Kapsamı
Ayet:
وَلِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةًۭ وَمِنْهَاجًاۚ
(El-Maide, 5/48)
Türkçe Meali:
“Her biriniz için bir şeriat (yol) ve bir yöntem belirledik.”
Açıklama:
Her ümmete farklı zaman ve şartlara uygun şeriatların gönderildiği ifade edilmektedir. Ancak İslam, bu şeriatların nihai ve evrensel formunu temsil etmektedir.
Bu ayetler ve açıklamaları, şeriatın İslam’daki yerini ve temel ilkelerini açıklamaktadır. Şeriat; adalet, kolaylık, sosyal düzen, insan hakları ve bireysel sorumluluk gibi kavramları kapsar. Ayetlerin yanı sıra bu hükümleri açıklayan hadisler ve İslam âlimlerinin içtihatları da şeriatın pratikte nasıl uygulanacağını gösterir.
BENZER KONULAR:
- Laiklik Şeriat
- Şeriat kelimesinin anlamı kısaca
- Şeriat istemeyen dinden çıkar mı
- Şeriatta zina cezası
- Şeriat ülkesinde kadın
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Şeriat; hüküm olarak İslam’ın hükümlerinin uygulanması demektir.
Şeriat ile ilgili Rabbimiz (cc) Maide Suresinde şöyle buyuruyor;
(Resulüm!) Sana da kendisinden önceki kitapları tasdik edici ve onları koruyucu olarak bu kitabı hak ile indirdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiği ile hükmet. Sana gelen bu gerçeği bırakıp da onların isteklerine uyma. Her birinize bir şeriat ve bir yol yöntem verdik. Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat size verdikleriyle sizi denemek istedi. Öyleyse hayırlı işlerde birbirinizle yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Allah size hakkında ayrılığa düştüğünüz şeyleri haber verecektir.
Mâide : 48
Şeriat kelimesi, Arapça “şerʿ” kökünden türetilmiştir ve İslam’da Allah tarafından belirlenen hukuki, ahlaki ve ibadetle ilgili kurallar bütününü ifade eder. Kur’an-ı Kerim’de “şeriat” kavramına doğrudan atıf yapılan bazı ayetler bulunmaktadır. Aşağıda Arapça orijinal metniyle birlikte Türkçe mealleri de verilmiştir:
1. Şura Suresi, 13. Ayet
Arapça:
﴿شَرَعَ لَكُم مِّنَ ٱلدِّينِ مَا وَصَّىٰ بِهِۦ نُوحًۭا وَٱلَّذِىٓ أَوْحَيْنَآ إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِۦٓ إِبْرَٰهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰٓ أَنْ أَقِيمُوا۟ ٱلدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا۟ فِيهِۚ كَبُرَ عَلَى ٱلْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِۚ ٱللَّهُ يَجْتَبِىٓ إِلَيْهِ مَن يَشَآءُ وَيَهْدِىٓ إِلَيْهِ مَن يُنِيبُ ﴾
Türkçe Meali:
“Allah, dinden Nuh’a tavsiye ettiğini, sana vahyettiğimizi ve İbrahim’e, Musa’ya, İsa’ya tavsiye ettiğimizi size şeriat kıldı: ‘Dini ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin.’ Senin kendilerini çağırdığın şey, müşriklere ağır gelir. Allah, dilediğini kendisine seçer ve (ona) yöneleni de doğru yola iletir.”
2. Maide Suresi, 48. Ayet
Arapça:
﴿وَأَنزَلْنَآ إِلَيْكَ ٱلْكِتَٰبَ بِٱلْحَقِّ مُصَدِّقًۭا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ ٱلْكِتَٰبِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِۖ فَٱحْكُم بَيْنَهُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَهُمْ عَمَّا جَآءَكَ مِنَ ٱلْحَقِّۚ لِكُلٍّۢ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةًۭ وَمِنْهَاجًۭاۚ وَلَوْ شَآءَ ٱللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةًۭ وَٰحِدَةًۭ وَلَٰكِن لِّيَبْلُوَكُمْ فِى مَآ ءَاتَىٰكُمْۖ فَٱسْتَبِقُوا۟ ٱلْخَيْرَٰتِۚ إِلَى ٱللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًۭا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ ﴾
Türkçe Meali:
“Sana da, kendisinden önceki kitapları doğrulayıcı ve onlara şahit (bir ölçü) olarak kitabı hak ile indirdik. O halde aralarında Allah’ın indirdiği ile hükmet ve sana gelen haktan ayrılarak onların arzularına uyma. Biz, her birinize bir şeriat ve bir yol tayin ettik. Eğer Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı; fakat size verdiklerinde sizi denemek için (böyle yaptı). O halde hayırda yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır; hakkında ayrılığa düştüğünüz şeyleri size bildirecektir.”
3. Casiye Suresi, 18. Ayet
Arapça:
﴿ثُمَّ جَعَلْنَٰكَ عَلَىٰ شَرِيعَةٍۢ مِّنَ ٱلْأَمْرِ فَٱتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَ ٱلَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ﴾
Türkçe Meali:
“Sonra seni, iş (din) konusunda bir şeriat (bir yol) üzerine koyduk. O halde ona uy ve bilmeyenlerin arzularına uyma.”
Bu ayetler, şeriatın Allah tarafından peygamberlere vahyedilen ve insanlara doğru yolu göstermek için gönderilen bir sistem olduğunu açıkça ifade etmektedir. Bu sistemin amacı, insanlar arasında adaleti tesis etmek, dini ayakta tutmak ve insanları Allah’ın istediği doğrultuda yaşamaya yönlendirmektir.