Paylaş
Şeriat ne demektir? İslam Şeriati hakkında kısaca bilgi
Question
Şeriat Nedir
(Allah’ın Koyduğu Hükümler/Kanunlar)
Şeriatın anlamı ve kapsamı
Bu konumuzda Şeriat kelimesinin sözlük ve terim anlamı ile birlikte “islam şeriatı nedir” sorusuna cevap bulacaksınız.
Şeriat’ın sözlük anlamı:
Şeriat (“şeri’a”) sözlükte, su içilecek yere (su kaynağına) giden yol ve takip edilmesi gereken açık yol anlamlarına gelir.
Kelime bu şekliyle Kur’ân-ı Kerîm’in sadece bir âyetinde (el-Câsiye 45/18) geçer. Bir âyetinde de “şir’a” kelimesi (el-Mâide 5/48) ve İki âyetinde “şera’a” fiili (eş-şûrâ 42/13, 21) yer alır.
Dini kavram olarak şeriat:
Terim olarak şeri’a (ve şer’) Allah tarafından Peygamberi vasıtasıyla bildirilen hükümlerin hepsini kapsayan ilahî kanun demektir. Çoğulu “şerâi” (şerayi’) dir. “Şera’a” fiili de bu şekilde kanun ve din koymayı ifade eder. Sâri’, din koyan, yasak koyucu anlamındadır ki, İslâmî literatürde bu terimle kasdedilen Allah ve Rasulüdür.
Esasen şeriat, vahiyle sabit olan inanç, ahlak ve amel ile ilgili tüm hükümleri kapsar ve bu itibarla “din” ile eşanlamlıdır.
Buna göre şeriat, değindiği hükümlerin türü bakımından “fıkıh” tan daha kapsamlıdır. Bir başka anlatımla, nasslarla sabit olan ve fıkıh ilminde ele alınan (abdestte yüzü yıkamanın farz olduğu, çocuğun bulunmaması halinde kocanın miras payının 1/2 olduğu, namazda Fatiha sûresini okumanın gerekliliği, vasiyet yetkisinin 1/3 oranı ile sınırlı olduğu v.b) hükümler şeriat kapsamında olduğu gibi, akaid ilminde ele alınan (meleklere İmanın gerekli olduğu vb.) ve ahlâk ilminde ele alınan (ana-babanın gönlünü incitmemek gerektiği vb.) hükümler de şeriat kapsamındadır; çünkü bunlar Kur’ân-ı Kerîm âyetleri veya Hz. Peygamber’in sünneti ile bildirilmiş hükümlerdir.
Buna karşılık değindiği hükümlerin belirlenmesinde esas alınan ölçü (kaynak ve metodlar) bakımından fıkıh şeriatten daha kapsamlıdır. Zira fıkıh nasslarla sabit hükümleri kapsadığı gibi, içtihat metodlarıyla belirlenen hükümleri de kapsar.
Bu sebeple bazı yazarlar, fıkhî hükümlerin hepsinin “eş-şerî’atü’l-islâmiyye” (İslâm Şeriati) tamlaması ile ifade edilmesinin, içtihat yoluyla ulaşılan sonuçların da dine yani ilahi iradeye nisbet edilmesi gibi bir sakınca taşıdığını belirtirler. Diğer bazı yazarlar ise İslâm fıkhında müçtehidin nasslardan hareketle sonuca ulaşması esas olduğundan ve ulaştığı sonucun da Allah katında mutlak doğru olduğu İddiasını taşımadığından bu eleştiriyi isabetsiz görürler. Herhalukârda terimlerin asli çerçevesi esas alındığında fıkıh ile şeriatın eşanlamlı olmadığı kabul edilmektedir. Bununla beraber, şeriat kelimesinin, sırf amelî hükümleri yani fıkhî müeyyidesi olan Allah’a karşı vecibeler (ibadât) ile kişilerarası ilişkileri (muamelât) düzenleyen kurallar anlamında kullanımı da oldukça yaygındır ve bu kullanıma göre şeriat kelimesinde fıkıh kasdedilmiş olmaktadır. İslam inanç ibadet ve yaşamı
Answer ( 1 )
Şeriat; Kura’n-ı Kerim dir. Allah (cc)’un hükümleri demektir.
Şeriatı Allah koymuş ve kulları sorumlu tutmuştur.
Şeriat din demektir.
Şeriat adalettir.