Paylaş
Şeriat Nedir? Kısaca
Question
Şeriat Ne Demek?
Şeriat Hakkında kısa bilgi
Şeriat kelimesi, “ş-r-`a” kökünden gelmekte olup türevleriyle birlikte Kur’ân’ın dört ayrı yerinde geçmektedir. Sözlükte “su yolu, bir ırmak veya herhangi bir su kaynağından su içmek ve almak için gidilen yol, doğru yol, Hak din yolu, büyük ve geniş cadde, aydınlık ve ışık” gibi manalara gelmektedir. Toplumlar için amelî hükümler, emir ve yasaklar anlamına gelen şeriat, bütün ilâhî dinlerde peygamberlerin aracılığıyle gönderilen ortak bir unsurdur: “Sonra da seni din konusunda bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy; bilmeyenlerin isteklerine uyma.” (Câsiye, 45/18), “(Ey ümmetler) Her birinize bir şeriat ve bir yol verdik. Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı...” (Mâide, 5/48).
İslâm bilginlerinin bu âyetlere getirdikleri yorumlara göre din; esasa ilişkin inanç, usul ve prensip, şeriat ise her peygamberin kendi devrinde bu usule dayalı olarak ortaya koyduğu amelî kurallar ve tatbikatın adı olmuştur. Geniş yol anlamına gelen minhac da ilk insandan bu yana, Allah’ın dininde değişmeden gelen îmân esasları olarak açıklanmıştır. Bu durumda minhac ile şeriat dinin içeriğini ve sınırlarını oluşturmaktadır.
Toplumların ihtiyaçlarına göre gönderilen dinlerde tedricî değişiklikler olmuştur. Önceki dinde yasak olan bazı fiiller, sonraki dinde helâl kılınmış veya bunun tersi olmuştur. Ancak inanç esasları hepsinde birdir. İsimleri ve hükümleri farklı da olsa bütün ilâhî dinlerin özü birdir. Peygamberimiz, bu hususu şöyle açıklamıştır: “Biz peygamberler baba bir kardeşleriz. Dînimiz birdir.” (Buhârî, Enbiyâ, 48)
“Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü”nde bu terim şöyle açıklanmıştır: “Şeriat, dîn manasında da müstameldir. Bu takdirde hem ahkâm-ı asliyye denilen itikadıyyatı, hem de ahkâm-ı fer’iyye denilen ibadetleri, ahlâkı ve muamelatı ihtiva etmektedir.”
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Şeriat Nedir?
Şeriat kelimesi, Arapça kökenli olup “ş-r-`a” kökünden türetilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’de dört yerde geçen bu terim, sözlük anlamıyla “su içmek için gidilen yol”, “doğru yol”, “hak din yolu”, “aydınlık ve geniş cadde” anlamlarına gelir. Dini bağlamda ise şeriat, Allah’ın insanlara gönderdiği hükümler bütünü ve emir-yasaklar sistemini ifade eder.
Kur’an’da Şeriat
Şeriat, İslam’da amelî (pratik) kuralları kapsayan bir terimdir. Kur’an’da şeriat terimi doğrudan şu şekilde geçmektedir:
“Sonra da seni din konusunda bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy; bilmeyenlerin isteklerine uyma.”
(Câsiye, 45/18)
“Her birinize bir şeriat ve bir yol verdik. Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı; fakat size verdikleriyle sizi denemek için böyle yaptı. Hayırlarda yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır…”
(Mâide, 5/48)
Bu ayetlerde şeriat, her peygambere gönderilen ilahi emir ve yasaklar sistemi olarak vurgulanmıştır. Ancak, bu sistemin her topluma ve zamana uygun olarak farklı şekillerde gönderildiği ifade edilir.
Şeriatın Unsurları
İslam bilginleri şeriatı iki temel unsura ayırmıştır:
Değişmeyen Temel İnanç Esasları (Usul):
Bu, bütün peygamberler aracılığıyla gelen tevhit inancı ve Allah’a kulluk esaslarıdır. İnançta değişiklik olmamış, bütün peygamberler aynı tevhid inancını öğretmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de bu gerçeği şu şekilde açıklamıştır:
“Biz peygamberler baba bir kardeşleriz. Dinimiz birdir.”
(Buhârî, Enbiyâ, 48)
Değişen Amelî Hükümler (Şeriat):
Şeriat, her peygamberin kendi toplumu için belirlenen ibadetler, muamelat (insanlar arası ilişkiler) ve cezalar gibi pratik kurallardır. Zaman ve toplumsal koşullara göre bu hükümler farklılık göstermiştir. Örneğin, önceki şeriatlarda helâl olan bir fiil, İslam’da yasaklanmış olabilir ya da bunun tersi bir durum söz konusu olabilir.
Şeriat ve Minhac
Kur’ân’da geçen “şeriat” ve “minhac” (yol) kelimeleri, İslam’ın temel öğretilerini ifade eder. Minhac, imanın değişmeyen esaslarını ifade ederken, şeriat pratik hükümleri temsil eder. Bu ikisi bir arada, dinin hem teorik hem de pratik boyutunu oluşturur.
BENZER KONULAR:
Answers ( 5 )
Şeriat kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı Allah’ın koymuş olduğu kurallar demektir. Yani şeriat din manasına gelmektedir. Önceki dinde yasak olan bazı fiiller, sonraki dinde helâl kılınmış veya bunun tersi olmuştur. Ancak inanç esasları hepsinde birdir. İsimleri ve hükümleri farklı da olsa bütün ilâhî dinlerin özü birdir.
Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor;
“Sonra da seni din konusunda bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy; bilmeyenlerin isteklerine uyma.” (Câsiye, 45/18)
Şeriat ne anlama gelir?
Dini kavram olarak şeriat ne demektir
Şer’, sözlükte suya giden yol demektir. “Şerîat” da aynı anlamdadır. İslâmî bir kavram olarak ise; yüce Allah’ın koyduğu ve -ister bir amelin keyfiyeti ile ilgili olsun, ister itikadı ilgilendirsin- herhangi bir peygamberin ondan getirdiği hükümlerdir.
Şerîat’a “din” ve “millet” adı verildiği de olur. Şerîat, kendisine itaat edilmesi bakımından “din”; dikte edilip yazılması bakımından “millet”; belirlenmiş bir yol olması bakımından da “Şer” ve Şerîat’tır.
Şeriatı kabul etmeyen şeriata karşı gelen Allah’a ve Allah’ın hükümlerine karşı geliyor demektir. Bu da insanı imandan çıkarır. Ülkemizde çoğu insan şeriatın gerçekten ne olduğu bilmiyor. Bazıları bilmeden bazılar da bildiği halde kabullenmiyor. Allah hidayet versin
Bunu bir sitede okudum.Şimdi laik sistemde müslümanın yaşama şartlarını saymış.Demek istediğim biri şeriatı istemiyorsa tek şart gitti geriye ne kaldı zaruriyet felan filan.Bunu da şöyle algılıyorum.Sanki şeriat istemeyen kişi fakirse felan laik sistemde yine yaşaması zarureten caizde ne bileyim zenginse zarureten kalmıyorsa şeriatta istemiyorsa şeriat ülkesinde yaşaması gerekli farzmış gibi.
Şeriat istemediği günaha giriyorda bide zaruriyeti yoksada laik sistemde yaşamına devam ettiği içinde günaha giriyor gibi algıladım.70 yıl yaşasa 70 yıl boyunca günah.?
Şeriat, İslam hukuk sistemidir ve Müslümanların dini yaşamlarını düzenlemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Şeriat, İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an’ın hükümlerine dayanır ve İslam peygamberi Muhammed’in sözleri ve davranışlarından çıkarılan hadislerle desteklenir. Şeriat, bir dizi hukuki, ahlaki ve sosyal yönergeleri içerir ve Müslüman toplumunun düzenini ve düşünce sistemini etkiler.