Sevap-günah, helal-haram kavramları nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sevap-günah helal- haram kavramları nedir? 

Sevap gunah helal haram kavramlari nedir
Sevap, yapılması karşılığında Allah tarafından verilecek güzel karşılıktır. Bu karşılık ahirette cennet nimeti olduğu gibi,bu dünyada da olabilecek bir ödül olabilir. İbadetler,insanlara faydalı olmak gibi davranışlar sevap olabilir.
Günah, sevaba tam zıttır. Yapılması karşılığında Allah’ın vereceği cezadır. Günahlar Kur’an’da belirtilmiş olup bunlara karşılık gelecek cehennem azabıdır. İçki içmek, ana babaya kötülük,insan öldürmek gibi fiiller günah kapsamındadır.
Helal, Allah’ın insanlar için herhangi bir yasaklama getirmediği sınırlardır. Bunlar yeme, içme,ticaret vb. alanlardaki genişliklerdir.
Haram , Allah’ın kitabında ve peygamberin sözleriyle yasaklanmış fiillerdir. Bunlara Allah’ın çizmiş olduğu sınırlar da denir. Bu sınırları aşmak Allah tarafından cezalandırılmaya neden olur. İçki, kumar, zina faiz vb. fiiller haram dairesine girer.

⊂⊃

Sevap, Allah’ın rızasını kazanan, iyi ve faydalı olan davranışlara verilen isimdir. Sevaplar, kişinin hem dünyada hem de ahirette iyiliğe ve mutluluğa vesile olur.

Günah, Allah’ın rızasını incitmeyen, kötü ve zararlı olan davranışlara verilen isimdir. Günahlar, kişinin hem dünyada hem de ahirette kötülüğe ve mutsuzluğa vesile olur.

Helâl, Allah’ın yapılmasına izin verdiği, iyi ve faydalı olan şeylere verilen isimdir. Helâl şeyler, kişinin hem dünyada hem de ahirette iyiliğe ve mutluluğa vesile olur.

Haram, Allah’ın yapılmasını yasakladığı, kötü ve zararlı olan şeylere verilen isimdir. Haram şeyler, kişinin hem dünyada hem de ahirette kötülüğe ve mutsuzluğa vesile olur.

Sevap ve günah kavramları, İslam dininin temel kavramlarından biridir. Bu kavramlar, Müslümanların davranışlarını yönlendiren ve hayatlarını anlamlandıran kavramlardır.

Sevapların çeşitleri

Sevaplar, büyük sevaplar ve küçük sevaplar olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Büyük sevaplar, kişinin Allah’ın rızasını kazanmasına vesile olan, çok önemli olan sevaplardır. Örneğin, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekat vermek, başkalarına yardım etmek, Allah’a dua etmek, Kur’an-ı Kerim okumak, Allah’ın emirlerine uymak gibi davranışlar büyük sevaplardır.

  • Küçük sevaplar, kişinin Allah’ın rızasını kazanmasına vesile olan, daha az önemli olan sevaplardır. Örneğin, doğruyu söylemek, yalan söylememek, başkalarına selam vermek, gülümsemek, Allah’ı zikretmek, Allah’ın yarattığı güzellikleri seyretmek gibi davranışlar küçük sevaplardır.

Günahların çeşitleri

Günahlar da, büyük günahlar ve küçük günahlar olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Büyük günahlar, kişinin Allah’ın rızasını kaybetmesine vesile olan, çok önemli olan günahlardır. Örneğin, Allah’a şirk koşmak, zina etmek, kumar oynamak, hırsızlık yapmak, adam öldürmek, yetim hakkını yemek, faiz almak gibi davranışlar büyük günahlardır.

  • Küçük günahlar, kişinin Allah’ın rızasını kaybetmesine vesile olan, daha az önemli olan günahlardır. Örneğin, yalan söylemek, gıybet etmek, dedikodu yapmak, boş yere konuşmak, Allah’ın emirlerine uymamak gibi davranışlar küçük günahlardır.

Helâl ve haramın sınırları

Helâl ve haram sınırları, Allah’ın emir ve yasakları ile belirlenmiştir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Muhammed (s.a.v.)’in sünnetinde, helal ve haram olan şeyleri bildirmiştir.

İslam hukuku, helal ve haram olan şeyleri belirlemek için, Kur’an-ı Kerim ve sünneti esas alır. İslam hukukçuları, Kur’an-ı Kerim ve sünnette açıkça belirtilmeyen konularda, kıyas, istihsan, maslahat ve zaruret gibi ilkelerden yararlanarak helal ve haram olan şeyleri belirlemeye çalışırlar.

Sevap ve günah kazanmanın yolları

Sevap kazanmanın yolları şunlardır:

  • Allah’ın emirlerine uymak
  • Allah’ın yasaklarından kaçınmak
  • İyilik yapmak
  • Başkalarına yardım etmek
  • Allah’a dua etmek
  • Kur’an-ı Kerim okumak
  • Allah’ı zikretmek

Günah kazanmanın yolları şunlardır:

  • Allah’ın emirlerine uymamak
  • Allah’ın yasaklarından kaçınmamak
  • Kötülük yapmak
  • Başkalarına zarar vermek
  • Allah’a şirk koşmak
  • Zina etmek
  • Kumar oynamak
  • Hırsızlık yapmak
  • Adam öldürmek
  • Yetim hakkını yemek
  • Faiz almak

Sevap ve günah kavramları, Müslümanların hayatlarını anlamlandıran ve hayatlarını yönlendiren kavramlardır. Bu kavramları iyi anlamak ve bu kavramlara göre yaşamak, Müslümanların hem dünyada hem de ahirette mutlu ve huzurlu olmalarını sağlar.

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    1
    2021-10-07T22:09:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sevap; bir eylemin yapılmasından dolayı Allah’ın vereceği ödül demektir. Mesela; anne babaya iyilik yapmak, namaz kılmak gibi. Bunlar sevaptır.

    Günah; sevabın zıddıdır. Yani bir eylemin yapılmasından veya yapılmamasından dolayı Allah’ın vereceği cezadır. Örneğin; anne babaya kötü davranmak, oruç tutmamak gibi.

    Helal; yapılmasında ve yenilip içilmesinde Allah’ın herhangi bir yasağı bulunmayan şeylerdir. Mesela; yemek yemek, su içmek gibi.

    Haram; yapılmasında ve yenilip içilmesi konusunda Allah’ın yasaklamış olduğu şeylerdir. Örneğin; kumar oynamak, içki içmek gibi.

    En iyi cevap
  1. öğrenci avatarı
    1
    2021-11-03T17:18:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allahın (cc) güzel söz ve davranışlarımıza verdiği karşılığa ………denir.Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

     

    sorunun cevabı “Sevap” dır.

  2. Soru avatarı
    1
    2022-04-20T21:49:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İhlas ve Takva

    11.sınıf din yazılısında takva samimiyet anlamına gelir diye bir soru vardı(Doğru-Yanlış) olarak doldurucaktık ihlas allah ile olan samimiyet demektir takvada samimiyet anlamına gelirmi sınavda gelir yazdım

    1
    2023-12-12T07:52:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Takva; Allah’tan gereği gibi korkmak demektir. Ve bununla beraber yine Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirirken çok titiz davranmak demektir.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sevap ve günah, helal ve haram, İslam’ın temel kavramlarından bazılarıdır:

    Sevap (Hasenat): İyi ve doğru işlerin, ibadetlerin, yardımların veya güzel davranışların karşılığı olarak Allah’tan beklenen mükafattır. Sevap, bir kişinin iyilikleri için Allah’tan olumlu bir karşılık alması anlamına gelir.

    Günah (Sayyat): Allah’ın yasakladığı veya hoşnut olmadığı davranışlar, kötü eylemler ve haksızlıklar olarak tanımlanır. Günah işlemek, kişinin Allah’ın emirlerine uymaması veya haram olan bir eylemi yapması anlamına gelir.

    Helal: İslam’a göre dinen serbest, meşru ve izin verilen şeyleri ifade eder. Helal, Allah’ın izin verdiği, hükmettiği veya hoşnut olduğu şeylerdir. Yiyecek, içecek, kazanç gibi birçok alanda helal kavramı bulunur.

    Haram: İslam’a göre yasaklanmış, dinen yasak veya hoşnutsuzluk uyandıran şeyleri ifade eder. Haram, Allah’ın kesin bir biçimde yasakladığı, hükmettiği veya hoşnut olmadığı şeylerdir. Örneğin, içki içmek, faiz almak, zina etmek gibi birçok eylem haram kategorisine girer.

    Bu kavramlar İslam’ın temel prensiplerini belirler. Müslümanlar, sevap kazanmaya çalışırken günahlardan kaçınmaya ve helal olan şeyleri tercih etmeye özen gösterirler. Bu, İslam’ın ahlaki, dini ve hukuki boyutlarını oluşturan temel kurallardan bazılarıdır.

Cevapla