Sevap ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sevap nedir? Sevap kelimesinin sözlük ve dini anlamı

Sevap nedir Sevap kelimesinin sozluk ve dini anlami

Sevap hakkında ayet ve hadisler

İyi bir davranışa karşı Allah tarafından verilecek karşılık; Allah’ın rızasına uygun yapılan amellere karşılık verilen mükafattır.

İslâm dinine uygun olarak girişilen iyi davranışlara karşı Allah’tan umulan mükafatların tamamını dile getiren “sevab”ın karşıtı olarak dilimizde günah ve azap kelimeleri kullanılmaktadır.

İslâmda, kulların farz olan ibadetleri yerine getirdikleri takdirde sevap kazanacakları açıklanmakla beraber; bu terim daha çok, dinî görev olmayan ve kulların kendiliklerinden yaptıkları iyiliklerin Allah tarafından verilecek mükâfatlarını ifade etmektedir.

AYETLER

Kur’an-ı Kerim azap ve sevabın sonsuz olduğunu, “Her kim kötülük eder de onun kötülüğü kendisini çepeçevre kuşatırsa işte o kimseler cehennemliktir. Onlar orada devamlı kalırlar“; “İman edip yararlı iş yapanlara gelince, onlar da cennetliktirler. Onlar orada devamlı kalacaklar” (el-Bakara, 2/81-82) âyetleriyle açıklamıştır.

Sevap sadece âhirete hazırlık gayesiyle girişilecek iyi faaliyetler bütünü değildir. Onun, dünya hayatını da ilgilendiren bir çok yönü vardır. Çevremize karşı göstereceğimiz iyi davranışlar buna vesile olur ve bize sevap kazandırır. Çünkü bir müslüman inanır ki; “Dünya sevabı da, âhiret sevabı da Allah’ın yanındadır” (en-Nisa, 4/134). Sevap kazanmanın en güzel yollarından biri, yapılan bütün işlerde Allah rızasını kazanmak, Kur’an diliyle, “Allah’a güzel bir ödünç vermektir” (el-Bakara, 2/245; et-Tegabün, 64/17).

HADİSLER

“Biriniz İslâm’ı güzelce yaşadığında, yapacağı her bir iyiliğe karşılık on mislinden yedi yüz katına kadar (sevap) yazılır; yapacağı her bir kötülüğe ise ancak bir misli (günah) yazılır.” (Buhârî, Îmân, 31)

“Kim İslâm’da güzel bir davranışa öncülük ederse hem (kendi yaptığının) sevabını, hem de kendisinden sonra o işi yapanların sevaplarını alır. Üstelik onların sevaplarından da bir şey eksilmez. Kim de İslâm’da kötü bir davranışa ön ayak olursa, hem kendi günahını, hem de kendisinden sonra onu yapanların günahını alır. Yine onların günahından da bir şey eksilmez.” (Müslim, Zekât, 69)

İslâm açısından sevap, müslümanlar arasında dayanışma ve sevgi bağlarının kuvvetlenmesini sağlayan güzel bir davranıştır. Sevap duygusu ve sevap işleme aşkı, Allah ile kulların birbirlerine bağlanmasını sağlayan en güzel bir köprüdür. Bu bakımdan dilimizde, “sevaba girmek”, “sevap işlemek” ve “sevap kazanmak” vb. deyimler hayır işleri ve hayırlı teşebbüslerde daima hatırımıza ilk gelen cümleler olmuştur.

İslâm’a göre sevap kavramını iki ana grupta toplamak mümkündür:

1. Kullar için sevap,

2. Allah için sevap. Ancak kullar ve Allah için olan sevapların kesin hududunu çizmek de kolay değildir. Daha umumi bir açıdan İslâm’a göre sevabı, dinin kesinlikle vazife saydığı faaliyetler dışında kalan ve insanın kendi arzusuyla yaptığı fiiller diye tarif etmek mümkündür.

İslam ansiklopedisi

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-11-06T16:38:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sevap; sadece Rabbimiz (cc) için yapılmış olan ve başka hiçbir menfaat ve kazanç beklenmeden yerine getirilen iyi bir davranışa karşı Allah tarafından verilecek karşılık; Allah’ın rızasına uygun yapılan amellere karşılık verilen mükafattır.

    Sevabın zıddı günahtır. Bizler bu dünyada yaşamakta olduğumuz müddete kadar sevap ve günah devam etmektedir. Hatta yapılan bazı hayırlı bir iş sonunda kullanılan o hayırlı iş kullanıldığı müddetçe bizlere sevap kazandırmaktadır.

    0
    2022-03-27T18:36:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    SEVAB

    Sevab terimi, “s-v-b” kökünden türetilmiştir. Sözlükte, kısaca, gittikten sonra geri dönmek, anlamına gelen “sevb” kelimesi, bir şeyin ilk ya da planlanan haline dönmesini de ifade eder.

    Terim anlamı ise; itaatinden veya ibadetinden dolayı bir kişiye verilen karşılıktır. İsfehani’ye göre; yaptığı bir işin karşılığı olarak insana dönen şeydir. Bu sebeple sevap, ceza olarak da isimlendirilir.

    Sevab kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de, isim olarak, on üç yerde sevab, iki yerde mesûbe, bir yerde de mesabe şeklinde geçmektedir. Yine aynı kelimenin, Kur’an’da fiil olarak, üç yerde esabe, bir yerde de süvvibe şeklinde kullanıldığı görülmektedir. Buna göre sevab kelimesi ve türevleri Kur’an’da yirmi civarında zikredilmiştir.

    Kur’an-ı Kerim’de, mükafat, güzellik gibi manalarda kullanılan sevab kelimesi hasene kelimesinin yakın anlamlılarındandır.

Cevapla