Paylaş
Sevdiğiniz şeyleri Allah yolunda harcamak ne demektir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
SEVDİĞİ VE İYİ (KALİTELİ) ŞEYLERDEN HARCAMAK (Arapça Ayet ve Hadisler)
Allah Teala şöyle buyurmuştur:
Arapça:
لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتّٰى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَؕ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَاِنَّ اللّٰهَ بِهٖ عَلٖيمٌ
Sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça (en) iyiye eremezsiniz (Al-i İmran: 92).
Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızk olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse gözünüzü yummanız hariç severek alamayacağınız derecede kötü ve değer siz şeyler vererek sakın hayır yapmaya kalkışmayın (Bakara: 267).
٢٩٩/١ وعن أنس رضي الله عنه قال : كان أبو طلحة رضي الله عنه أكثر الأنصار بالمدينة مالا من نخل ، وكان أحب أمواله إليه بيرحاء، وكانت مستقبلة المسجد، وكان رسول اللہ ﷺ يدخلها، ويشرب من ماء فيها طيب قال أنس فلما نزلت هذه الآية: «لن تنالوا البر حتى تنفقوا مما تحبون» قام أبو طلحة إلى رسول اللہ ﷺ فقال يا رسول الله، إن الله تعالى أنزل عليك ولن تنالوا البر حتى تنفقوا مما تحبون»، وإن أحب مالي إلى بيرحاء، وإنها صدقة لله تعالى أرجو برها وذخرها عند الله تعالى، فضعها يا رسول الله حيث أراك الله . فقال رسول اللہ ﷺ : «بخ ذلك مال رابح ذلك مال رابع! وقد سمعت ما قلت، وإني أرى أن تجعلها في الأقربين»، فقال أبو طلحة : أفعل يا رسول الله . فقسمها أبو طلحة في أقاربه وبني عمه .
1/299- Enes radıyallahu anh diyor ki: Ebu Talha Medine’de Ensar’ın hurmalığın en çok olanı idi. En sevdiği malı da Beyruha (bahçe si) idi ve Mescid’in karşısında idi. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem içine girer, tatlı suyundan içerdi. Enes diyor ki:
Sevdiklerinizden hayra harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz ayeti inince, Ebu Talha kalkıp Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme geldi: Ya Resulallah, sana: Sevdiklerinizden hayra harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz ayeti indi. Benim de en sevdiğim malım Beyruha bahçesi dir. Onu Allah için sadaka ediyor ve Allah katında hayrını ve yararını umuyorum. Ey Allah’ın Resulü, onu Allah’ın sana gösterdiği yere koy, dedi. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de: “Peh peh, kârlı mal, kârlı mal! Dediğini işittim ve onu akrabalarına vakfetmeni istiyorum, dedi. Ebu Talha da, öyle yap, ya Resulallah, dedi. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de onu Ebu Talha’nın akrabalarına ve amcası oğullarına vakfetti. Müttefekunaleyh.
Lügatler: Onu istediğin yere koy demek, onu değerlendirmeyi sana bırakıyorum, demektir.
Hadisten çıkan hükümler:
İlim ve fazilet sahiplerinin gölgelenmek, meyvesinden yemek ve içinde dinlenmek üzere bahçelere girmeleri caizdir. Hele sahipleri bundan seviniyorlarsa… Malların en güzellerinden ve sevimlilerinden hayır yoluna harcamak müstehaptır. Eksiksiz fazilet ancak o zaman elde edilir. Ebu Talha da dâhil ol mak üzere sahabe radıyallahu anhum Hazretlerinin faziletleri ve Allah’ın emrine hızla koşmaları. En yüksek kemal derecelerine çıkmak için hırsları. Miras taksimini ve zekât dağıtımını faziletli kimselere bırakmak. Hayır yapanları överek, yaptığını teşekküre şayan bularak ve bundan razı olduğunu, buna sevindiğini belirterek onları cesaretlendirmek. İyilik etmek için insanların en layıkı yakın akrabalardır, sonra da, onların muhtaçlarıdır. Bunlar yoksa ihtiyaç sahipleri diğerlerinden daha iyidir.
Kaynak: R.Salihin
BENZER KONULAR:
Cevapla