Şeytan esneyene güler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ŞEYTAN ESNEYENE GÜLER Mİ?

Seytan esneyene guler hadfis arapca

Peygamber Efendimizin esnemek ile ilgili hadisleri

Çünkü esneme, tembellik ve uyuşukluktan dolayı meydana gelir. Esneyen, ibadetleri çok mükemmel olarak yapmayacak haldedir. Esneyenin, güzel olmayan bir görünüşte olması şeytanı güldüren şeylerdendir.

Bu sebeple Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Allah hapşırmayı sever, esnemeyi de çirkin görür. Sizden biriniz hapşırıp aksırdığı ve Allah’a hamdettiği zaman, bunu işiten her müslüman üzerine o kişiye yerhamuke’llah (Allah sana merhamet eylesin) demesi bir hak olmuştur. Esnemeye gelince; bu ancak şeytandandır. Biriniz esneme hali geldiğinde, gücü yettiği kadar onu geri çevirmeye çalışsın. Çünkü biriniz esnediğinde, şeytan bundan dolayı güler.”

Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

إذا تثاءب أحدكم فليضع يده على فيه ولا يعوى فإن الشيطان يضحك منه

“Sizden birisi esnediğinde, elini ağzına koysun veHaa diyerek ses çıkarmasın. Çünkü şeytan ona güler.”  Bunun isnadında Abdullah b. Saîd vardır. Ahmed: Munkeru’l-hadis demiştir.

Hafız şöyle demiştir: Esnemenin köpeğin havlamasına benzetilmesi ondan tiksindirmek ve onu çirkin göstermek içindir. Çünkü köpek başını kaldırıp ağzını açar ve ulur. Esne yen kişi esnemesinde aşırılığa kaçtığında, ona benzemiş olur. Böylece onun (şeytanın) ona gülmesindeki espiri otaya çıkar. Çünkü bu şekilde esnemekle, o haldeyken, tabii halini çirkinleştirmek suretiyle kendini, şeytanın oyuncağı haline getirmiştir.

Ebu Saîd’in rivayet ettiği hadiste, Rasûlüllah şöyle buyur muştur: “Biriniz esnediğinde, eliyle ağzını tutsun. Çünkü o sırada şeytan girer.”

Hafız şöyle demiştir: Bununla, gerçekten girmenin kastedilme ihtimali vardır. Çünkü şeytan, kanın dolaştığı gibi Ademoğlunun damarlarında dolaşır. Ancak, insan Allah’ı zikrettiği sürece ona gücü yetmez. Esneyen, o haldeyken zikretmemektedir. Şeytan gerçekten onun içine girmeyi başarır. Girmek lafzıyla ona güç yetirmeyi kastetmiş olması muhtemeldir. Çünkü birisinin, bir şeyin içine girmesi, onun buna gücünün yettiğini gösterir.

Nevevî şöyle der: Esnemenin tutulması, geri çevrilmesi ve elin ağıza konulması emredilmiştir. Bundan maksat, şeytanın arzusuna engel olmaktır. Çünkü şeytan esneyen insanın suratını çirkinleştirmeye, ağzından içeri girmeye çalışır ve ona güler.

Burada, IbnEbiŞeybe’nin ve Buhârî’nin Tarihte Yezid b. el-Asamm’ınmürsel olarak rivayet ettiğini zikretmemiz güzel bir şey olacak: Peygamber (s.a.v.) asla esnememiştir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Nur ay avatarı
    2
    2023-05-10T13:12:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Şeytan esneyene güler” Türkçe bir deyimdir ve genellikle birisi bir şey yapmaya çalışırken başarısız olup utandığında veya aptalca bir hata yaptığında kullanılır. Bu deyimdeki “şeytan”, genellikle insanların zayıflıklarından veya hatalarından yararlanan kötü bir karakteri temsil eder. “Esneyen” kişi ise, bir şey yapmaya çalışırken yorulduğunda veya dikkatini kaybettiğinde belki de bir hata yapabilir.

    Bu deyim, birisi bir hata yaptığında diğer insanların onunla alay etmesini veya onu küçük düşürmesini eleştirir. Böyle durumlarda, daha empatik ve destekleyici bir tutum sergilemek, insanların kendilerini daha güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olabilir.

    En iyi cevap

Cevapla