Paylaş
Şeytanın hilesi
Question
Selamunaleyküm. Şüphesiz, şeytanın hilesi pek zayıftır.” (Nisa, 4/76)
Mesela risalei nurda şöyle yazıyor; vesvese ehemmiyet vermesen gider, verirsen şişer, zor olur hastalanırsın diye.
Ama burdaki şişer zor olur denmesi ayete ters değilmidir? Zor olamaz aslında çünki zayıf ayete göre..?
Answers ( 3 )
Şeytanın hilesi ve zayıflığı
Risaledeki ifade doğrudur ve ayete ters değildir. Çünkü şeytanın hilesi her zaman zayıftır fakat kişi kendi içinde bütür
Ayetin tefsirine gelince
Ey müminler, şeytanın kendilerini evhama, kuruntuya düşürdüğü, zulüm ve tah-npte şeref ve yüksek bir makam bulunduğu şeklinde vesveseye kaptırdığı dostlarıyla, yardımcılarıyla savaşın. Onların kuvveti, sayıları ve silahları sizi aldatmasın. Çünkü şeytanın hilesi, tedbiri, vesvesesi zayıftır, olgun akıl ve yüksek fikir sahipleri katında hiç bir etkisi yoktur. Size gelince, sizin dostunuz Rahman’dır. O’nun dinine yardım ettiğiniz müddetçe sizin yardımcınız, işlerinizi tedbir ve muvaffak kılacak O’dur. Allah’ın askerleridir galip olacaklar. Allah’ın hizbi (dinine mensup olanlar)dır başarıya erecek olanlar…
Savaşın hedefleri hakkındaki şu karşılaştırma ne hoştur: Müminler, Allah’a itaat yolunda, O’nun dinini ve şeriatının hükümlerini yaymak için savaşırlar. Onların yardımcısı ve dostu Allah’tır. Kâfirler ise tağut yolunda (şeytan ve onun temsilcisi olduğu zulüm, hurafe, sihirbazlık, kehanet, putlara ve heykellere tapmaya çağrı uğrunda) savaşırlar. Kâfirlerin şeytandan başka dostu yoktur. Şeytanın müminlere karşı kurduğu tuzak, Allahîın kâfirlerin hilesine vereceği karşılığa göre çok zayıf ve çürüktür. Zaferi gerçekleştirecek gerçek kudretin sahibi Allah Teâlâ’dır. Şeytanın gücü vehmidir, aldatıcılığıdır.
Cabir b. Abdullah, münafık ve kâfirlerin hakemliğine baş vurdukları ta-ğutlarm sayısı hakkında kendisine soru sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: Cüheyne’de bir tane, Eslem’de bir tane ve her kabilede bir tane vardı.
Ebu İshak der ki: Tağut kelimesinin şeytan manasına olduğunun delili: “Şeytanın dostlarına karşı savaşınız, şüphesiz şeytanın hilesi zayıftır” ayetidir. Şeytanın ve ona tabi olanların hile ve tuzaklarının tesiri azdır, zayıftır demektir
Ozaman bunu şöylemi anlamalıyız; şeytanın hilesini yani vesvesesi zayıftır ama kişi ağırlaşan vesvese aslında yine zayıf. Kişi bunu zor zanneder ama aslında zayıftır. Yani risalede denmek istenen zor (kişi zor zannediyor anlamında) yoksa zor değil zayıftır. ? Böyle değilmi..
Yani zorlaşır anlamı, aslında zorlaşmıyor kişi zor olduğunu düşünüyor çünki hile zayıftır dimi