Şeytanın Saptırması ve Tuzakları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şeytanın tuzakları ve kurtulma yolları

Seytanin Saptirmasi ve Tuzaklari

Allah ile şeytan arasındaki konuşma ayetleri

İslam âlimlerinin çoğunluğu, “Zaten benim sizi zorlayacak bir gücüm de yoktu” (İbrâhim 14/22) åyetinden hareketle şeytanın insan üzerinde herhangi bir fiziki etkisi olmadığını söylemiştir. İlahi huzurdan kovulan ve rahmâni rahmetten ebediyen mahrum bırakılan şeytanın tek amacı Allah’ın rızasına giden doğru yolu kapatarak insanları saptırmaktır (el-A’râf 7/16). İnsanlara fiziki müdahalede bulunamayan şeytan, onlara “vesvese” denilen saptıra kuruntu ve şüpheleri telkin etmek suretiyle, manevi açıdan etkilemeye ve azdırmaya çalışır. Şeytanın bu azdırmasına ve saptırmasına ise “igva” denilir (bk. İĞVĀ; VESVESE). Şüphesiz şeytan insanı azdırmak için her yolu deneyecektir: “(Şeytan) Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım. Sen de onların çoğunu şükredici bulmayacaksın!’ dedi” (el-A’raf 7/17).

Kur’an-ı Kerim’de “şeytanın çizdiği yollar” (hutuvâtü’ş- şeytân) olarak isimlendirilen (en-Nur 24/21) bu yöntemler çok çeşitlidir: Şeytan insanı günah işlemeye teşvik eder (el-Maide 5/91), iyi işlerden uzaklaştırıp Allah’a isyana sürükler (el-Bakara 2/268), insanların gönüllerine şüphe ve kuruntular düşürüp, aldatıcı ve yalan vaatlerde bulunur (en-Nisa 4/119-120), işlenen günahları hoş gösterir (el-En’âm 6/43; el-Ankebût 29/38), Allah’tan başkasına ibadeti güzel ve doğru bir şeymiş gibi gösterir (en-Neml 27/24), israfı teşvik eder (el-İsra 17/27), hayásızlığı ve çirkinliği emreder (el-Bakara 2/268), kumar, içki, fal, sihir gibi zararlı işlere çağırarak insanlar Allah’ı anmaktan alıkoyar (el-Bakara 2/102; el-Mâide 5/90-91), Allah’ın affina güvendirmek suretiyle insanı ifsat eder (Lokman 31/33), insanın zaaflarından yararlanır, söz gelimi insanı fakirlikle korkutarak cimri olmasını telkin eder (el-Bakara 2/268). Aslında şeytanın bütün çabası “insanın, manevi ve ahlaki açıdan değersiz sayılan süfli şeylerin cazibesine kapılarak onlarla avunması” anlamına gelen gurura (aldanış) sevketmektir. “Şüphesiz Allah’ın vaadi haktır; sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. O çok aldatıcı olan şeytan da (garür) Allah affeder diye sizi aldatmasın” (Lokman 31/33) âyetinde şeytanın “gurur” kelimesiyle aynı kökten gelen “garûr” şeklinde isimlendirilmesi de gururun şeytanın temel amacı ve adeta şeytanın kendisi olduğuna işaret etmektedir. Çünkü şeytana uyarak dünya hayatına aldanan kişi, şeytanın kendisine telkin ettiği her şeyi yapar.

Öte yandan şeytan insanları saptırırken bazı insanları ve cinleri de araç olarak kullanır. “İnsanların ve cinlerin şeytanları” (şeyâtine’l-ins ve’l-cin) olarak adlandırılan (bk. el-En’âm 6/112) bu varlıklar hak bâtıl mücadelesinde bâtılı ve şerri (kötülüğü) seçen, insanları saptırarak şeytanın amaçlarına hizmet eden şeytani karakterli kimselerdir. Bunlar da tıpkı şeytan gibi insanlara şüphe ve kuruntuları telkin eder (en-Näs 114/4-6); hak yoldan alıkoyar, bâtıl ideolojiler ve söylemlerle insanı Allah’tan uzaklaştırırlar. Şeytan takip eden, onun için mücadele eden, bu sebeple de “şeytanın dostları” (en-Nisa 4/76; el-A’raf 7/27) ve “şeytanın taraftarları (hizbu’s-şeytan)” (el-Mücâdile 58/19) olarak adlandırılan insanlar, kendileri sapmış oldukları gibi kendilerine inanan ve uyan insanları da saptırırlar (es-Saffat 37/32).

Kaynak: Temel islam ansiklopedisi cilt 7

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-05-07T05:56:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şeytan sizin en zayıf anınızda ölümle korkutur mu

      0
      2022-05-07T19:03:38+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Şeytan insana Allah izin vermedikçe hiçbir şey yapamaz. Sadece Allah’a hakkıyla kulluk görevini yapmaması için insanın kalbine vesvese verir. İmanı zayıf olan insana ölüm ile ilgili vesvese verir. Bu sebeple Müslüman hakkıyla Allah’a kul olmalı ki; ölümden korkmuş olmasın.

    0
    2022-09-25T17:17:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İblis ile ilgili

    Bunun üzerine İblîs şunları söyledi: “Beni azdırmana karşılık, yemin olsun ki ben de kullarını saptırmak için senin doğru yolun üzerinde pusu kurup oturacağım.”
    Sorum, Allah neden iblisi azdırdı ADEM aleyhisselama secde etmedi belirlendi diye azdırdı ise,rabbim demekki Adem aleyhisselama secde edin demeden once iblisin azacagini ve karşı geleceğini biliyor iblisin içine o boburlenmeyi üstünlük taslamayı o hissi alabilirdi icinden cunki Allah herşeyi işiten ve öncesinden bilen büyük bir yaratıcıdır,

      0
      2022-09-30T17:41:38+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Elbette Rabbimiz (cc) ezeli ve ebedi ilmi ile bunu bilmektedir. İblis’in Adem (as)’a secde etmeyeceğini de biliyordu. Fakat İblis’in secde etmemesi onun asi olmasını sağlamıştı. Ve artık Allah’ın yolundan gidenler, şeytanın yolundan gidenler olmuştur. İmtihan da bu noktadan sonra başlamıştır.

    0
    2022-12-08T15:03:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam merhaba. Her yaptığımız hareketten ve her olumsuz düşüncemizden şeytan mı sorumlu bizim her düşüncemiz şeytan ve ya melek mi kaynaklı.? Ve şeytanlar insanlara nasıl zarar verebilir zorla günah işletip yönlendirebilir mi.?

      0
      2022-12-09T07:36:00+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Allah insana irade vermiştir. İradesi ile yapıp ettiklerinden sorumludur insan. Yaptığımız davranışlar iyi veya kötü farketmez kendi isteğimiz ile yaptıklarımızdır. Yaptıklarımızdan şeytan değil bizatihi biz sorumluyuz.

    0
    2022-12-09T08:20:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şeytanın, çeşitli tuzak ve vesveselerle  insanı saptırması mümkündür. Burada Müslüman’a adeta çok büyük bir görev düşmektedir. Şeytanın bu tuzak ve vesveseleri karşısında sağlam bir imanı olmak zorundadır Müslüman’ın. Çünkü Rabbimiz (cc) insana akıl ve irade vermiştir. Bu akıl ve irade sayesinde iyiyi kötüden ayırt edip ona göre hareket etmesi gerekir Müslüman’ın.

Cevapla