Paylaş
Sidretü’l Münteha ne demek? Kısaca
Question
Sidretü’l Münteha Nedir?
Sidretü’l Münteha Hakkında Kısa bilgiler
Sidre, Arabistan kirazı denilen nebk ağacıdır. Sidretü’l-münteha; son sidre, yani son ağaç demektir. Çünkü münteha son yer veya son sınır anlamına gelmektedir. Buna göre bir sıra ağacın en sonundaki ağaca atfen kullanılır. Tüm bilgiler sidretü’l-mütehada son bulur. Ötede bulunanı ancak Allah bilir. “Andolsun onu, sidretü’l müntehanın yanında önceden bir defa daha görmüştü. Cennetü’l Me’va da onun yanındadır. Sidreyi kaplayan kaplamıştır.” (Necm, 53/13-16).
İslâm bilginleri bu âyetleri yorumlarken iki görüş ileri sürmüşlerdir. Birincisine göre sidre-i müntehâ, yedinci kat semada bir ağaçtır ve cennetteki dört ırmak bu ağacın altından kaynamaktadır. İkinci görüşe göre, sidre-i müntehâ, akılların hayrette kaldığı, bunun üstünde bir hayret tasavvur edilemeyeceği şey demektir. Diğer bir ifade ile bunun tarifi ve tavsifi mümkün değildir. Elmalılı Hamdi Yazır ise sidre-i müntehâ hakkında şunları söylemiştir: “Arşın sağından yedinci veya altıncı semada bir nebk ağacıdır ki, muttakilere mev’ud olan cennetteki nehirler onun altından kaynar… Ya da sidre-i müntehâ cennetin uçlarındandır. Üzerinde sündüs ve istebrekin etekleri vardır.” İbn Abbas’ın anlattığına göre sidre-i müntehâ arşın tahtında bir sidredir ki melek, nebi veya insanlardan âlim olanların ilmi nihayet ona müntehi olur. Ondan ötesi gaybtır. Allah’tan başkası bilmez. Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answer ( 1 )
Sidretü’l Münteha; yedinci kat semada bir ağaçtır ve cennetteki dört ırmak bu ağacın altından kaynamaktadır. İkinci görüşe göre, sidre-i müntehâ, akılların hayrette kaldığı, bunun üstünde bir hayret tasavvur edilemeyeceği şey demektir.