Sigaranın İnsana Zararları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sigara Ve Zararları

Sigara Ve Zararlari

Dinimiz, kişinin kendisine ve başkasına zarar vermesini, ezada bulunmasını ve israfı haram kılmaktadır. Nitekim yüce Allah kitabımız kuranda “ Kendi kendinizi tehlikeye atmayın” (1) buyurarak hayatımızı tehlikeye sokacak her türlü tavırdan, alışkanlıktan kaçınmamızı istemektedir.                          Sigara, bağımlılık yapan maddelerin başında gelmektedir. Sigaranın insan sağlığına zararlı olduğu konusunda şüphe ve tereddüt bulunmamaktadır. Dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen sigara içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle birçok hastalığa neden olmaktadır.          Sigarada, nikotin ve 3.885 toksik madde ve daha birçok zararlı kimyasallar mevcuttur. Sigara ve tütün maddelerinin dumanı kansere neden olduğu bilinen 40 madde dâhil olmak üzere 4000 civarında başka kimyasal maddeler de içermektedir.

Bundan başka sigara ani bebek ölümlerine, astım vakalarına, kulak enfeksiyonlarına, hamilelerde düşüklere yol açmaktadır. Göğüs ağrılarına sebep olmakta, ağız kanseri riskini artırmakta, diş ve diş eti hastalıklarına yol açmakta, beyin felcine götürmekte, akciğer kanseri riskini artırmakta, parmaklarda kangrene neden olmaktadır.

Sigara tiryakisi erkeklerin %40’ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmekte, bayanlarda rahim kanseri riskini çoğaltmaktadır.

Dünyada her yıl akciğer kanserinden ölen sigara tiryakisi kadın sayısı 30.000 bindir. Gençlerde ise davranış bozukluklarına yol açmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.v) “ Ne kendine nede başkasına zarar vermek, yapılan zarara zararla karşılık vermek yoktur. “ (2) demek suretiyle bir kimsenin kendisine ve başkasına zarar vermemesini istemiştir. Sigaranın hem içene hem de çevresinde bulunan kimselere zarar verdiği göz önüne alınınca hem Allah hakkının hem de kul hakkının ihlal edildiği açıktır.

Yüce rabbimiz ölçülü davranmayı itidalli olmayı emretmiş israfı da yasaklamıştır. “Yiyiniz içiniz israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez”(3) buyurmuştur.

Bazı âlimler içene ve dumanını teneffüs eden herkese zararlı olması açıkça israfı, kişinin nafaka yükümlülüğünü etkileyip, aile fertlerine bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açması, zorunlu harcamalardan ve asli ihtiyaçlardan bile fedakârlığa zorlaması çevresindekilere eza verici olması ve fena kokusu nedeniyle sigaranın haram olduğunu söylemişlerdir.

Bu görüşler doğrultusunda sigara içmenin “tahrimen mekruh” olduğunda şüphe yoktur.

1-Bakara 2/195)

2-İbni Mace “Ahkam” 17,Malik “Akdiye”

3-Araf 7/31

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sigaranın insan sağlığı üzerinde çok sayıda zararlı etkisi vardır. İşte sigarayla ilgili önemli zararlardan bazıları:

    1. Artan kanser riski: Sigara içmek, öncelikle çeşitli kanser türleri ile güçlü ilişkisi nedeniyle, dünya çapında önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir. Sigara içenler arasında en yaygın ve ölümcül kanser türü olan akciğer kanseri ile bağlantılıdır. Sigara içmek ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek ve serviks kanseri riskinde artış ile ilişkilidir.
    2. Solunum sorunları: Sigara içmek solunum sistemine zarar verir ve kronik bronşit ve amfizem gibi durumlar dahil olmak üzere kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) yol açabilir. Bu hastalıklar nefes almada güçlük, inatçı öksürük, aşırı mukus üretimi ve akciğer fonksiyonlarında azalmaya neden olur.
    3. Kardiyovasküler hastalıklar: Sigara içmek, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere çeşitli kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Kan damarlarına zarar verir, kan basıncını yükseltir ve kalple ilgili komplikasyonlara yol açabilen kan pıhtılaşması riskini artırır.
    4. Solunum yolu enfeksiyonları: Sigara içenler zatürree, bronşit ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha hassastır. Sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatır ve solunum sisteminin doğal savunma mekanizmalarını bozarak sigara içenleri enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.
    5. Azalan doğurganlık ve üreme sağlığı: Sigara içmenin hem erkek hem de kadın doğurganlığı üzerinde zararlı etkileri vardır. Erkeklerde sperm sayısında azalmaya, sperm fonksiyonunda bozulmaya ve erektil disfonksiyona yol açabilir. Kadınlarda sigara doğurganlığın azalmasına, gebelik sırasında komplikasyonlara (dış gebelik ve düşük gibi), erken doğuma, düşük doğum ağırlığına ve yenidoğanlarda gelişimsel sorunlara neden olabilir.
    6. Artan kronik hastalık riski: Kanserin yanı sıra, sigara içmek birçok kronik hastalığa yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bunlar arasında kronik karaciğer hastalığı, tip 2 diyabet, romatoid artrit, osteoporoz ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (yaşlı erişkinlerde görme kaybının önde gelen nedeni) yer alır.
    7. Cilt ve görünüm üzerindeki zararlı etkileri: Sigara içmek yaşlanma sürecini hızlandırarak erken kırışıklara, donuk ten rengine ve kuru cilde yol açar. Ayrıca saç dökülmesine ve diş ve tırnakların renginin değişmesine de katkıda bulunabilir. Ayrıca sigara içmek yara iyileşmesini bozar ve ameliyat sonrası enfeksiyon gelişme riskini artırır.
    8. Pasif içicilik: Sigara içmek yalnızca içenlere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda çevrelerindekiler için de risk oluşturur. İkinci el duman, sigara içenler tarafından solunduğunda bulunan ve sigara içmeyenleri benzer sağlık tehlikelerine maruz bırakan aynı zehirli kimyasalların çoğunu içerir. Solunum problemlerine neden olabilir, kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir ve özellikle bebekler ve küçük çocuklar için zararlıdır, ani bebek ölümü sendromu (SIDS), solunum yolu enfeksiyonları ve astım olasılığını artırır.

    Sigarayı bırakmanın, sigarayla ilişkili zararlarla ilişkili riskleri önemli ölçüde azalttığına dikkat etmek önemlidir. Siz veya tanıdığınız biri sigara içiyorsa ve bırakmak istiyorsa, profesyonel yardım, destek grupları veya sağlık hizmeti sağlayıcıları bırakma sürecinde rehberlik ve yardım sağlayabilir.

    En iyi cevap

Cevapla