Sigaranın zararları nelerdir maddeler halinde

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sigara zararları nelerdir madde halinde

Sigaranin zararlari maddeler halinde

SİGARANIN ZARARLARI

 

Sigaranin zararlari madde madde kisaca

Sevgili Peygamberimizin “İki nimet vardır ki, insanların çoğu kıymetini bilmezler biri sıhhat, diğeri boş vakittir”[1] diye buyurmuşlardır. Bu Hadis- i Şerif, sağlığımızın kıymetini bilenlerden olmamız gerektiğine işaret etmektedir. İşte önemle korunması gereken sağlığımızı, tehdit eden zararlı alışkanlıkların başında ise sigara gelmektedir. Sigaranın, içene ve tüm çevreye, çok büyük zararlar verdiği, araştırmalar yapıldıkça da yeni zararları tespit edilmektedir.  Öyle ki, başta midede gastrit ve ülser oluşmakta, öksürük ve nefes darlığına sebep olmaktadır. Damar tıkanıklığı sebebiyle el ve ayakların kesilmesine yol açtığı da bilinmektedir. Ayrıca günde bir paket sigara içenin, 20 yılda vücuduna 5 ile 7 kilogram arasında katran yüklemektedir.

————–

Kuran-ı Kerim’de Rabbimiz bizlere “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın”[2] buyurmuştur.  Öyleyse hiçbirimizin, kendi sağlını ve başkalarının sağlığını tehlikeye atma hakkı yoktur. Yine Kuran’da “sonra o gün bütün nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz”[3] buyrulmuştur. Dolayısıyla her nimet gibi bizlere emanet olarak verilen bedenimizi korumanın, Rabbimizin emri olduğu bilinmelidir. Bu emrin gereği olarak sağlığımızı bozan sigaradan olabildiğince de uzak durulmalıdır.

——————-

Sigaranın kişi ve toplum açısından diğer bir zararı da israf oluşudur. Oysaki, Rabbimiz Kuran’da “yiyin için, ancak israf etmeyin, Allah israf edenleri sevmez”[4] buyurmuştur. Öyleyse israfın her türlüsünden ve en büyük israflardan biri olan sigaradan da uzak durmak şarttır.

————————

Sigara, sadece kullanıcı için zararlı değildir. Kişinin ailesinden başlayarak, bütün bir insanlık için hatta gelecek nesiller için başlı başına bir tehlikedir. İçerdiği binlerce zararlı madde ile içeni, dumanı ile soluyanları ve bütün dünyayı olumsuz etkilemektedir. Ayrıca kullanıldıktan sonra ortaya çıkan atıklar da çevre kirliliğine neden olmaktadır. O zaman belki de bir sigara, milyonlarca insanın bizlerden hak talep etmesine, bizim de onların kul hakkını yüklenmemize neden olacaktır. O halde, sigara içen her Müslüman, bir kez daha, hangi olumsuzluklara sebep olduğunu düşünmelidir. Bakınız Sevgili Peygamberimiz “Müslüman o kimsedir ki elinden ve dilinden kimse zarar görmez.”[5] buyurmuşlardır. Oysa sigaranın bizimle ilgili olan, olmayan herkese zarar verdiği açıkça görülmektedir.  Camilerimiz de sigara yasağı kapsamındadır. Hem camiye hürmeten hem de kanuni yasak sebebiyle cami avlularında içilmemesini hatırlatırız.

———————-

Sigaranın en basit etkileri; sürekli kötü bir koku, diş ve ağız sağlığının kaybedilmesidir. Allah’ın en güzel şekilde yarattığı bedenimizi, madden ve manen kirletmektir. Hâlbuki Müslüman, temizliği ile örnek olmalıdır. İşte bu kadar olumsuz etkisi neticesinde  sigara, hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar, israf ve hakların ihlâline yol açabileceğinin kuvvetle muhtemel olması dikkate alınarak, sigara içmenin kural olarak dinen “harama yakın mekruh” sayılması gerekir. Ancak bedene verdiği zarar, ilmen ve tıbben açıklık ve kesinlik kazanmışsa, açık bir israfa ve kişinin nafaka yükümlülüğünü etkileyip aile fertlerinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açıyorsa, zorunlu harcamalardan ve aslî ihtiyaçlarından bile fedakârlık yapmaya zorluyorsa, o takdirde sigara içmenin dinen de “haram” olduğu söylenebilir. Nargile ve enfiye gibi alışkanlıklar da bu çerçevede değerlendirilebilir. [6]

Görülmektedir ki, her halükarda Müslüman, sigarayla münasebetini kesmeye çalışmalıdır. Ayrıca sigara içmenin bizden küçüklere kötü örnek teşkil ettiği, bunun da büyük bir vebal olduğu gerçeği de akıllardan çıkarılmamalıdır.

 

————————————

[1]Buharî, Rekaik, 1/6412

[2]Bakara, 2/195

[3]Tekasür 102/8.

[4]Araf, 7/ 31

[5]Tirmizi, İman, 2627

[6]TDV., İlmihal,II,69

Answer ( 1 )

    0
    2020-12-24T22:23:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslüman her hali ile örnek alınması gereken biri olmalıdır. Sigaranın zararları konusunda kimsenin şüphesi yoktur. Eğer bizler sigara içmekle evdeki kimselerin nafakasını karşılamakta zorlanıyorsa bu durum daha da kritik seviyeye ulaşmaktadır. Buna dikkat etmesi gerekmektedir kişinin. Eğer sigara içen kişi bırakmakta zorluk çekiyorsa gerekirse tıbbi destek almalıdır. Hiç olmadı azaltma yoluna gitmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla