Şikayet Sabra Aykırı Değildir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şikayet Sabra Aykırı Değildir

SORU: Allah Teâlâ, Eyyub (a.s) hakkında “Gerçekte biz Eyyüb’u sabırlı bir kul bulmuştuk” (Sad/44) buyuruyor. Halbuki söylediklerine göre sabır, belâ ve musibetlerin acılarından şikayeti terketmektir. Ayrıca Eyyub’un (a.s) dertlerinden şikayet-i olduğunu da biliyoruz. O halde âyet-i kerime ile bu durumu nasıl uzlaştıracağız?

CEVAP: Bu soru, er-Razi’nin Kur’an’da anlaşılmasında güçlük çekilen meseleler ve cevaplarının içinde geçer. O şöyle der:

Allah’a şikayet, sabra aykırı bir şey değildir. Allah’a şikayette, O’na bir boyun eğme, ibadet ve O’na olan ihtiyacı itiraf etmek manası olduğu için bir tahammülsüzlük olarak değerlendirilmez.

Yakub’un (a.s) şu yakarışı da bu manayı destekliyor:

Ben üzüntü ve kederimi sadece Allah’a şikayet ederim. (Yusuf/86)

Bununla beraber Yakub (a.s) şunu da söylüyor:

Artık bana düşen güzelce sabretmektir. Anlattıklarınıza karşı ancak Allah’tan yardım istenir. (Yusuf/18)

“Sabır şikayeti terketmektir” sözüne gelince bununla kastedilen, kullara şikayettir.

Eyyub (a.s) vücudunda kalbinden ve dilinden başka hastalanmadık bir yer kalmadıktan sonra, şeytanın kendi kavmini: “Eyyub şayet bir peygamber olsaydı bu bela ve musibetler başına gelmezdi. Ve Allah’a dua eder, bundan kurtulurdu” diye vesvese vererek onları fitneye düşürmesinden korktuğu için Allah’tan şifa talebinde bulundu.

Rasûlullah’ın (s.a) Allah’a yakarırken şöyle dediği rivayet edilir:

Rabbim! Sen bilirsin ki benim dilim kalbimdekilerinden farklı bir şey söylemez, kalbim gözlerimin peşinden gitmez, mâlik olduğum şeyler beni oyalamaz; yanımda bir yetim olmadıkça bir şey yemem, yanımda bir aç ve açık olmadıkça karnı tok ve üstü pek gecelemem.

Rasûlullah (s.a) bu sözlerle dua ettiği zaman Allah onu sıkıntıdan kurtarırdı.

Dinimizde yalan nedir zararları nelerdir

Kaçak çalışan birini şikayet etmek caiz mi?

Cevapla