Paylaş
Sıla-i Rahim Nedir? Kısaca
Question
Sıla-i Rahim Ne Demek?
Sıla-i Rahim Hakkında Kısa bilgi
Akraba ilişkileri anlamına gelen “sıla-i rahim” kavramı ile; amca, hala, teyze, dayı ve bunların çocukları, kayın valide, kayın peder ve kayın birader gibi yakınlara karşı insânî, ahlâkî ve sosyal görevler ifade edilir. Bir çok âyet ve hadiste akraba ile ilişkilerin sürdürülmesi ve onların haklarının gözetilmesi emredilmektedir: “?Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının?” (Nisâ, 4/1), “Allah, adaleti, ihsanı ve yakınlara yardım etmeyi emreder?” (Nahl, 16/90), “Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver?” (İsrâ, 17/26) anlamındaki âyetler ve “Akrabalık bağını koparan (cezasını çekmeden) cennete giremez” (Buhârî, Edeb, 11; Müslim, Birr, 18-19), “Fazîletli işlerin en üstünü senden ziyareti kesen akrabanı ziyaret ederek ilişkiyi sürdürmendir” (Ahmed, III, 438) anlamındaki hadisler sıla-i rahmin önemini ve bu görevin nasıl yapılacağını ifade etmektedir. Sıla-i rahim görevi genelde iki şekilde yapılır:
a) Ziyaret etmek, maddî ve manevi yardımda bulunmak, sevinçli ve acılı günlerinde yanlarında olmak.
b) Onlara fiilî veya sözlü olarak her hangi bir zarar vermemek, onları kötülememek, unutmamak ve dargın durmamak.
Akrabalık ilişkilerini sürdürmek farz, bu ilişkileri koparmak ise haramdır. Akrabasını unutmayan, onlar ile ilişkisini sürdüren kimse sevap, aksi davranan kimse ise günah kazanmış olur. Bir kutsî hadiste yüce Allah, akrabalık ilişkisini sürdüren kimse ile ilişkiyi sürdüreceğini, akrabalık bağını koparan kimse ile ise ilişkiyi keseceğini bildirmiştir (Buhârî, Edeb, 13)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
- Aile Fertleri Arasında “Sıla-i Rahim”
- Ehl-i beyt ve Sıla-i Rahim kavramları
- Sıla-i Rahim Nedir? Kısaca
- Sıla-i Rahim kimlerdir? Sıla-i Rahim kimleri kapsar
- Rahimde ürperme nedeni nedir
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 4 )
Sılai rahim akraba ilişkileri demektir. Dede, nine, amca, hala, teyze, dayı ve bunların çocukları ile akrabalık ilişkilerini kesmemek ziyaret etmek sıkıntıları var ise sıkıntılarını gidermek demektir. Sılai rahim farzdır. Sılai rahim yapmamak ise haramdır. Kişi sılai rahim yaparak yakınlarının hal ve hatırını sorarak sevap kazanmaktadır. Aksini yapmak Müslümana yakışmayan bir davranıştır .
SILA-I RAHİM
İSLAMDA SILA-İ RAHİM (AKRABA İLİŞKİLERİ)
Dinimiz bütün insanlara ve hatta hayvanlara iyi davranılmasını emreder. İnsanlar içerisinde iyilik yapılmasını emrettikleri kimseler sıralanırken akrabalar anne babadan sonra gelir. Akrabanın görüp gözetilmesi dini bir terim olarak (sıla-ı rahim) diye ifade edilir. Sıla-ı rahim genel olarak komşular ve akrabalar arasında söz konusu olan iyilik ve ikram, yardımlaşma, dayanışma, ziyaretleşme, hoşgörü, iyi ve kötü günleri paylaşma, davete icabet, hasta ziyareti, bayramlaşma, tebrikleşme, taziye gibi sosyal ve ahlaki görevleri içerir.
Dinimiz sıla-ı rahime büyük önem vermiştir. Okumuş olduğum ayet-i kerimede Allah-ü Teâlâ mealen şöyle buyuruyor: “Ey müminler! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah`tan ve akrabalık hakkına riayetsizlikten de sakının, şüphesiz Allah üzerinizde gözetleyicidir.”(1)
Peygamber Efendimiz de şöyle buyurmuştur: “Allah`a ve ahiret gününe inanan kimse misafirine ikram etsin; Allaha ve ahiret gününe inanan kimse sıla-ı rahimde bulunsun”.(2) Bir kutsi hadiste de Allah Teâlâ; “Kim akrabalık ilişkisini yaşatırsa kendisinin de o kuluna ilgisini sürdüreceğini fakat akrabasını terk edenlerden de ilgisini keseceğini bildirmiştir”.(3)
Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere toplumun birlik ve beraberliğini ve hatta devamlılığının sağlanması için akrabayı ve komşuları gözetip korumamız gerekir. Bir iyilik yapacağımız zaman dini görevlerimiz olan zekât ve sadaka verirken en yakın akrabadan en uzak akrabaya, en yakın komşudan en uzak komşuya doğru muhtaç olanları tespit edip sevindirmeliyiz. Biz bu davranışlarımızla Allah’u Teâlâ’ya karşı olan görevlerimizi yerine getirmiş oluruz hem de muhtaç olan akrabalarımızın bir sıkıntısını giderip duasını almış oluruz. Ayrıcı bu güzel amelleri yapmak kişinin kendisine de maddi ve manevi faydalar sağlar.
Peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: “Rızkının bol olmasını ve ömrünün uzamasını isteyen kimse akrabasını görüp gözetsin”.(4) Akrabaya yapılan iyi davranışların faydalarından biri de akraba arasındaki düşmanlık hislerinin ortadan kalkmasıdır.
Bizler de sosyal ilişkilerimiz için sıla-ı rahimle ilgili anlattığımız hususlara riayet edip üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.
Hutbemizi Peygamber Efendimizin bir hadisi ile bitirmek istiyorum. “Dünya ve ahiret ahlakının en güzelini sana bildireyim mi? Seninle alakasını kesenle ilgilenmen, sana vermeyene vermen sana zulmedeni affetmendir”.(5)
Selamın aleyküm Hayırlı geceler hocam kadın ve erkek aynı iş yerinde çalışması caiz mi?
Ve aleyküm selam ve rahmetullah.
Kadın ve erkeğin aynı ortam içerisinde, aynı yerde çalışmaları dinen doğru değildir.
Allah razı olsun Hocam Rabbim sizi ve sizin gibi Hocalarımızı başımızdan eksik etmesin inşallah