Sınavda hile yapanın kazancı haram mı

Question

Sınavda hile yapanın kazancının hükmü

Hocam bu fetöcüler zamanında kendi çevresinde ki insalara sınav sorularının cevaplarını verdi ve polis oldular şimdi bu insanlar haksızlıkla polis oldu şimdi bu durumda ki kişiler kazancı sürekli haram midir.

Sınavda Hile ve Haram Kazanç

İslam’da doğruluk, adalet ve hakkaniyet temel prensiplerdir. Sınavda hile yapmak ve bu yolla hak edilmeyen bir yere gelmek, sadece kul hakkını ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda haksız kazancı da beraberinde getirir. Bu durumla ilgili, Şâfiî mezhebi de dahil olmak üzere genel İslam hukuku çerçevesinde şu şekilde değerlendirme yapılabilir:


1. Hile İle Elde Edilen Görev veya Mevki

  • Sınavda hile yapmak: İslam’da yasaktır ve büyük bir günahtır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

    “Bizi aldatan bizden değildir.” (Müslim, Îmân, 164) Bu hadis, hile ve aldatmanın ne kadar büyük bir günah olduğunu açıkça ifade eder.

  • Hile ile elde edilen bir görev veya mevki, hakkı olan başka bir kişinin mağduriyetine sebep olur. Bu, kul hakkının en bariz ihlallerinden biridir.

2. Hile İle Elde Edilen Gelir Haram mı?

  • Eğer bir kişi, hile ile bir göreve gelmişse, o görevin kazancı helal kabul edilmez. Çünkü bu kazanç, hak edilmeyen bir işin sonucunda elde edilmiştir.
  • Ancak hile sonrası göreve gelen kişi, işini hakkıyla yapmaya çalışsa bile, o görevde bulunma hakkını ihlal ederek elde ettiği kazanç tartışmalı bir hale gelir.

3. Bu Durumdan Kurtulmanın Yolu

  • Öncelikle, hile yapan kişi yaptığı haksızlıktan dolayı samimi bir şekilde tövbe etmelidir. Tövbe, İslam’da kişinin günahlarının affedilmesi için ilk adımdır.
  • Ayrıca mağdur ettiği kişilere haklarını iade etmesi gerekir. Ancak sınav mağdurlarının kimler olduğunu bilmek veya onlara haklarını iade etmek mümkün olmayabilir. Bu durumda, kişi mümkün olduğunca hayır işler yaparak ve Allah’a sığınarak bu hakkı telafi etmeye çalışmalıdır.
  • Görevi bırakmak veya haksız kazanılan mevkiden ayrılmak, işin kul hakkı boyutunu hafifletebilir. Çünkü haksız elde edilen bir mevkide kalmaya devam etmek, günahın devamı anlamına gelebilir.

4. Hile İle Polis Olanların Durumu

  • Eğer bir kişi hile ile polis olmuşsa, bu görevinin kazancı da helal kabul edilmez. Çünkü bu kişi, bu pozisyonu hak eden başka bir kişinin hakkını gasp etmiştir.
  • Ancak bu kişiler, samimi bir şekilde tövbe eder, ellerinden geldiğince haksızlığı telafi etmeye çalışır ve mevkilerini hak ettikleri bir şekilde kazandıklarını ispat edecek adımlar atarlarsa, durum değişebilir.

Sonuç

Hile ve aldatma ile elde edilen kazanç haramdır ve bu durum kul hakkını da içerir. Hile yapan kişi tövbe edip, haksızlığını telafi etmeye çalışmalı ve mümkünse bu görevi bırakmalıdır. Haksız bir şekilde elde edilen mevkide bulunmaya devam etmek, kul hakkını ve haksız kazancı sürdürmek anlamına gelir. Bu konuda sorumluluk kişilere aittir ve ahirette hesabı ağır olabilir.

Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-01-15T15:33:31+03:00

    Sınavda hile yapmak, dürüstlük ve adaletle bağdaşmadığı için İslam’a göre haramdır. Müslümanlar, hayatta her konuda doğru ve dürüst olmaya teşvik edilirler. Sınavlarda da gerçek bilgi ve çabalarına göre değerlendirilmelidirler. Hile yapmak, hem kişiye hem de topluma zarar verir ve etik olmayan bir davranış olarak kabul edilir. Ayrıca, hileyle kazanılan başarı, gerçek bir kazanç olmadığı için manevi olarak da insanı olumsuz etkileyebilir. İslam’da haram, sadece fiilen yapılması yasak olan şeylerle ilgili değil, aynı zamanda kalp ve niyetle de doğru olanı tercih etmekle ilgilidir.

    En iyi cevap

Cevapla