Sineğin bir kaba düşmesi hadisi ve açıklaması

Question

Sineğin Bir Kaba Düşmesi

Sinegin bir kaba dusmesi hadisi ve aciklamasi

SORU: Peygamberimizin şöyle dediği rivayet ediliyor:

Sizden birinizin kabına bir sinek girerse, onu tam daldırsın. Çün kü onun bir kanadında zehir, diğerinde ise şifa vardır.

Bu hadis sahih midir? Sahih ise ne manaya gelir?

CEVAP: Evet bu hadis sahihtir. İmam Buharı onun Sahihinde rivayet etmiştir. Ebu Hüreyre (r.a) Hz. Peygamber’in (s.a) şöyle dediğini rivayet etmiştir.

Sizden birinizin kabına bir sinek batarsa, onun tamamını daldırın. Sonra onu atın, çünkü onun bir kanadında zehir, diğerinde ise, şifa vardır.

Ayrıca, Ebu Dâvud, Neseî, İbn Mace, Darimi, Ahmed b. Hanbel de bu hadisi rivayet etmişlerdir. Bu el-Mu’cemu’l-Müfehres li-eUFaııl Hadis isimli eserde de belirtiliyor.

Onu batırırı emri bir farzı veya bir vacibliği gerektirmiyor. O ancak irşat ve yönlendirmek için verilen bir emirdir. Çünkü burada derde karşı, ilacı devreye sokmak söz konusudur. Bu rivayeti bazı doktorlar da takviye etmişlerdir. Çünkü sinek bir kanadında zararlı mikrop, diğer kanadında ise faydalı veya mukavemet gösteren mikrop taşıyor, yani onun bir kanadında zehir, diğerinde ise, panzehir vardır.

İmam Hattabî diyor ki:

Nasipsiz bir kısım insanlar bu hadis üzerinde ileri geri konuşuyorlar. Ve ‘Dertle derman nasıl oluyor da bir sineğin kanatlarında bir araya geliyor!? Geldiğini farzetsek bile zehirli veya şifalı kanadının hangisi olduğunu nasıl bileceğiz?’ diyorlar.

Bu çok cahilce bir sorudur. Çünkü bir çok hayvan, zıtları kendi vücudunda barındırıyor. Allah onları o hayvanda yanyana getirmiş. Hayvanın kuvvetini de onda kılmıştır. Arıya ev kurup bal yapma ilhamını veren kudret, karıncaya ihtiyacı kadar yiyeceğini depolamayı ilham eden, taneyi -yeşerip bozulmaması için- ikiye bölmeyi ilham eden kudret sineğe de önce bir kanadını daha sonra diğer kanadını kullanmayı ilham edebilir.

İbn Cevzi de şöyle diyor:

Bu fikri ileri sürenin görüşü çok garip değildir. Cevap verilemeyecek kadar zor değildir. Çünkü bal ansının yukarısında bal, aşağısında ise zehir vardır. Zehiri öldürücü olan yılanın eti, zehirli hastalıklarda tiryak olarak kullanılır. Sinek, ismid otu ile karıştırılarak göze sürme ve kuvvetlendirici olarak kullanılır.

Bazı doktorlara göre de sinekte zehir vardır. Bu da bir yeri ısırdığında kendini gösterir. Çünkü ışınlan yer şişer ve kaşınır. Bu onun silahıdır. Sinek istemediği bir yere düşerse, ilk defa o silahını kullanır.

Allah’ın Rasûlü bu silaha mukabil, diğer kanatta olan şifayı kullanmayı emrediyor. Böylelikle iki madde birbirlerini karşılarlar, birbirlerini nötrleştirirler. Ve Allah’ın izniyle zarar da bertaraf olmuş olur.

Sinek düşen yemek yenir mi

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-03-09T23:23:27+03:00

    “Sinek bir kaba düştüğü zaman onu tam daldırsın. Çünkü onun bir kanadında zehir, diğerinde ise şifa vardır.”

    Bu hadis-i şerif sahih bir hadistir. Bir çok hayvanın zehiri de olduğu gibi panzehiri de kendisinde bulunmaktadır. Sinekte bunlardan biridir. Tıbbın araştırmalarına göre, sinekte zehir vardır. Çünkü insanı ısırdığında o bölgede kızarıklık meydana gelmektedir. Böylelikle Rasulullah (sav) sinek bir kaba düştüğü zaman onun iki kanadının da kaba batırılmasını istiyor. Çünkü zehirli kanadı hangi tarafta olduğu bilinmemektedir.

    Buna mukabil Rasulullah (sav)’in bu emri farz veya vacip gibi telakki edilmemektedir. İnsanları yönlendirmek için sadece bir tavsiyedir. Dileyen bu uygulamayı yapar, dileyen de yapmaz.

Cevapla