Sinirliyken istemeden kalp kırmak

Question

Selâmün aleyküm hocalarım. Bazen istemeden sinirli oluyorum ve o süre içerisinde tavırlı hareketlerde veya konuşmalarda bulunabiliyorum karşımdaki kişilere. Kardeşime biraz tavırlı konuştum az önce ve şimdi pişman oldum. Kalp kırmanın çok kötü bir şey olduğunu biliyorum. Sinirlilik halinde istemeden kalp kırmak günah mıdır ve kul hakkıma girer mi ? Allah hepimizi affetsin frown


Aleykümselam kardeşim imtihandasın biliyorsun Allah da o ana bakıyor biliyorsun Allah seni imtihan ediyor
o sırada öfkeni tutman gerekiyor, öfkeleneceksin ama öfkelendiğinde elini, dilini tutmayı bil. Lütfen git kardeşinden sana kızdım kendimi tutamadım de özür dile kendisinden,Kardeşin senin o sen bir şey istediğin zaman sana yardım ediyor değil mi, abi olarak yapman gerekenonun yanlışında ona kızmak değil ona doğrusunu öğretmektir.yarın Allah bu kendini tutamıyordu bu yüzden bunu suale tutmayacağım demeyecek.Allahın bu imtihanını kendini tutarak geçebilirsin.​​​​​​

CEVAP:

Aleykümselam kardeşim,

Öfke insanın fıtratında var olan bir duygudur ve bazen istemeden de olsa insanı yanlış davranışlara sürükleyebilir. Ancak önemli olan, bu öfkeyi kontrol etmeye çalışmak ve zarar vermemektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), öfkeyi kontrol etmeyi öğütlemiş ve şöyle buyurmuştur:

“Güçlü kimse, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman kendini tutabilendir.” (Buhârî, Edeb, 76; Müslim, Birr, 107)

Senin de söylediğin gibi kalp kırmak kötü bir şeydir ve kul hakkına girebilir. Eğer istemeden kardeşinin kalbini kırdıysan, ona gidip gönlünü almak en güzel davranış olur. Allah Teâlâ kul hakkını çok önemsemiş ve kişinin, hakkına girdiği kimseden helallik almasını istemiştir. Çünkü kul hakkı, ancak kulun affıyla bağışlanır.

Öfkelendiğinde sabretmek ve kendini kontrol etmek, Allah katında büyük bir erdemdir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:

“Onlar ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah, iyilik edenleri sever.” (Âl-i İmrân, 3/134)

Bu yüzden, öfkeni kontrol etmeye çalışmak ve hatanı fark ettiğinde telafi etmek en doğru yol olacaktır. Gidip kardeşinden özür dileyerek gönlünü al, böylece hem onun kalbini kazanırsın hem de Allah’ın rızasına daha yakın olursun. Rabbim hepimize öfkemizi kontrol edebilmeyi nasip etsin.

Allah affedicidir, affetmeyi sever. İnşallah sen de bu hatandan dolayı tövbe edip, bir daha böyle bir durumda sabırlı olmaya çalışırsan, Allah Teâlâ da seni affeder. 🙏

Allah’a emanet ol.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Sinirliyken istemeden başkalarının kalbini kırmak gerçekten zor bir durum olabilir. Sinirli olduğumuzda bazen kelimelerimizi doğru seçemeyebiliyoruz ya da tepkilerimiz daha sert olabiliyor. Ama önemli olan, fark edip üzgün olduğumuzu gösterebilmek. O kişiye ne olduğunu, neden öyle davrandığınızı açıklamak ve ondan özür dilemek, kırdığınız güveni tekrar inşa edebilir. Peki, böyle bir durumla karşılaştığında genelde nasıl hissediyorsun?

    En iyi cevap

Cevapla