Sinüzit akıntısı abdesti ve namazı bozar mı

Question

Sinüzit akıntısı abdesti ve namazı bozar mı

Sinuzit akintisi abdesti ve namazi bozar mi

Selamün aleyküm. Sinüslerden akan akıntı ağıza gelmeden, direkt olarak boğaza inip yutkunarak mideye giderse namaz bozulur mu. (Şafii mezhebine göre)
NAMAZI bozar mı. (Ağıza gelmeden boğaza inip yutkunarak mideye giderse)


Sinüzit akıntısı yani geniz akıntısı boğazdan ağza doğru gelmediği sürece yutmak namazı bozmaz orucu da bozmaz.
Geniz geniz akıntısı dışarı çıkmış ise buruna ve ağıza gelmiş ise artık yutulmamalı yoksa namaz bozulur oruçluysa orucu da bozar.
Sinüzit sinüzit akıntısını bilmiyorum Allah başa vermesin burun akıntısı geldiği zaman kişi namazda olduğu halde cebinden mendili çıkarıp silebilir namaz bozulmaz.
Bu hüküm şafi ile Hanefi mezhebi arasında bir fark yoktur

Abdestliyken sinüzit akıntısı geniz akıntısı ve balgamı yutmak abdesti bozmaz abdeste hiçbir zararı yoktur


Teşekkür ederim hocam. Bu durum bende kronik bir hastalık. Gelen akıntıyı yutkunmaz isem çok sıkıntı çekiyorum. Ve bu güne kadar kıldığım namazlar da yutkundum. Ve namazı bozduğunu da bilmiyordum. Benim ne yapmam gerekiyor. Şu andan sonra yutmamak için çaba göstereceğim. Daha önceki namazlarım ne olacak. Benim durumum zaruriyet hükmüne girer mi. Ve ben Allah’a sığınıyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim hocam. Teşekkür ederim. Allah’a emanet olun.


Sinüzit hastalığından dolayı sürekli burnu akan kişi mazeret sahibi sayılır. Namaz sırasında ne kadar akarsa aksın namaza zarar vermez tıpkı sürekli idrara akan ya da gaz kaçıran gibi…

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    1
    2024-10-14T19:28:13+03:00

    Şafii mezhebine göre sinüzit veya geniz akıntısı boğazdan ağza gelmeden doğrudan yutulursa bu durum abdesti ve namazı bozmaz. Eğer bu akıntı ağıza veya buruna gelir ve oradan yutulursa, bu durumda namaz ve oruç bozulur. Ancak akıntı boğaza gelip yutulmuşsa, abdeste de zarar vermez.

    Sinüzit akıntısı kronik bir rahatsızlık olduğu ve bu durum sürekli devam ettiği için zaruret hükmüne girebilir. Bu tür durumlarda, kişinin elinden geleni yapması ve bu konuda Allah’a sığınması yeterlidir. Daha önceki namazlarınız da bu bilgiyi bilmediğiniz için inşallah geçerlidir ve bu konuda Allah’tan af dileyerek ibadetlerinize devam edebilirsiniz. Allah şifanızı versin ve ibadetlerinizi kabul etsin.

    En iyi cevap
    0
    2024-11-01T23:28:36+03:00

    Abdestliyken sinüzit akıntısı geniz akıntısı ve balgamı yutmak abdesti bozmaz abdeste hiçbir zararı yoktur

  1. İslam fıkhına göre sinüzit veya başka bir sebeple oluşan burun akıntısı, abdesti bozan bir durum değildir. Burun akıntısı, insanın kontrolü dışında gerçekleşen doğal bir durumdur ve abdestin geçerliliğini etkilemez. Ancak şu durumlar dikkate alınmalıdır:

    Namaz sırasında akıntının temizlenmesi: Namaz kılarken burun akıntısı olursa, mümkünse temiz bir mendil veya peçeteyle silinebilir. Bu, namazın sıhhatini etkilemez.

    Hijyen ve temizlik: Eğer akıntı cilde veya elbiseye bulaşırsa, bu bölgeyi temizlemek iyi bir alışkanlıktır. Ancak burun akıntısı genellikle necâset (pislik) olarak kabul edilmez ve elbiseyi veya abdesti bozmaz.

    Abdestin bozulması: Abdest, yalnızca büyük veya küçük hadesten (örneğin, idrar, dışkı, kanama, ağız dolusu kusma gibi durumlar) dolayı bozulur. Sinüzit akıntısı bu kapsamda değerlendirilmez.

Cevapla