Son 10 kısa surenin kısaca ana fikri

Question

Kuranda son 10 sure hakkında kısaca bilgiler

Son 10 kisa surenin kisaca ana fikri

Fil, Kureyş, Kafirun, Nasr, Maun, Kevser, Tebbet, ihlas, felak ve nas surelerinin kısaca ana fikri

Fil suresi ana fikri / konusu

Fîl sûresi Mekke’de inmiştir. Bu sûre “Ashâb-ı fîl, Fîl Ordusu” kıssasını anlatır. Bunlar Kabe-i Muazzama’yı yıkmak istedikleri zaman Allah onların tuzaklarını başlarına çevirdi evini onların tasallut ve taşkınlıklarından korudu. Dudağı yarık Ebrehe ordusu üzerine en zayıf mahlûklarını gönderdi. Bunlar, ayak ve gagalarında küçücük taşlar taşıyan kuşlardı. Fakat bu taşlar, öldürücü kurşunlardan daha öldürücü ve yok edici idi. Neticede Yüce Allah onları yok edip köklerini kazımıştır. Bu mühim tarihi hadise kâinatın efendisi Hz. Muhammed (s.a.v)’in doğum yılı olan milâdî 570 senesinde meydana gelmiştir. Bu, peygamber olmadan önce onun peygamberliğinin doğruluğuna işaret eden en büyük harikulade hâdiselerdendir

Kureyş suresi ana fikri / konusu

Bu mübarek sûre, Yüce Allah’ın Mekke halkına verdiği büyük nimetlerden bahseder. Şöyle ki: Onların, ticaret için kışın Yemen’e, yazın Suriye’ye olmak üzere iki seferleri vardı. Yüce Allah Kureyş’e, birçok nimeti arasında iki büyük nimet ihsan etmişti: Bunlar emniyet ve istikrar ile zenginlik ve bolluk nimetleri idi: “Kendilerini açlıktan doyuran ve her türlü korkudan emin kılan bu evin Rabbine kulluk etsinler.”

Kafirun suresi ana fikri / konusu

Kâfirim sûresi Mekke’de inmiştir. Allah’ı birleme, şirk ve sapıklıktan uzak olmayı açıklayan sûredir. Müşrikler Hz Peygamber (s.a.v)’i anlaşmaya çağırdılar ve bir sene onun kendi ilâhlarına ibadet etmesini bir sene de kendilerinin onun ilahına ibadet etmelerini teklif ettiler. Bunun üzerine kâfirlerin bu heveslerini kesmek, iki grup yani mü’minlerle putperestler arasındaki çekişmeyi gidermek ve bu sapık fikrin ne şimdi ne de gelecekte uygulanmasının mümkün olmayacağını kafirlere bildirmek üzere bu sûre indi

Nasr suresi ana fikri / konusu

Nasr sûresi Medine’de inmiştir. Bu sûre Mekke’nin fethinden bahseder. Bu fetihle müslümanlar kuvvetlenmiş, İslâm Arap yarımadasında yayılmış, şirk ve sapıklığın tırnakları sökülmüştür. Bu feth-i mübîn ile insanlar Allah’ın dinine girmiş, İslâm bayrağı yücelmiş ve putperestlik yıkılmıştır. Vukuundan önce Mekke fethinin haber verilmesi, Hz. Muhammed (a.s)’-in peygamberliğinin doğruluğunu gösteren en açık delillerdendir.

Maun suresi ana fikri / konusu

Bu sûre Mekke’de inmiştir. Özet olarak iki grup insandan bahseder. Bunlar:
1. Allah’ın nimetini inkâr eden nankörler, hesap ve ceza gününü yalan sayan kâfirler.
2. Yaptığı amelle Allah’ın rızasını kastetmeyen aksine gösteriş için amel edip namaz kılan münafıklar.
Allah Teâlâ, bunlardan birinci grubun kötü sıfatlarından bazılarını anlatır. Bunlar yetimi hor görür, terbiye için değil de sertlik olsun diye, yetimin yaptıklarını engellerler. Hayır yapmazlar. Yoksulun ve fakirin hakkını başkalarına hatırlatmak şeklinde dahi iyilikte bulunmazlar. Onlar ne Rablerine ibadet ederek güzel amel işlerler, ne de insanlara iyilik ederler.
ikinci gruba gelince, bunlar, namazlarından gaflet içinde olan münafıklardır. Namazları vakitlerinde kılmazlar. Manasını bilerek değil, şeklen namaz kılarlar, amellerini gösteriş için yaparlar. Sûre bu iki grubu da azap ve helak ile tehdit eder. Bu yaptıklarının, hayret edilecek ve yadırganacak bir şey olduğunu gösteren bir üslupla, bunun büyük bir çirkinlik olduğunu bildirerek onları şiddetli bir şekilde kınar

Kevser suresi ana fikri / konusu

Kevser sûresi Mekke’de inmiştir. Yüce Allah’ın, dünya ve âhirette çok hayır ve büyük nimetler vererek değerli Peygamberine (s.a.v.) lütfettiği nimetlerden bahseder. Kevser nehri bunlardan biridir. Daha başka bol ve büyük hayırlar da vardır. Sûre, Hz. Peygamber (a.s)’i Allah’a (c.c.) şükür olsun diye namaz kılmaya devama ve kurban kesmeye çağırır.
Bu mübarek sûre, düşmanlarının rezil olacağını Rasulullah (s.a.v)’a müjdeleyerek sona erer. Ona buğz edenleri zelillik, hakirlik, dünya ve âhirette her türlü iyilikten kesilmiş olmakla niteler. Onlar böyle iken, Rasulullah (s.a.v) minare ve minberlerde anılacak ve şerefli ismi herkesin dilinde kıyamete kadar ebedî kalacaktır

Tebbet (mesed) suresi ana fikri / konusu

Mesed sûresi Mekke’de inmiştir. Buna “Leheb” ve “Tebbet” sûresi de denir. Bu sûre, Allah ve Rasûlünün düşmanı Ebû Leheb’in helakinden bahseder. Ebû Leheb Hz. Peygamber'(s.a.v.)e aşın düşmanlık yapar; onun davetini sabote etmek ve insanların ona iman etmelerine engel olmak için işini gücünü bırakır, onun peşine düşerdi. Sûre onu, âhirette gireceği ve kızaracağı tutuşturulmuş bir ateşle tehdit eder. Eşinin de onunla beraber ateşe gireceğini anlatır ve onun şiddetli Özel bir ateşle cezalandırılacağını bildirir. Bu azap, daha şiddetli ve herkesin ibret alacağı şekilde cezalandırmak için, onun boynuna dolanan bir iptir ki, onunla cehenneme doğru çekilecektir

İhlas suresi ana fikri / konusu

İhlâs sûresi Mekke’de inmiş olup bir ve tek olan Allah’ın sıfatlarından bahseder. O, kemal sıfatlarım kendisinde toplayan, dâima kendisine başvurulan, hiçbir şeye muhtaç olmayan, noksan sıfatlardan, cinsi ve benzeri olmaktan uzak olan Allah’tır. Bu sûre, aynı zamanda, teslise inanan hristiyan-ları ve Allah’ın evladı ve nesli olduğunu iddia eden müşrikleri reddeder

Felak suresi ana fikri / konusu

Felâk sûresi Mekke’de inmiş olup bu sûre de kullara, yaratıklarının ve karardığı zaman gecenin şerrinden Allah’ın himayesine girmeleri, yücelik ve saltanatına sığınmaları öğretilmektedir. Çünkü gece ruhlar yalnızlık hisseder kötü ve ahlâksız kimseler etrafa yayılırlar. Sûre aynı zamanda bütün kıskanç, büyücülerden de Allah’a sığınmayı öğretir. Bu sûre, Rasulullah (s.a.v)’ın, nefsini Allah’ın korumasına havale ettiği “Muavvizeteyn” denilen iki sûreden biridir.

Nas suresi ana fikri / konusu

Nâs sûresi, Mekke’de inmiş olup Muavvizeteyn sûrelerinin ikincisidir. Bu sûrede en büyük düşman olan İblîs ve onun türlü vesveselerle insanları aldatan yardımcıları insan ve cin şeytanlarının şerrinden efendilerin efendisine sığınma ve korunmasına girme konusu anlatılmıştır.
Bu Yüce Kitap, hem güzel başlama hem de güzel bitirmeyi sağlamak için Fatiha ile başlamış Muavvizeteyn ile sona ermiştir. Bu son derece güzel bir şeydir. Çünkü kul, işin başından sonuna kadar Allah’tan yardım ister ve O’na sığınır.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-01-24T19:56:28+03:00

    Kur’an-ı Kerim’in son on suresi, genellikle kısa ve anlamca derin mesajlar içerir. Her birinin temel konusunu kısaca şöyle özetleyebilirim:

    İhlas Suresi (112. sure): Allah’ın birliğini, benzersizliğini ve eşi benzeri olmadığını vurgular. Allah’a özgü olan tekliğin ifade bulduğu bir sure.

    Felak Suresi (113. sure): İnsanları her türlü kötülükten, karanlıklardan ve hasetçilere karşı Allah’a sığınmaya çağırır. İyi niyetle dua etmenin önemine dikkat çeker.

    Nas Suresi (114. sure): Şeytanın ve kötü düşüncelerin insana zarar vermemesi için Allah’a sığınmayı öğütler. Ruhsal korunma ve yardım dileği içerir.

    Maun Suresi (107. sure): İbadetleri sadece gösteriş için yapan, yardımlaşmaya ve merhamete yabancı olanların eleştirisi yapılır. Gerçek inancın sadece ritüellerle değil, amellerle ölçüldüğü vurgulanır.

    Kafirun Suresi (109. sure): İslam’a dair kesin bir tavır koyar, inkarcılarla herhangi bir uzlaşma olamayacağı anlatılır. Gerçek inancın, Allah’a olan teslimiyetin her şeyin önünde olduğu vurgulanır.

    Nasr Suresi (110. sure): Allah’ın yardımının geldiği, zaferin ve islam’ın yayılmasının müjdelendiği bir sure. İslam’ın zaferini, Allah’a teşekkür ve dua ile tamamlamak gerektiği anlatılır.

    Lahab Suresi (111. sure): Ebu Leheb ve karısının iman etmedikleri için karşılaştıkları ceza anlatılır. İslam’a karşı düşmanlık gösterenlerin sonu kötü olacaktır.

    Ikhlas Suresi (112. sure): Yalnızca Allah’a has bir ibadet anlayışı ve sadece O’na yönelme öğüdü verilir. Allah’ın tekliği ve benzeri yoktur.

    Fatiha Suresi (1. sure): Allah’a hamd ve dua ile başlar, O’na yardım ve rehberlik istenir. İslam’ın temel duasıdır ve Kur’an’ın özüdür.

    Kıyamet Suresi (75. sure): Kıyamet günü, insanların yeniden dirilmesi, ölümden sonraki yaşam ve ahiretteki hesapla ilgili bilgiler verir.

    Her biri, insanlara inançlarını pekiştirmek, doğru yolu göstermek ve ahlaki sorumlulukları hatırlatmak için önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla