Son oturuşta Rabbena dualarını okuyamamak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Son oturuşta Rabbena dualarını okumanın hükmü nedir?

 

SORU:
Cemaatle namaz kılan hanefi biri son oturuşta daha salli barik okurken imam selam veriyor. biz bu durumda rabbenaları okuyamadan selam veriyoruz. Yani yetiştiremiyoruz, özellikle teravih namazlarında çok oluyor. namaz bu şekilde geçerli mi Rabbenaları okuyamazsak ?
#sonoturuş #tahiyyat



CEVAP:

Her Müslüman biri mi ilmihal okumalı kıldığı namazın farzlarını ve sünnetlerini öğrenmelidir

Namazın namazın sonunda yani son oturuşta rabbena Atina rabbenağfirli dualarını okumak sünnettir farz değildir dolayısıyla okunmadığı zaman bilerek veya bilmeyerek cemaat ile veya tek başına olsun fark etmez namaz geçerlidir hiçbir zararı yoktur
​​​​​​​Lütfen bir tane Diyanet İslam ilmihalini alın okuyunuz.

 

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. Murat avatarı
    1
    2022-08-15T05:50:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namazda son oturuşta okuduğumuz “Rabbena,..” dualarını ve anlamlarını nedir?

    Namazda son oturuşta “Rabbenâ âtina” ve “Rabbenağfirli” dualarını okumak sünnettir. Bu duaları okumakla kişi sünnet sevabı kazanır. Okumamaktan dolayı namaz bozulmaz. Ancak sünnet sevabından mahrum kalınmış olur. Okunuşları şöyledir:

    Rabbenâ âtinâ duası:

    “Rabbenâ âtinâ fid-Dünyâ haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr.”(Bakara, 2/201)

    Anlamı: “Yine onlardan: ‘Ey Rabbimiz! Bize dünyada bir güzellik ve ahirette de bir güzellik ver ve bizi ateş azabından koru!’ diyenler vardır.”

    Rabbenağ firlî duası:

    “Rabbenağfirlî ve li vâlideyye ve lil mü’minîne yevme yekûmul hisâb.”(İbrahim, 14/41)

    Anlamı: “Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!”

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslami namazda (Namaz), teşehhüd olarak bilinen son oturuş, belirli duaların ve bereketlerin okunduğu çok önemli bir bölümdür. Bu oturuşta okunabilecek dualar arasında Kuran’da yer alan özel dualar olan Rabbena duaları da yer alır.

    Rabbena dualarının teşehhüdde okunması şiddetle tavsiye edilmekle birlikte, namazın sıhhati için mutlak bir şart değildir. Son oturuşta Rabbena namazını kasten veya unutarak terk eden kimsenin namazı sahihtir.

    Bununla birlikte, büyük manevi öneme sahip oldukları ve Allah’la bağlantı kurmanın ve O’nun rehberliğini, merhametini ve bağışlamasını istemenin bir aracı olarak hizmet ettikleri için, Rabbana dualarını öğrenmek ve Teşehhüd’e dahil etmek için çaba sarf etmek önemlidir. Kuran’da bahsedilen çeşitli Rabbena dualarını tanımaya ve namaz sırasında bunları teşehhüde dahil etmeye çalışmak teşvik edilir.

    Namazı bitirdikten sonra, son oturuşta Rabbena namazlarını kaçırdığını anlarsa, kaçırdığı duaları ayrı ayrı veya bir sonraki namazda kılabilir. Rabbana dualarının doğru bir şekilde okunması ve anlaşılması hakkında bilgi aramak, bunların Teşehhüd’e dahil edilmesini sağlamaya ve duanın manevi deneyimini geliştirmeye yardımcı olabilir.

  3. komutan
    0
    2023-07-03T21:57:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Son oturuşta “Rabbena” dualarını okumanın hükmü İslam dininde önemli bir konudur. Son oturuş, namazın sonunda oturarak yapılan bir bölümdür ve bu bölümde çeşitli dualar okunur.

    “Rabbena” duaları, “Ey Rabbimiz” anlamına gelir ve namazın son oturuşunda Allah’a yönelerek O’ndan dileklerde bulunulur. Bu dualar, Peygamber Muhammed (s.a.v.) tarafından öğretilmiş ve uygulanmıştır.

    “Rabbena” duaları, namazın son oturuşunda okunmasının önerildiği veya sünnet olduğu kabul edilen dualardır. Bunlar, özellikle Rabbimize teşekkür etmek, O’ndan bağışlanma dilemek, cennet ve mağfiret gibi dileklerde bulunmak için kullanılır.

    Herhangi bir “Rabbena” duasını okumanın namazın geçerliliği için zorunlu bir şart olmadığı, yani farz veya vacip olmadığı kabul edilir. Ancak, Peygamberimiz (s.a.v.) ve sahabenin bu duaları sıkça okudukları ve önerdikleri bilinmektedir. Bu nedenle, namazın son oturuşunda “Rabbena” dualarını okumak sünnete uygun bir davranış olarak kabul edilir ve salih bir amel olarak değerlendirilir.

    Namazın son oturuşunda hangi “Rabbena” dualarının okunabileceği konusunda çeşitli rivayetler bulunsa da en yaygın olarak bilinenleri arasında “Rabbena atina” (Bize iyilik ver), “Rabbenağfirlî ve li-vâlideyye” (Ey Rabbim, beni ve anne-babamı bağışla), “Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kınâ azâbe’n-nâr” (Ey Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru) gibi dualar bulunur.

    Sonuç olarak, “Rabbena” dualarını namazın son oturuşunda okumak sünnete uygun bir davranıştır ve salih bir amel olarak değerlendirilir. Bu dualar, Allah’a yönelik bir niyaz ve dileklerin ifadesidir ve namazın sonunda O’na teşekkür etmek, bağışlanma dilemek ve dileklerde bulunmak amacıyla okunurlar.

Cevapla