Sosyal hayatta ırkçılığın etkileri

Question

Sosyal hayatta ırkçılığın etkileri

Bırını tanıdım. Bı süre konustık baya. İyi bı İnsan ondan yana şüphem yok. Bi süre konustuk sonrasında sonrasında bı engel cıktı karsımıza. Konu benım kürt olmam onunda Türkçü bi insan olması. Ve aşırı derecede tutucu. Bız daha konusmadan önce o benı rüyasında görmus bı sınıfta ben o ve teyzesi vardık teyzesi din hocası ve bende kapalıymısım. O kadar farklı bı İnsan kı bı takıntı rahatsızlıgı var. Bana benım ıcın benden vazgevtıgını söyledi. Ölmeyi cok istiyor. Zamanında intihara bile kalkışmıs. Dini bilgisi de yuksek bı cocuk su an öyle bı seyı asla yapmaz. Ama hayata dair yasamak gıbı bı hevesi yok. Her gun ölmek ıcı in dua eden bırı her namazında. Sımdi dusunuyorum acaba o benım imtihanım mı. Bı baskası olsa biraz daha ırkçılığa kaçan düşüncelerınden dolayı onu bırakır gider bı daha arkasıa bakmazdı. Eger ben öyle yaparsam diger kimselerden bı farkım olmaz. Onu bu yanlıs düşüncelerden nasıl döndürebılırı ya da döndürmelı mıyım. Bu bir imtihan mı



IRKÇILIK NE KÖTÜ

İSLAM IRKÇILIĞI REDDEDER

Yeryüzünde yaşayan insanların dilleri, renkleri farklı olduğu gibi ırkları da farklıdır. Kitabımız Kur’an-ı Kerim‘de şöyle buyrulmuştur: ‘Ey İnsanlar! Şüphe yok ki; biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık…(1)
Bununla birlikte İslam, kavmiyetçiliği ve kabileciliği yasaklamış, “mü’minlerin ancak kardeş” ( 2) olduğunu belirtmiştir. Soy ve nesebe dayalı üstünlüğü reddeden dinimiz, takvada yani Allah’a kullukta üstünlüğü esas almıştır. Bütün insanlığa gönderilen Peygamber Efendimiz Veda hutbesinde şöyle buyurmuştur:
Ey insanlar! Rabbiniz birdir, babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Arap’ın Arap olmayana takva dışında bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır. Allah yanında en makbul olanınız en muttaki olanınızdır.

Peygamber efendimizin hayatına baktığımızda kardeşliği tesis ettiğine dair uygulamalarını görürüz. O, cahiliye insanı arasında yaygın olan kabilecilik hastalığını ve kabileler arasındaki savaşları sona erdirmiş ve hicret eden Mekke’li Müslümanları Medine’li Müslümanlarla kardeş ilan etmiştir.

Dinimiz İslam, kardeşlik dinidir. İnsanlar kan bağı ile kardeş olduğu gibi din bağı ile de kardeştir. Kardeşler arasında birlik beraberlik önemlidir. Kardeşler arasındaki dayanışma, birlik ve beraberlik kuvvetli olursa, o toplum huzurlu ve mutlu olur. Bu nedenle aynı Allah’a iman eden, aynı kıbleye yönelen bizler, kardeşlik hukukumuzu güçlendirmeliyiz. Rengimiz, dilimiz, makam ve mevkimiz ne olursa olsun, kardeşliğimizi bozacak tavır ve davranışlardan sakınmalıyız.

Ayet-i kerime mealiyle bitirmek istiyorum:
“ Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz” (3)

Allah, birlik ve beraberliğimizi daim etsin.
—————————

1- Hucurat,13
2. Hucurat, 10

3.Al-i İmran,103

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla