Sözlüyü Görmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal


SORU: Kendisine görücü gelen erkeğin karşısına tesettürlü olarak çıkan kız için, “onun güzelliğini görebilmek için kısa bir elbise içinde olmasını arzu ederdim” diyerek onu istemekten vazgeçen erkek hakkında ne dersiniz? Dinin bu konudaki görüşü nedir?

CEVAP: Evvela rabbini razı etmek için O’nun emrine uyarak örtünen genç kızı tebrik ediyorum. Çünkü iffetini koruyan, Allah için örtünen kızların sayısı azalmıştır. Ne kadar çok olursa olsun batıl da hakka dönüşmez.

Kızın tesettürüne kızıp istemekten vazgeçen genci de kınıyorum. Çünkü bu genç kız, Allah’ın emrini yerine getirmiş, açılması haram olan yeri örtmüştür. Açılmanın çok yaygın olduğu bir dönemde bir genç kızın kapanması takdire şayandır. O gencin onu takdir etmesi gerekiyordu.

Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir. (Ahzab/59)

Allah (c.c) Nur suresinde de şöyle buyuruyor:

Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar. Namus ve iffetlerini esirgesinler, görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine (kadar) örtsünler… (Nur/31)

Yine aziz ve celil olan Allah şöyle buyuruyor:

eski cahiliye adetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın… (Ah-zab/33)

Din sözlünün sözlüye yanında bir mahremin bulunması şartıyla bakmasını mubah kılmıştır. Niyet doğru olduğu sürece tek başına kalmadan görüşebilirler.

Şunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Dinin kadın için belirlediği avret yerini kapatması lazımdır. Hür kadınların avret mahalli bütün hukukçuların üzerinde ittifak ettiği gibi, bütün bedenidir. Yüz eller ve ayaklar bundan müstesnadır. Bu en geniş fıkıh mezhebine göredir.

Bazı âlimler bunu biraz daha genişleterek, kadının kollarının yarısına kadar açabileceğini, söylüyorlar. Bunu da İbn Cerir et-Taberi’ye dayandırıyorlar. İbn Cerir “Görünen kısımları müstesna olmak üzere zinetlerini teşhir etmesinler” ayetinin tefsirinde Katade’nin Peygamber1 den şöyle rivayet ettiğini söylüyor: Hz. Peygamber dedi ki: (Kolunun yansından tutarak) Allah ve ahiret gününe inanan bir kadına kolunun burasına kadar açmasından başka helâl olmaz.

Yine İbn Cerir, İbn Cüreyc’ten o da Hz. Aişe’den (r.a) şöyle dediğini rivayet etmiştir:

Ana-bir kardeşimin kızı yanımda iken Hz. Peygamber odama girdi ve yüzünü çevirdi. “Ey Allah’ın Rasûlü! O kardeşimin kızıdır, yaşı da gençtir” deyince, Rasûlullah buyurdu ki: Kız buluğ çağına erdikten sonra yüzünden (ve kolunun yansından tutarak) ve bundan başka açması helâl olmaz. Sonra İbn Cerir şöyle devam etmiştir:

Fakihler kadınların namazda yüz ve ellerini açabilecekleri hususunda ittifak ettiler. Bunların dışında bütün bedenlerini örtmelerini gerekli gördüler. Ancak şu rivayet istisna edilmiştir: “Kadın kollarının yansını açabilir.”

Bu genişliğe rağmen çağdaş toplumlar fakihlerin muhalefetine karşın bununla yetinmiyorlar. Toplum erkek ve kadının daha fazla içice yaşaması yolunda ilerliyor. Aklın uygun görmediği çıplaklığa doğru gidiyor.

Bu soruyu soratı genç sözlüye yaraşan şey, dinin kendisine mubah gördüğü kadanyla yetinmesidir. Böylelikle öğrenmek istediği hususları kızdan alabilir. Eğer kızdan geniş malumat elde etmek isterse, anasını veya kız kardeşini devreye sokabilir. Nice sözlüler vardır ki çok açık görüştükleri halde aynlmışlardır.

 

Cevapla