Paylaş
Su bulunduğu zaman hasta ve yolcunun hükümleri nelerdir?
Question
Su bulamadığı zaman hasta ve yolcu ne yapar?
Ayetin zahiri, hasta için kayıtsız şartsız teyemmümün câiz olduğuna delâlet etmektedir. Yalnız bu ayet mutlak değil, mukayyeddir.
Yani teyemmümü ancak abdestin hastalığına zarar vereceği kişiler ede bilir. Çünkü İbn Abbâs (r.a) ve tâbiînden bir cemaatten yapılan kesin rivayete göre ayetteki hastalıktan maksat cildinde yara olan veya suyun vücuduna zarar verdiği kimsenin hastalığıdır. Bundan dolayı fakihler hastalığı birkaç nev’e ayırmayı uygun görmüşlerdir:
1. Suyun kullanılması ile hayat tehlikesi veya bir uzvun sakat olacaksa Maliki ve Hanefilere göre teyemmüm etmesi câizdir.
2. Suyun kullanılması hastalığın artmasına veya uzamasına sebep olacaksa Maliki ve Hanefilere göre teyemmüm etmesi câizdir. İmam Şâfiî’nin (rh.a.) sahîh görüşü de budur. Zira Câbir b. Abdullah’tan (r.a) rivâyet edilen, “Bir yolculukta iken bir arkadaşımız başına isabet eden bir taşla yaralanmıştı. Bir gece ihtilâm oldu. Bize, “Teyemmüm etmem için bir ruhsat biliyor musunuz?” dedi. “Suyu kullanabileceğin halde sana nasıl ruhsat bulalım.” dedik. Bunun üzerine gusletti. Fakat başında ki yara ağırlaştı ve onun ölmesine sebep oldu. Medine’ye, Resûlullah’ın (s.a.v.) yanına vardığımız zaman hâdiseyi ona anlattık. Resûlullah (s.a.v.), “Arkadaşları onu öldürmüşler. Haberiniz olsun. Bilmediklerinizi sorunuz. Zira bilgisizliğin şifası sormaktır.” buyurdu.” Hadis açıktan delâlet ediyor ki suyu kullanmak bir tehlike arz ediyorsa teyemmüm yapmak caizdir.
3. Suyun kullanılması halinde hayâtî tehlike ortaya çıkarmayan, ağırlaşmayacak olan ve iyileşmesi de gecikmeyecek olan hastalık halin de teyemmüm câiz değildir. Çünkü bu hastalık suyun kullanılmasına mâni değildir. Mademki suyun kullanılmasına bir mâni yoktur. Öyley se böyle bir kimsenin teyemmüm etmesine de gerek yoktur. Mâliklere göre ise böyle bir hastanın da teyemmüm etmesi câizdir. Çünkü âyetteki “… Hasta olmuşsanız…” ifadesi mutlak bir nass olduğundan teyem müm etmesine hiç bir mâni yoktur.
4. Eğer hastalık bazı azâlarda ve abdest azâlarına çoğu sağlam ise sağlam uzuvlar yıkanır. Hasta veya yaralı uzuvlar meshedilir. Teyemmüm câiz olmaz. Şâyet âzâların çoğu yaralı ise İmâm-ı A’zam’a (rh.a.) göre teyemmüm etmesi caizdir.
İmâm Şâfiî’ye (rh.a.) göre ise uzuvların sağlam taraflarını yıkar, yaralı olan yerlere su vurmayarak teyemmüm eder.
İmâm Mâlik’e (rh.a.) göre ise abdest âzâlarında yara ister az, ister çok olsun fark etmez. Hastanın teyemmüm etmesi caizdir. Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki hasta bir kişinin su bulsa dahi teyemmüm etmesine ruhsat vardır. Yolcu ise su bulamadığı yerde teyemmüm edebilir.
Kaynak: Ahkam Tefsiri Celal Yıldırım
BENZER KONULAR:
- Yolculukta adeti biten kadın Teyemmüm yapabilir mi?
- Yolculuk sırasında su olmasına rağmen yıkanacak yer olmadığı için Teyemmüm etmek
- Regl bittikten sonra su yoksa gusül abdesti yerine Teyemmüm alınır mı?
- Hangi şartlarda abdest yerine Teyemmüm alınabilir?
- Cünüp iken namaza yaklaşmamak, su bulunmadığında Teyemmüm etmek
- Tümünü görüntüle.
- Teyemmüm nedir nasıl alınır?
- Teyemmüm ne Demek? Kısaca
- Teyemmüm nedir? İslamda Teyemmüm Kavramı
- Yolculukta adeti biten kadın teyemmüm yapabilir mi?
- Yolculuk sırasında su olmasına rağmen yıkanacak yer olmadığı için teyemmüm etmek
- Tümünü görüntüle.
Cevapla